Annonce:
Annonce:

Forsvarsadvokat: Politikere er taget med bukserne nede

Den Uafhængige Politiklagemyndighed skal undersøge borgernes klager over politiet, men den er langt fra uafhængig, mener forsvarsadvokat

Forsvarsadvokat Hugo Steinmetz opgiver klienter, som vil klage over politiet, da kun knap 2 procent får medhold i sagerne. (Foto: Jonas Olufson)
Forsvarsadvokat Hugo Steinmetz opgiver klienter, som vil klage over politiet, da kun knap 2 procent får medhold i sagerne. (Foto: Jonas Olufson)
Annonce:
Følg Krimi

Se teaser for DR1-dokumentaren 'Det vidste du ikke om Danmark - Politiklager' øverst her på siden!
----------

- Jeg var både rystet og bange. Sådan husker 30-årige Erik Storrud en episode, hvor han kom i sammenstød med en politibetjent. Ifølge Erik blev han i 2009 overfaldet af en politibetjent, idet betjenten fandt en løbeseddel i Eriks taske.

- Det var ganske harmløst. Løbesedlerne var fra et krisecenter, fortæller Erik Storrud.

I roligt toneleje prøvede Erik Storrud at forklare politiet, at han ikke var ude på ballade, men blot havde besøgt en ven på Christiania. Efter Eriks udsagn skubbede betjenten ham hårdt ind i en busk og råbte 'Jeg er ikke bange for at flække dig'.

Antallet af klager over politiet stiger. En af klagerne kom fra Erik, men han fik ikke held med det. Statsadvokaten fandt ikke grundlag for at rejse tiltale mod betjenten.

Annonce:

I 2010 vedtog Folketinget så en ny klageordning, Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Hensigten var blandt andet at styrke borgernes retssikkerhed i sager om politiet ved at lave en uafhængig efterforskningsenhed.

Politikerne stemte om et uafhængigt organ, men det er bestemt ikke, hvad de har fået, mener forsvarsadvokat Hugo Steinmetz.

Han er en dem, som har ført mange klagesager mod politiet.

- Samtlige politikere, der har stemt ja til det nye system, er blevet snydt, siger han og forklarer, at politikerne stemte om en selvstændig instans. Ifølge Hugo Steinmetz er realiteten den, at det er politifolk, som dækker over hinanden, idet det er dem, som sidder med efterforskning af klagerne.

Derfor er det slet ikke blevet lettere at få medhold i sine klager, selvom man lavede et nyt system, siger forsvarsadvokaten.

Politikere tilfreds

Jeg har tillid til, at systemet fungerer, siger Karsten Lauritzen, retsordfører for Venstre.

Han mener, at man godt kan tale om, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed er uafhængig.

- Er det uafhængigt, når det er politifolk, som efterforsker politiklagerne?

Annonce:

- Ja det synes jeg. Det er politiet, som har kompetencer til at efterforske. De ved, hvor skoen trykker. Jeg stoler på, at de gør deres arbejde ordentligt, fortæller retsordføren.

- Hvorfor kan almindelige borgere eller jurister uafhængigt af politiet ikke være med til at behandle sagerne?

- Det tager mange år at blive en dygtig efterforsker. Jeg kan ikke se, hvordan man kan indrette systemet anderledes. Jeg tror, at det fungerer bedst, som det gør.

I aften viser DR1-dokumentaren 'Det vidste du ikke om Danmark - Politiklager' klokken 20.40. Her afslører de, at politiet får medhold i over 98 procent af sagerne, når borgere klager til DUP.

Se teaser for dokumentaren øverst her på siden!

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: