Savværks-drabet: Her er politiets store udfordring

Den store øvelse i efterforskningen af drabet på Helle Sørensen består i at skille teorierne om oplagt drab og medlidenhedsdrab - men tvivlen er ikke et problem, tværtimod, siger erfaren drabsefterforsker

Efterforskningen skal nu spore sig ind på forbrydelsens karakter: Blev hun dræbt med overlæg, eller blev hun dræbt af medlidenhed? (Privatfoto).
Efterforskningen skal nu spore sig ind på forbrydelsens karakter: Blev hun dræbt med overlæg, eller blev hun dræbt af medlidenhed? (Privatfoto).
Følg Krimi

Da politiet i forgårs anholdt en 74-årig mand fra Fakse for drabet på den 33-årige Helle Sørensen på det nedlagte savværk i Tommerup, blev han sendt i retten med en sigtelse for et klassisk, overlagt drab.

Dér blev han ekspederet videre til varetægtsfængsel. Ikke for drab, men på grund af en mistanke om, at han efter den psykisk svækkede Helle Sørensens 'bestemte begæring', som det hedder i paragrafsprog, tog livet af hende i medlidenhed.

Mord-offers bofæller i chok

Det skete på baggrund af oplysninger i det foreløbige bevismateriale, politiet fremlagde i retten. Men drabssigtelsen er stadig opretholdt.

- Men det er der ikke noget usædvanligt i, og det spiller faktisk heller ikke nogen større rolle i politiets efterforskning på dette tidspunkt, siger tidligere souschef på Rejseholdet og drabsefterforsker gennem flere år, Kurt Kragh til Ekstra Bladet.

Tommerup-mordet: 74-årig fængslet for medlidenhedsdrab

Han understreger, at han ikke har detailkendskab til sagen, men kun kender den fra pressens omtale, og at han kun udtaler sig generelt om de efterforskningsopgaver, der ligger i den type sager.

Facts skal på plads
- Lige nu er ikke afgørende for efterforskningen, om det er det ene eller det andet. Politiet gør det, politiet skal gøre, nemlig at undersøge gerningsstedet og prøve at få overblik over, hvad der er sket, hvornår og hvordan, og hvem der er involveret, siger Kurt Kragh.

Det allervigtigste i begyndelsen af en drabsefterforskning er en virkelig grundig undersøgelse af drabsstedet, fortæller han

- Her kan man finde spor, der er afgørende for det videre forløb. Dertil kommer eventuelle vidneafhøringer, og når så mange facts er på plads som muligt, kan man begynde at danne sig et billede af motivet.

- Derfra kan man mere præcist spore sig ind på, hvilken type forbrydelse, der er tale om, i dette tilfælde, vurderet på det offentligt oplyste, om det er overlagt drab eller medlidenhedsdrab.

Tvivl kan være en fordel
Erfaringerne viser, at en efterforskning ikke tager skade af tvivl om forbrydelsens karakter, tværtimod.

- Det værste man kan gøre er faktisk at lægge sig fast på en bestemt opfattelse for tidligt. Det kan helt afspore en efterforskning og i værste tilfælde forhindre en opklaring.

Ifølge Kurt Kragh har for hurtige konklusioner medført, at sager er blevet henlagte for tidligt.

- Det kan for eksempel være at man finder en mand, der hænger i et reb over en væltet stol, og konkluderer, at det er selvmord. Hvorefter det viser sig, at der er tale om drab, fingeret som selvmord, siger Kurt Kragh.

- Men igen understreger jeg, at jeg i den aktuelle sag ikke har nogen indsigt, der sætter mig i stand til at vurdere, hvilket udgangspunkt og efterforskningsretning, Fyns Politi tager eller bør tage. Men generelt og på erfaring er en sag ikke hæmmet i efterforskningen, fordi en sigtelse ikke er sammenfaldende med mistanke-begrundelsen for en fængsling, siger Kurt Kragh.

Lukket for information
Den 74-årige mand blev af Retten i Odense i går varetægtsfængslet frem til 4. juli. Han blev anholdt i sit hjem i Fakse i tirsdags. Her blev han sigtet for at have dræbt Helle Sørensen med kniv og ved omsnøring af halsen. Hendes lig blev fundet i et nedlagt savværk i Tommerup på Fyn.

Her havde hun adresse på bostedet Nyholmgaarden, der er indrettet med otte selvstændige boliger for folk med forskellige former for psykiske problemer.

Da fængslingen skete i et lukket grundlovsforhør, er de nærmere omstændigheder ikke tilgængelige for pressen og offentligheden.

Inden grundlovsforhøret nåede politiet dog at oplyse, at Helle Sørensen og den 74-årige mand fik kontakt med hinanden i 2012 på flere sociale medier.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.