Graver 49 lig op på frygtet drengehjem

Retsmedicinere og forskere fra University of South Florida begyndte i dag opgravningen af lig og ligrester på nedlagt drengehjem, hvor der er frygt for at flere drenge blev mishandlet til døde

Foto: AP
Foto: AP

I årtier har tidligere anbragte på Arthur G. Dozier School for Boys i Marianna, Florida, USA, kæmpet for at få undersøgt dødsårsagen hos de mange nedgravede på drengehjemmets område.

I dag begyndte forskere fra University of South Florida så endelig opgravningen.

Talsmand for universitet, Lara Wade, fortæller at de skal finde lig og ligrester helt ned til tre meter under jordens overflade.

- I sådanne historiske sager skal vi være meget omhyggelige og have en præcis registrering, så vi kan finde sandheden om hvad der er sket på hjemmet, siger Erin Kimmerle, antropolog på universitet.

Arthur G. Dozier School for Boys åbnede oprindelig i år 1900, men måtte lukke et par år senere af økonomiske grunde.

I 1950'erne og 1960'erne blev den genåbnet og brugt som hjem for doms-anbragte drenge og unge mænd.

Tidligere anbragte har detaljeret beskrevet et rent rædselsregime. På hjemmet - hvor sorte og hvide var adskilt - blev de tævet og seksuelt misbrugt. Der er også mistanke om egentlige drab samt at nogle døde som følge af mishandling og misbrug.

Mishandlingerne fandt især sted i en lille hvid betonbygning. De tidligere anbragte kalder deres gruppe 'White House Boys'.

De opfordrede for fem år siden til at gravene på grunden - nogle markerede, andre ikke - blev åbnet for nærmere undersøgelse. I 2010 afgjorde Florida Department of Law Enforcement, at det var der ingen grund til. Der var ikke beviser for, at personalet var involveret i nogle dødsfald.

Universitet startede derefter deres egen undersøgelse og opdagede flere grave end dem, myndighederne kendte til.

De har gennem måneder søgt tilladelse til at åbne gravene og fik det for nyligt fra guvenør Rick Scott.

Officielt meddeles det, at der skal undersøges 49 grave. Men tallet kan blive langt højere.

- Jeg tror der er mindst 100 lig. De døde blev begravet på en sort og en hvid kirkegård, men jeg tror der er en hvid kirkegård man ikke har fundet, siger Robert Straley, talsmand for 'White House Boys'.

I første omgang vil forskerne, indtil på tirsdag, grave to til fire drenge op. Derefter vil de genoptage opgravningerne.

- Dette indledende arbejde skal sikre, at processen fungerer og give os mulighed for at forbedre den, siger Erin Kimmerle.

Såfremt man via DNA skal finde ud af ligenes identitet vil de bliver overdraget til eventuelle pårørende.