Her er Mr. Goldfinger: Bagmand til 120 indbrud

Mr. Goldfinger hyrede indbrudstyve i Rumænien og styrede cirka 120 indbrud i Danmark. Stor del af udbyttet blev omsmeltet i Tyskland

Mr. Goldfinger, Steva Boc, 34, styrede rumænske indbrudstyve fra hjemmet i Humlebæk. Han stod bag cirka 120 indbrud, siger Østre Landsret. (privatfoto)
Mr. Goldfinger, Steva Boc, 34, styrede rumænske indbrudstyve fra hjemmet i Humlebæk. Han stod bag cirka 120 indbrud, siger Østre Landsret. (privatfoto)

Bagmændene til flokke af rumænske indbrudstyves togter på Sjælland er fældet.

Steva Boc, 34, alias 'Mr. Goldfinger', og hans korporal den 25-årige Ioan Lascu er fundet skyldige i organiserede villaindbrud ved Østre Landsret, der har idømt bagmændene syv og seks års fængsel.

Begge er udvist af Danmark for bestandigt. Steva Boc, der er fra Serbien, drev et rengøringsfirma fra bopælen i Humlebæk.

Det er den hidtil største sag om organiserede indbrud i Danmark.

Sørgede for husly og biler
Steva Boc og Ioan Lascu, der siden anholdelsen har kunnet skjule sig bag navneforbud, rekrutterede grupper af indbrudstyve fra Rumænien, og sørgede for husly, biler og telefoner til indbrudstyvene.

De arbejdede typisk i grupper på tre-fire mand og gik især efter guld, sølv og smykker.

De rumænske tyve afleverede kosterne til Boc og Lascu mod kontant betaling, og guld og sølv blev sendt til Steva Bocs onkel i Berlin. Han havde kontakt til en guldsmed, der smeltede guld og sølv om.

Mor hjalp
Det var Steva Bocs 55-årige mor, Juliana Boc, der hjalp med at vurdere, veje, pakke og enkelte gange transportere tyvekosterne til Berlin.

Det er hun tidligere blevet idømt et år og tre måneders fængsel for. Hun skal dog kun afsone de seks måneder, resten af straffen blev gjort betinget. Hun blev også betinget udvist af Danmark.

Da tysk politi slog til mod onklen og guldsmeden blev der fundet 250 kilo guld og sølv, hvoraf mindst 162 kilo sølv og 4,5 kilo guld stammede fra indbrud i Danmark.

Tiltale: Mr. Goldfinger bag 124 indbrud

Østre Landsret stadfæstede dommen over Steva Boc, som retten i Lyngby havde afsagt, men skærpede straffen over Ioan Lascu med et år fra fem til seks års fængsel. To af de seks dommere i landsretten ville idømme endnu hårdere straffe nemlig otte og syv års fængsel.

Strafferammen for indbrud er normalt højst seks års fængsel, men på grund af særligt skærpende omstændigheder er strafferammen hævet til ni år i denne sag. Bagmændene blev af landsretten gjort ansvarlige for cirka 120 indbrud.

Der var ingen synlige reaktioner hos de to dømte. De vil nu forsøge at få lov til at anke dommen til Højesteret, oplyser deres forsvarere, advokaterne Thorkild Høyer og Anders Boelskifte.

Syv års fængsel til ‘Mr. Goldfinger’

Tyvene har fået 26 års fængsel
En række af 'Mr. Goldfingers' rumænske indbrudstyve er pågrebet og dømt. Tyvene har tilsammen fået 26 års fængsel i sagskomplekset. Flere af dem har fået tre års fængsel.

Beviserne mod indbrudsbanden er samlet blandt andet gennem telefonaflytninger.

Mr. Goldfingers mor dømt for hæleri

- Det er en dom, der sender et stærkt signal og som bør få de organiserede indbrudstyve, især østeuropæerne, til at ryste i bukserne, siger senioranklager Jakob Buch-Jepsen, der førte sagen i Østre Landsret.

Straffene er dobbelt op i forhold til tidligere store indbrudssager. Politiet har hørt under sagen, at østtyvene vælger Danmark frem for Sverige, fordi der i Sverige gives strengere straffe for indbrud.

- Folketinget har skærpet straffen for organiserede indbrud og der er givet ressourcer til at etablere politiets Task Force Indbrud, som er nået til bunds i denne sag og har fået fat i bagmændene, siger Jakob Buch-Jepsen.

Politiet har fundet en hel del tyvekoster, som ikke er bundet til et gerningssted

- Så lavt sat kommer vi nok op på 150 til 200 indbrud i alt, siger anklageren.

- Og hvis vi går ud fra, at der i mange tilfælde er mere end én person i husstanden, er flere hundrede mennesker blevet berørt, konstaterer senioranklageren.

Mange har mistet smykker af stor affektionsværdi, som er røget i smeltegryden i Tyskland.