Holdt 12 slavearbejdere i garagen

Nu er der rejst tiltale for menneskehandel mod tre sigøjnere i Helsingør, som holdt 12 rumænere som tvangsarbejdere i en garage

I garagen til denne villa i Helsingør boede op til 12 rumænere ad gangen uden varme eller toilet. (Foto: Allan Andersen)
I garagen til denne villa i Helsingør boede op til 12 rumænere ad gangen uden varme eller toilet. (Foto: Allan Andersen)

Op til 12 rumænere ad gangen boede i en garage uden varme eller toilet i Helsingør, mens de slavede med rengøringsarbejde op til 20 timer i døgnet for en ussel løn på mellem 2500 kr. og 5000 kr. om måneden.

Sådan lyder tiltalen mod tre sigøjnere, 36, 52 og 30, der er tiltalt for menneskehandel og grov udnyttelse af fattige rumænere, der blev rekrutteret i hjemlandet til tvangsarbejde med rengøring i Nordsjælland.

Gennem mere end seks år har sigøjnerne, ifølge tiltalen, udnyttet rumænske slavearbejdere.

Tre 'slavesager' afsløret
Tre sager om slavearbejdere i Nordsjælland er afsløret af politiet det seneste år: 'Kældersagen', Altansagen' og 'Garagesagen', og i alle sager vil politiet forsøge at få bagmændene dømt for menneskehandel. Men ingen af sagerne er endnu afgjort ved retten.

Anklageskriftet i 'Garagesagen' beskriver de uhyrligheder, som rumænerne blev udsat for. De fik arrangeret rejsen til Danmark af de formodede bagmænd, som derefter fratog dem deres identitetspapirer og truede dem med repressalier, hvis de brokkede sig over forholdene.

Der boede op til 12 rumænere ad gangen i garagen, og de sultede. De blev fragtet frem og tilbage fra arbejde, var under nøje kontrol af de tiltalte, og de blev presset til at arbejde op til 20 timer i døgnet.

I en garage ved dette hus boede op til 12 rumænere ad gangen. En rumænsk kvinde boede i næsten seks år i garagen, og hun blev tvunget til at begå tyverier, lyder sigtelsen. (Foto: Allan Andersen/politirapporten.nu) Krimi Politiets sigtelse: Slavearbejder blev truet til tyverier

Sigøjnerklanen opererede også i Øst- og Midtjylland, hvor rumænere blev indlogeret i to lejligheder i Fredericia, hvor de blandt andet måtte bo på altanen.

Huggede deres reelle løn
Politiet har også rejst tiltale for åger mod de tre sigøjnere, fordi de tilegnede sig to af rumænernes reelle lønudbetalinger fra Forenede Service, ISS, KN Rengøring, Den Hvide Tornado, Totalrengøring, MD Rengøring og Super Rent Netto på ialt 448.385 kr.

Bagmændene bildte rumænerne ind, at de var illegalt i Danmark, og derfor måtte de nøjes med få tusinde kroner 'sort' om måneden.

Den 36-årige tiltalte var, ifølge tiltalen, meget grov mod flere af rumænerne. En kvinde VS blev jævnligt slået, og hun blev tvunget til at stjæle for den 36-årige, der skar hende to gange i højre underarm med en kniv, og truede med at skære armen af hende, hvis hun ikke begik tyverier for ham.

Tre blev anholdt i denne luksusvilla i Nordsjælland, hvor politiet også slog til i dag. Der blev fundet et skarpladt skydevåben. Sigøjner-familien har tjent tykt på de rumænske slaver, mener politiet. (Foto: Allan Andersen/politirapporten.nu) Krimi Rumænske slaver boede i garage

Et rumænsk par følte sig truet på livet, da den 36-årige løb efter dem med en stor køkkenkniv.

Udnyttet til bedragerier
Den 36-årige formodede bagmand tjente ikke kun store penge på at udnytte rumænerne i rengøringsbranchen, men ifølgte tiltalen begik han også kreditbedragerier for over 400.000 kr., da han pressede flere rumænere til at købe mange telefonabonnementer med iPhones, som formentlig blev solgt videre, samt oprette kontokort hos flere benzinselskaber og et møbelhus, hvor der blev købt vildt ind.

Dette rumænske par fra den tidligere slavesag boede i tre år på en altan i Helsingør, mens de knoklede 12 timer om dagen for 3000 kr. om måneden. (Foto: Fagbladet3F) Krimi Politiet: Holdt rumænere som slaver

I oktober rejste politiet tiltale mod en 33-årig sigøjner fra Helsingør for menneskehandel med ludfattige rumænere, der blev indlogeret i en rottebefængt kælder i Helsingør, mens de knoklede med rengøring i op til 18 timer i døgnet og blev snydt for lønnen.

Fandt mad i skraldespande
Kælderen var uden el, vand, varme, toilet eller vand, og rumænerne sultede. De ledte efter mad i skaldespandene på de skoler i Nordsjælland, hvor de gjorde rent. Når de fik få timers søvn, løb rotterne hen over deres senge. Politiet fandt seks udsultede rumænere i kælderen, som var fyldt med rottelort, den 11. juni 2011. Sagen er på vej i retten.

Natalia og Vasile var slavearbejdere i Danmark sammen med deres søn Ioan-Vasile og Vasiles storebror Florin. De boede alle i en rottefyldt kælder i Helsingør uden el, varme, vand eller toilet. (Foto: Petrut Calinescu/Fagbladet 3F) Krimi Tiltale: Holdt slavearbejdere i rottefyldt kælder

Den 7. januar i år afslørede Nordsjællands politi, at en sigøjnerfamilie i Helsingør gennem tre år havde indlogeret et rumænsk par på en sovesofa på familiens altan, og lod dem arbejde 12-20 timer i døgnet i klanens rengøringsfirma for 3000 kr. 'sort' om måneden.

- Vi hjalp dem bare til at få arbejde i Danmark. Vi har ikke udnyttet dem, forklarede familien, da alle blev varetægtsfængslet for menneskehandel, grov skattesvig, socialbedrageri, bedrageri og dokumentfalsk.

Politiet har endnu ikke rejst tiltale i 'Altansagen'.

Krimi Familie om slavearbejdere: - Vi hjalp dem jo bareDette rumænske par boede i tre år på en altan i Helsingør, mens de knoklede 12 timer om dagen for 3000 kr. om måneden. (Foto: Fagbladet3F) Krimi Politiaktion: Holdt slavearbejdere på altan

1 af 6 Natalia og Vasile Stoica var sammen med deres søn Ioan-Vasile og Vasiles storebror Florin slavearbejdere i Danmark, og boede i en rottefyldt kælder i Helsingør. (Foto: Petrut Calinescu/Fagbladet 3F)
2 af 6 Politiets foto af kælderen i Helsingør, hvor toilettet ikke virkede, så rumænerne måtte forrette deres nødtørft i plasticposer. (politifoto)
3 af 6 Rottelort på trappen til kælderen i Helsingør, hvor den første 'slavesag' blev opdaget. (politifoto)
4 af 6 På denne altan i et socialt boligbyggeri boede et rumænsk par i tre år, mens de slavede for en sigøjnerfamilie. (Foto: Mogens Flindt)
5 af 6 'Altan-parret' fik blot 'hjælp' forklarede sigøjnerfamilien i retten, da de blev fængslet. (Foto: Fagbladet 3F)
6 af 6 I garagen til denne villa i Helsingør boede op til 12 rumænere ad gangen uden varme eller toilet. (Foto: Allan Andersen)