Ekspert om forsvundet fly: 'Det er virkelig mystisk'

Et passagerfly med 239 personer er pist forsvundet i luftrummet syd for Vietnam. Hele situationen er yderst mærkværdig, vurderer dansk ekspert i flysikkerhed

En Boeing 777 fra Malaysia Airlines med 239 passagerer er pist forsvundet i luftrummet over havet syd for Vietnam. En dansk ekspert i flysikkerhed mener, at hele forløbet indtil videre har været yderst mystisk (Foto: AP)
En Boeing 777 fra Malaysia Airlines med 239 passagerer er pist forsvundet i luftrummet over havet syd for Vietnam. En dansk ekspert i flysikkerhed mener, at hele forløbet indtil videre har været yderst mystisk (Foto: AP)
Følg Krimi

- Alt det her forekommer mig utrolig mystisk. Et fly, der flyver stille og roligt i sin marchhøjde, og har fløjet i to timer, forsvinder ikke bare på den måde.

Sådan lyder den foreløbige konklusion fra Hans Christian Stigaard, der er tidligere trafikchef i Københavns Lufthavne og nu konsulent inden for flysikkerhed.

Her er passagerlisten fra det forsvundne fly

Hans Christian Stiggaard har hele lørdagen fulgt forløbet med passagerflyet Malaysia Airlines MH370, der er sporløst forsvundet med 239 passagerer om bord.

Mystikken tager til
Det frygtes, at flyet, der er af typen Boeing 777-200, er styrtet i havet, men det er endnu ikke bekræftet. Selv oplyser Malaysia Airlines i en udtalelse, at de har 'mistet al kontakt' med det fyldte passagerfly.

Nu har flyet været væk i mere end 16 timer, men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at et topmoderne Boeing-fly forsvinder i den blå luft?

- Det er et af de helt store spørgsmål lige nu. Vi kender til flyets position, før det forsvandt et sted syd for Vietnam. Hvis vi antager, at det er fløjet lige ned i vandet, så er vragdelene blevet spredt over et kæmpe område. For et par år siden, da et fly styrtede lige ned i havet, fandt man vragdele i en radius på omkring 100 kilometer.

Robert og Catherine er om bord på forsvundet fly

- En Boeing 777 som den her vejer flere hundrede ton, og hvis den flyver direkte ned i vandet med 800 kilometer i timen, så siger det sig selv, at den bliver sprængt til atomer, siger Hans Christian Stigaard til Ekstra Bladet.

Perfekt vejr
- Hvad er der af forskellige scenarier for, hvad der kan være sket?

- Lad os sige, det ikke er styrtet ned. Så må det være landet et sted, og så havde vi formentlig hørt fra dem. Og hvis flyet var blevet kapret, eller der havde været en terroraktion om bord, så havde der formentlig være nogen, der havde taget ansvaret for det.

Ulykkesfly kommer fra stort velanset flyselskab

- Og hvad med vejret?

- Det var strålende vejr derude. Der er intet vejrmæssigt, der kan have haft noget med det her at gøre.

- Det område, flyet forsvandt i, er heller ikke kendt for at være en asiatisk pendant til Bermuda-trekanten?

- Lad os lige slå fast, at Bermuda-trekanten er en myte, som intet har på sig. Men jeg kan sagtens følge tankegangen.<br /><br /><p><b>Manglende kommunikation undrer</b><br /><i>- Der må da også være nogen, der har set den så?</i></p><p>- Ja, en Boeing 777 skal immervæk bruge 2,5 kilometer landingsbane, så man lander den jo ikke bare ude i urskoven.</p><p><i>- Hvad tænker du om myndighedernes rolle i alt det her?</i></p><a id="_18f0d9ec-5100-47eb-bd13-2ac27fb1a6ce" href="https://ekstrabladet.dk/krimi/article4733665.ece">Familier i chok: 239 mennesker forsvundet</a><br /><br /><p>- Det undrer mig, at myndighederne ikke fortæller noget om den sidste kommunikation, de havde med flyet. Det er virkelig mystisk.</p><p>- Det er interessant at få at vide, om piloterne havde rapporteret om nogle fejl på flyet eller noget andet. Området derude er tæt dækket af radarer af militære grunde, og myndighederne er jo også i løbende kontakt med piloterne.</p><p>- Om bord på sådan et fly er der masser af udstyr som redningsveste, der har sendere på. Jeg tror ikke rigtig på, at der ikke er nogen et eller andet sted, der ved noget mere. De vil bare ikke fortælle det.</p><p><b>Plottet bliver tykkere</b><br /><i>- Kan det overhovedet lade sig gøre, at det her fly er fløjet videre, selvom det er forsvundet fra radaren?</i></p><p>- Det kan det teoretisk set godt, men det kræver, at flyet suser ned i en højde, hvor det ligger under radaren. Og ude midt på vandet skal den i hvert fald ned under en kilometers højde.</p><a id="_178f3382-a680-4267-b25a-e2ba4857cd58" href="https://ekstrabladet.dk/krimi/article4733689.ece">Her forsvinder fly med 239 passagerer</a><br /><br /><p>- Men det, vi så skal huske, er, at flyet bruger rigtig meget brændstof, når det kommer så langt ned, så det har ikke kunne holde sig flyvende ret længe.</p><p><i>Så hvis det er det, der er sket, er det her vel ved at udvikle sig til plottet i en James Bond-film..</i></p><p>- Det er lige før, jeg ikke engang tror, Ian Fleming (forfatteren bag James Bond-bøgerne, red.) ville have fantasi til at forestille sig det.</p>
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+