Annonce:
Annonce:

Spion-sag mod tolder for retten

Forelsket tolder røbede tjenstlige hemmeligheder til Stasi

Annonce:
Følg Krimi
Den 42-årige toldbetjentSteen Rasmussen fra Vordingborg blev i går tiltalt for efterretnings-virksomhed til fordel for DDR efter straffelovens 'milde' spionageparagraf 108, der kan give fængsel indtil seks år.

Det var Ekstra Bladet, der den 19. april 1999 afslørede tolderens Stasi-kontakter, og lige siden har kriminalpolitiet i Nykøbing F. efterforsket sagen mod statstjenestemanden.

Så snart avisen var på gaden, tog Steen Rasmussens arbejdsgiver Told & Skat konsekvensen og forflyttede ham fra hans glamourøse job som styrmand på toldkrydseren 'Høgen' og puttede ham af vejen bag et skrivebord.

Under pres
Det hele startede med, at Steen Rasmussen i foråret 1988 forelskede sig i en østtysk kvinde i Rostock, som var receptionsdame på Hotel Bahnhof. De mødte hinanden på en af de mange ture, som toldbetjenten foretog til den østtyske havneby samman med vennerne fra Vordingborg.

Det hemmelige østtyske politi fik nys om affæren, men ventede tålmodigt, indtil der var planlagt bryllup. Nu havde Stasi en klemme på den danske tolder. Og da han den 26. januar 1989 ankom med færgen til Warnemünde, blev han gelejdet ud af køen af rejsende til et nærliggende forhørslokale.

I fem timer blev han udsat for Stasis raffinerede forhørsteknik, hvor han både blev lokket og truet til at samarbejde. Til sidst gav han efter for presset og røbede en lang række hemmeligheder fra sit arbejde i Gedser og Rødbyhavn, herunder data om PET's kontaktmand på tjenestestedet samt dennes forbindelse til PET-betjenten Bendt Bay i Nykøbing F.

Pigen var pant
Forhøret sluttede med, at Steen Rasmussen underskrev en tavshedserklæring, hvor han også forpligtede sig til at støtte DDR's statslige myndigheder. Han fik udleveret Stasis telefonnummer og fik besked på at melde sig næste gang, han kom til Rostock.

Nu burde tolderen være rejst tilbage til Danmark og have fortalt sin overordnede, hvad han havde været ude for. Men det gjorde han ikke. Han tav stille og genoptog kontakten med Stasi. Den 21. april blev det unge par gift på rådhuset i Rostock. Festen fandt sted på Hotel Sonne.

Steen Rasmussens kone fik dog ikke udrejsetilladelse, så hun var stadig Stasis pant på hans samarbejde. Den 19. juni havde toldbetjenten med dæknavnet 'Stein' igen et møde med Stasi-officererne. Også denne gang snakkede han løs om PET og toldvæsnets interne forhold og nævnte mistænkelige danske rejsende ved navn, som Stasi burde interessere sig for.

Først den 19. juli 1989 lykkedes det for Steen Rasmussen at få sin kone ud af DDR. Og af akterne kan man se, at han herefter forsøgte at undgå Stasi, hver gang de unge ægtefolk var i Rostock for at besøge hendes familie.

Tjenestemand
Advokat Peter Schneider skal forsvare toldbetjenten i retten. Han siger til Ritzaus Bureau, at han vil kræve frifindelse. Og hvis det ikke lykkes, vil han slå på, at sagen er forældet. Han mener ikke, at man kan kalde hans klient for spion:

- Han var jo så ulykkelig at forelske sig i en østtysk pige. Det har jo nok noget at sige, at min klient er statsansat. Jeg mener, at han er plukket ud, fordi han har en offentlig stilling, og så skal der ikke lægges fingre imellem, siger advokaten.

Til gengæld slipper Steen Rasmussens tidligere ven John Olsen for at komme gennem retsmaskineriet. Han arbejdede for Stasi fra 1986 til DDR's sammenbrud under dæknavnet 'Neptun'. Hans advokat Henrik Hjortkjær oplyser, at han har fået brev fra anklagemyndigheden om, at der ikke vil blive rejst tiltale mod Olsen på grund af forældelse.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: