Nervøsitet efter rockerdrab

Da Bandidos-præsidenten Jim Tinndahn og Hells Angels-veteranen Bent "Blondie" Svane Nielsen i september 1997 offentligt gav hinanden håndslag på en fredsaftale mellem de to rockerklubber, markerede det slutningen på en blodig rockerkrig.

I halvandet år havde de to klubber udkæmpet en indædt krig, der kostede fem mennesker livet og efterlod 38 kvæstede. Våbnene var bomber, raketter og maskingeværer, når det ene attentat afløste det andet i en endeløs række af hævnangreb.

Rockerkrigen var også kostbar for politiet, der kæmpede hårdt for at få standset blodsudgydelserne. Alene i overarbejde for politibetjentene blev omkostningerne sat til omkring 50-75 mio. kroner.

Oveni kom samfundets reaktion: Der blev bygget særligt sikrede afdelinger i statsfængslerne i Vridsløse og i Horsens for at holde de to klubbers medlemmer fra hinanden, når de afsonede de mange straffe, der blev uddelt til deltagerne i Den Store Nordiske Rockerkrig. Flere af de dømte fik livstidsstraffe for drab og drabsforsøg under opgøret.

Kampen mellem klubberne rasede også i vore nabolande. I Norge fik Bandidos blandt andet ødelagt sit klubhus af en kraftig bilbombe, der dræbte en tilfældigt forbipasserende.

I Sverige var der flere angreb på klubmedlemmer. Ved et af dem blev Bandidos' svenske præsident likvideret. Samme skæbne overgik den finske vicepræsident for Bandidos, der blev skudt ned på åben gade i Helsingfors. Og i Danmark begyndte krigen med en voldsom ildkamp mellem rockere fra de to klubber ved Københavns Lufthavn i Kastrup, hvor et Bandidos-medlem blev dræbt. Det attentat blev gennemført parallelt med et lignende skudopgør i Oslos Fornebu-lufthavn.

Efter halvandet års blodbad blev kampene standset med et fredsaftale, som klubberne havde forhandlet sig frem tilmed diskret bistand fra Københavns Politi, PET, Justitsministeriet og den kendte forsvarsadvokat Thorkild Høyer.

Siden har der hersket fred mellem de to klubbers medlemmer.

Nervøsiteten for at stridighederne skulle blusse op igen fortog sig. Men på det seneste har der været episoder, der har sået tvivl om holdbarheden af freden mellem de to rockerklubber.

Opmærksomheden har især rettet sig mod Bandidos' og Hells Angels' støtteklubber, henholdsvis X-team og Red and White. De har i stigende grad optrådt på politiets døgnrapporter og deres adfærd har vakt frygt for, om hovedklubberne kunne styre deres supportere og rette dem ind eller om støtteklubbernes medlemmer kunne udløse nye sammenstød i rockermiljøerne.

Frygten for en optrapning fik ny næring, da det i midten af juli til slagsmål mellem et dusin rockere i den populære nordjyske badeby Blokhus. Her var deltagerne på forskellig vis tilknyttet de to klubber, men det er ikke lykkedes at få kastet lys over årsagen til, at de røg i totterne på hinanden. Andre steder indkaldte politiet ekstra mandskab til udendørs sommerkoncerter, såsom de Grønne Koncerter. I Næstved frygtede politiet, at Hells Angels-supporterne Red and White skulle komme i karambolage med Bandidos-støtterne i en klub, der kaldes Black Cobra.

Og i Aalborg måtte politiet så sent som i maj forbyde rockerne at samle sig i større grupper i værtshuskvarteret omkring Jomfru Ane Gade, efter at begge klubbers støtter stadigt hyppigere markerede sig i gaden ved at møde talstærkt op.

Det hindrede dog ikke slagsmålet natten til søndag, hvor en 28-årig mand blev stukket ihjel og hvor flere medlemmer af Hells Angels ifølge politiet var involveret.
/ritzau/