Dansk Muhammed-demo endte i ballade

En lille gruppe uromagere smed sten og kanonslag efter protestmøde mod Muhammed-filmen foran den amerikanske ambassade i København

Flere af ballademagerne var purunge og ikke større end tobak for en skilling. Fyren her blev kortvarigt tilbageholdt ved Østerport Station, men sluppet fri igen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Flere af ballademagerne var purunge og ikke større end tobak for en skilling. Fyren her blev kortvarigt tilbageholdt ved Østerport Station, men sluppet fri igen. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Følg Krimi

30-40 ballademagere sørgede for, at en ellers fredelig Hizb-ut-Tahrir-demonstration søndag eftemiddag endte i en konfrontation med politiet. Enkelte af de unge rødder var på et tidspunkt maskerede.

Hizb-ut-Tahrirs protestmøde mod Muhammed-filmen foregik ellers i god ro og orden med op imod 1.000 deltagere og taler foran den amerikanske ambassade på Dag Hammarskjölds Allé i København.

Mødelederen Elias Lamrabet opfordrede både i starten og slutningen til at udvise ordentlig adfærd.

- Ellers vil det blive brugt af vores modstandere, lød det.

Falanks af politi
Efter de voldsomme begivenhederne i en stribe arabiske hovedstæder var politiet dog massivt til stede. Foran ambassaden holdt en hel falanks af blå politibusser, ligesom hollændervogne stod klar i sidegaderne.

Allerede under mødet kunne der iagttages mindre grupper af utilpassede unge, som tydeligvis ikke var dukket op alene på grund af det politiske budskab.

Nogle af dem råbte med på slagordene, men andre forholdt sig tavse i modsætning til resten af den store forsamling.

Allahs soldater
En gruppe var disse unge var øjensynligt kommet helt fra den belastede Odense-bydel Vollsmose. Enkelte var over hættetrøjerne iført t-shirts med rygmærket 'Soldiers of Allah', mens der stod Vollsmose på brystet.

Under mødet var Hizb-ut-Tahrirs egne ordensvagter meget opmærksomme på disse unge. Ekstrabladet.dk så vagterne dæmpe uromagerne ned, og i et tilfælde konfiskerede en myndig mand et kanonslag inde midt i folkemængden, som han bagefter gik over og afleverede til politiet på den anden side af gaden.

Efter mødets afslutning kunne en del af rødderne ikke længere styre sig. De trak ned ad Dag Hammarskjölds Allé mod Østerport Station og Østre Anlæg.

Sten og kanonslag
Her var der i en times tid spredt uro, og der blev kastet enkelte sten samt nogle voldsomme kanonslag.

Kampklædte betjente rykkede imidlertid hurtigt frem og dækkede bøllerne op. Enkelte blev visiteret på stedet, og vagtchefen hos Københavns Politi John Hansen meddelte sidst på eftermiddagen, at i hvert fald en person var anholdt, mens en anden sigtes for besiddelse af en kniv.

Den radikale, islamiske organisation Hizb-ut-Tahrir, der havde indkaldt til demonstrationen. er kendt for sit opflammende sprogbrug, men ikke for voldelige aktioner.

- Da vi anmeldte demonstrationen, sagde politiet til os: I plejer jo at have styr på tingene, fortæller organisationens talsmand Chadi Freigeh til ekstrabladet.dk.

Denne vurdering bekræftes af Københavns Politis vagtchef John Hansen.

- Det er vores opfattelse, at det ikke var elementer fra den officielle demo, der lavede ballade, men gadedrenge, siger vagtchefen, som mener, at Hizb-ut-Tahrirs egne ordensvagter gjorde en god indsats

Først på aftenen var situationen igen rolig i området omkring ambassaden, lyder det fra Politigården.

HAR DU FOTOS/VIDEO?
Så kontakt os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller 1224@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind