Offer for bilbombe: Jeg har været meget bange

Istedet for at få renoveret sin villa i Valby, ender en familie med psykisk terror fra håndværker i flere år

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): - Jeg var meget chokokeret og utryg, sagde offeret, da han i dag afgav forklaring i dagens retmøde, hvor to pollakker er tiltalt i sagen, som omhandler en bilbombe, der var placeret under offerets bil på en villavej i Valby.

Sagen begyndte i august 2012, da en familiafar fra Valby opdagede en grøn benzindunk, ledninger og en klar flaske i familiens carport. Det fik ham straks til at tilkalde politiet.

Det er blandt andet den polske håndværker, Arkadiusz Plonski, som tiltalt i sagen. Han nægter sig skyldig.

- Den eneste, som jeg kunne forstille mig, stod bag dette var Plonski, forklarede offeret i dag i retten.

Forklaringen skyldtes, at familien i mange år havde haft en konflikt med Plonski, som ejer bygge-firmaet AP-Byg.

Byggesjusk for over en halv million

Tilbage i 2008 fik familien fra Valby et godt tilbud fra firmaet AP-Byg. Firmaet fik til opgave at renovere vilaen for 1,8 millioner kroner. Offeret foklarede, at det selvfølgelig var med en forudsætning om, at det var autoriserede håndværkere, der skulle udføre arbejdet.

Det viste sig senere, at VVS-manden også udførte elektrikeropgaverne. Det fik alarmklokkerne til at ringe. Familien stoppede samarbejdet med Plonski, de flere "ting" var sjusket lave, og projektet ikke skred frem efter arkitektens byggetegninger.

I retten forklarede offeret blandt andet, at de måtte hive næsten hele gulvet op igen, fordi kloaksystemet ikke fungerede. Reperationerne efter at AP-byg var på sagen, er nu løbet op i over en halv million kroner ifølge offeret, som i forvejen allerede havde betalt 530.000 kr til Plonski.

Selvom familien fik advokat på sagen, blev Plonski ved med at sende familien regninger. Der blev dyrere og dyrere.

Psykisk terror i flere år

- Vi skyldte ikke Plonski nogen penge. Vi havde jo stoppet samarbejdet, så det var ikke rart at blive kontaktet igen og igen.

Familien blev ved med at få varselbreve fra Plonski på ubehagelige måder, forklarede offeret. Regningerne blev eksempelvis ikke sendt med posten, men sat i bilruden.

- Det var meget ubehageligt. Hele familien var bange.

Familien havde bedt om, at al korrespondance skulle foregå via deres advokat. Men også konen i familien begyndte at få sms'er fra Plonski om, at de skyldte ham penge. Et beløb på 750.000 kroner, som familien ikke kunne genkende.

Ifølge offeret havde konen på intet tidpunkt haft noget med sagen at gøre og var derfor rystet over sms'erne.

- Det var ikke rart. Igen blev vi alle meget utrygge.

Hvordan har I det i dag, spørger anklageren til offeret

- Det er en klar lettelse, at sagen endelig kommer i retten. Det har vi ventet på. Det er klart, at sådan noget rokker i en ellers tryg familie.