Bestod køreprøven - men fik fartbøde

18-årig fik ros for sin kørsel, men blev alligevel under prøven fanget af en fotovogn

(Foto: Anders Brohus)
(Foto: Anders Brohus)

18-årige Laurits Bonde Andersen forstår ikke lige sammenhængen. Gymnasieeleven fra Odense bestod køreprøven uden anmærkninger og blev alligevel efterfølgende præsenteret for en fartbøde.

- Hvis jeg kan bestå en prøve anmærkningsfrit og få en fartbøde, vil jeg sige, at den køreprøvesagkyndige måske ikke har gjort sit job helt ordentligt, siger Laurits Bonde Andersen til Ekstra Bladet.

Han har nægtet at betale bøden. Derfor er sagen endt i byretten i Odense, hvor den i forrige uge blev udsat, da dommeren ønskede den motorsagkyndige som vidne.

Bruger mange penge på retssag
- Jeg synes, det er så sjovt, at de kører en retssag og bruger så mange penge for sådan en lille bøde, som måske i bund og grund fra starten skulle have været smidt ud. Det fortalte politiet ellers, man ville.

Laurits fortæller, at bøden er på 1000 kroner, som han af indtægtsmæssige årsager kan få halveret.

- Det er ikke for pengenes skyld, siger den 18-årige, når han ikke bare betaler. Han vil ikke have plettet sit nye kørekort fra starten.

Lauritz blev blitzet af en af politiets fotovogne, mens han var til køreprøve i kørelærerens bil. Hans fart blev målt til 59 km/t., hvor 50 er tilladt. Politiet fandt frem til kørelæreren fra KørekortXperten i Odense - og hvem, der havde været til prøve pågældende tidspunkt.(Foto: Anders Brohus)
(Foto: Anders Brohus)


Et særligt ansvar
- Det interessante er, at der i retningslinjerne for køreprøvesagkyndige står, at den sagkyndige har et særligt ansvar, som skal efterleves, når det har med trafiksikkerhed at gøre, siger køreskolens ejer, Martin Dupont, til Ekstra Bladet.

- Han har visuelt kunnet se, at Laurits kørte 20 procent for stærkt. I min kogebog har det noget med trafiksikkerhed at gøre. Men den sagkyndige siger nada. Da de kom tilbage, fik Laurits sit kørekort - og den sagkyndige udtalte sig kun positivt. Laurits fik ingen påtale om, at han havde kørt for stærkt, siger Martin Dupont.

Han mener, den sagkyndige skulle have grebet ind, hvis hastigheden blev overskredet med 20 procent.

Farten er elevens ansvar
Lederen af færdselsafdelingen på Fyn, vicepolitiinspektør Jørgen Andersen, fastslår over for Ekstra Bladet, at det er eleven, der har det juridiske ansvar i forhold til færdselsloven under en køreprøve.

- Når man afholder en køreprøve, bliver der lagt vægt på forskellige færdigheder hos eleven - f.eks. hastighed. Ud fra de forskellige parametre er der listet op, hvor mange fejl, eleven må have. Vi opererer med fire kategorier, som eleven bliver bedømt efter. Fra ubetydelige fejl til alvorlige fejl. En lille hastighedsoverskridelse bliver faktisk bedømt som en fejl, man ikke skal lægge så meget vægt på. Eleven må have otte-ti fejl, bør han skal dumpes, siger Jørgen Andersen, og tilføjer:

- Men står politiet med en ATK-bil eller en laser, så ryger vedkommende i, og det hæfter han eller hun for.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.