Mast til hjertestop i rulletrappe - genoplivet af kærestepar

En 43-årig portør og hans 35-årige kæreste reddede en seksårig drengs liv, efter han var blevet mast mellem et gelænder og en rulletrappe i Magasin i København

Michael Morsø reddede en seksårig drengs liv, efter han fik hjertestop midt i Magasin - to gange. Foto: Jakob Jørgensen
Michael Morsø reddede en seksårig drengs liv, efter han fik hjertestop midt i Magasin - to gange. Foto: Jakob Jørgensen

Adskillige kunder i Magasin Du Nord i København blev fredag vidne til en voldsom og ubehagelig episode på anden sal i stormagasinet.

Her fik en seksårig dreng hjertestop to gange efter at have været fastklemt mellem et gelænder og en af stormagasinets rulletrapper.

Det fortæller 43-årige Michael Morsø, der reddede den seksårige drengs liv.

- Jeg var i byen sammen med min datter og kæreste, da jeg pludselig hørte nogen skrige. 'Få ham fri! Få ham fri!' blev der råbt omkring tyve meter fra der, hvor jeg stod, siger han til Ekstra Bladet.

- Hvad fanden er det, der foregår, tænker jeg, og troede i første omgang, at det var en, der havde tænkt sig at springe ud. Jeg løb derhen og kunne se, at noget var helt galt.

Kilet fast med hængende hoved
Her så han en voksen kvinde kaste sig ned på gulvet, mens en dreng sad fast mellem rulletrappens gummigelænder og glasafskærmningen. Den seksårige havde en læderjakke på og havde lænet sig op af rulletrappens gummigelænder. Og på den måde var han angiveligt blevet trukket med gummigelænderet, inden han selv kunne nå at reagere.

Drengen var blevet klemt ind i dette smalle stykke mellem gummirulletrappen og glasafskærmningen. Foto: Jakob Jørgensen
Drengen var blevet klemt ind i dette smalle stykke mellem gummirulletrappen og glasafskærmningen. Foto: Jakob Jørgensen

- Da jeg kom frem, stod folk og hev i ham. Drengen sad fast i gelænderet og var nærmest blevet kilet ind. Her er han livløs, mens hans hoved hænger og dingler. Han bløder ud af næsen og er blevet trykket kraftigt på brystkassen og kan ikke få luft, og hvis ikke du får ilt, får du hjertestop, siger Michael Morsø, der til dagligt arbejder som portør i TraumeCentret på Rigshospitalet.

En kunde får slukket for rulletrappen, men drengen sidder stadig fast.

- Min kæreste holdt hans hoved, mens jeg tog fat i ham bagfra. Der skulle bare være nu. Så jeg talte ned... 1, 2, 3, og så fik vi ham ud. Min kæreste lagde ham på jorden. Han havde ingen puls, og hans pupiller reagerede ikke. Det er klare indikationer på hjertestop.

- Min kæreste og jeg begyndte genoplivning. Jeg gav hjertemassage, mens min kæreste gav ham indblæsning i munden.

Kunder begyndte at klappe
Ekstra Bladet har tidligere været i kontakt med et andet vidne, Jeanett Wickstrøm, der ringede 112, da hun så drengen sidde fast i rulletrappen. Uden at kende 43-årige Michael Morsø og hans kæreste, 35-årige Louise von Folsach, der er sygeplejerske på Rigshospitalets intensivafdeling, beskrev Jeanett parrets genoplivningsproces som effektiv og organiseret.

- Pludselig begyndte han at trække vejret. Men så fik han hjertestop igen. Jeg ved ikke, hvorfor det skete, men vi begyndte bare på genoplivning igen. Efter mellem 30 og 45 sekunder fik han puls igen. Han åbner øjnene og hev efter vejret, og alle omkring os begyndte at klappe. Det har jeg aldrig oplevet før, siger Michael Morsø.

Drengen blev hentet af ambulancefolk og kørt på Rigshospitalet, hvor han stadig er indlagt.

Huskede kærestens lyse hår
Lørdag formiddag tog Michael Morsø selv ind på Rigshospitalet, hvor han arbejder, for at se, hvordan drengen havde det. Sammen med en sygeplejerske og en læge kom han ind på stuen, hvor drengen sad i sengenmed moren ved siden af.

- Jeg tog ind på afdelingen og spurgte, om jeg måtte sige hej. Her sagde de, at familien havde spurgt efter mig. Så jeg kom ind til ham og moren, som jeg gav jeg hende et kram. Hun var dybt rørt og sagde til sin søn:

- Det er ham, som har reddet dit liv.

Drengen var stadig fysisk mærket af den voldsomme ulykke, men var også rørt over at se Michael, som han kunne genkende.

- Tusind tak, sagde han. Han kunne også huske min kærestes lyse hår. Hun havde jo givet ham indblæsning i munden og er i øvrigt en køn pige. Han gav mig en kæmpe krammer, og så snakkede vi ellers lidt om fodbold. Han kunne godt lide Messi, siger Michael Morsø.