Mount Everest flyder med lig, lort og affald

Verdens højeste losseplads: Mount Everest-turister efterlader meget andet end fodspor i sneen. Nu skal der ryddes op

Frivillige skaffer sig af med affald på en losseplads Lhasa, som er blevet samlet op fra Mount Everest. (Foto: AP)
Frivillige skaffer sig af med affald på en losseplads Lhasa, som er blevet samlet op fra Mount Everest. (Foto: AP)

Mount Everest flyder med brugt udstyr, emballage, oxygentanke og afføring fra de mange hundrede bjergbestigere, der hvert år sætter kursen mod toppen af verdens højeste bjerg.

Myndighederne i Nepal har derfor indført nye regler, der skal få bjergbestigere til at rydde op efter sig, inden de begiver sig ned fra de høje tinder, skriver Associated Press.

Ifølge Nepals turistministerium skal bjergbestigere fremover aflevere mindst otte kilo affald, når de vender tilbage efter en tur til verdens top.

- Vi beder ikke bjergbestigerne om at samle affald op efter andre. Vi beder dem bare om at tage deres eget affald med tilbage, siger turistministeriets Maddhu Sudan Burlakoti og forklarer, at vagter vil kontrollere, at alle klatrere overholder reglerne.

Nepal har før forsøgt at få bjergbestigere til at holde rent på det velbesøgte Himalaya-bjerg, der hvert år tiltrækker hundrede af bjergbestigere og er en stabil indtægt for landets økonomi.

Danske Tom døde på Mount Everest

Hidtil har vovehalsene haft valget mellem at medbringe deres eget affald eller miste et depositum på 4000 dollar, men reglerne er ikke blev håndhævet effektivt.

Mere end 4000 bjergbestigere har besteget det 8848 meter høje bjerg siden 1953, hvor Edmund Hillary og hans guide Tenzing Norgay skrev sig ind i historiebøgerne som de første på toppen.

I de efterfølgende seks årtier har bjergbestigerne efterladt adskillige ton affald på bjergsiderne, hvilket har fået miljøaktivister til at kalde bjerget for ’verdens højeste losseplads’.

60 år efter første bestigning: Er Everest blevet Mount Dollars?

Det er dog ikke kun menneskeafføring og diverse affald, der skæmmer bjerget. Cirka 200 forfrosne lig ligger tilbage i sneen i den såkaldte kill-zone, der begynder omkring 7900 meter.

Nepal, der har otte ud af verdens 14 højeste bjerge, håber, at de nye regler kan beskytte miljøet og forbedre sikkerheden på bjerget.Liget af denne indiske klatrer, der omkom på Mount Everest i 1996, ligger stadig tilbage på verdens højeste bjerg. (Foto: AP)
Liget af denne indiske klatrer, der omkom på Mount Everest i 1996, ligger stadig tilbage på verdens højeste bjerg. (Foto: AP)
Oplevelsesferie: Mount Everst lokket horder af vestlige turister til bjerget hvert år - og tallet er stigende. (Foto: AP)
Oplevelsesferie: Mount Everst lokket horder af vestlige turister til bjerget hvert år - og tallet er stigende. (Foto: AP)