Yahya Hassans overfaldsmand i retten på mandag

Tidligere terrordømt i retten for overfald på ung provo-digter

Den unge digter, Yahya Hassan, er indkaldt som vidne i sagen, han for små to uger siden blev overfaladet.(Foto: Finn Frandsen)
Den unge digter, Yahya Hassan, er indkaldt som vidne i sagen, han for små to uger siden blev overfaladet.(Foto: Finn Frandsen)
Følg Krimi

Næste mandag skrives endnu et kapitel i sagaen om den unge provo-digter, Yahya Hassan. Denne gang er scenen Københavns Byret, hvor 24-årige Isaac Meyer er på anklagebænken for at have overfaldet Hassan.

Meyer hed tidligere Abdul Basit Abu-Lifa, hvor han som 17-årig fik syv års fængsel for terror. Heraf afsonede han fem år, hvor dommens resterende prøvetid udløb i sommer.

Ved grundlovsforhøret erkendte Meyer at have overfaldet Yahya Hassan, men ville ikke uddybe baggrund og motiv.

- I dag lod Meyer sig frivilligt fristforlænge frem til mandagens retssag, siger Rene Hansen, efterforskningsleder, Københavns Politi, til Ekstra Bladet.

Yahya Hassan blev overfaldet om aftenen 19. november på Københavns Hovedbanegård. Det skete i forhallen, hvor han netop stod og krammede sin kæreste, da Meyer kom løbende og overfaldt digteren bagfra.

Selv om overfaldet skete pludseligt og gerningsmanden anbreb bag fra, lod digteren sig ikke overrumple. Det fremgik af stedets overvågningsvideo.

Tidligere terrordømt fængslet for overfald på digter

- Ifølge overvågningen var der tale om et regulært slagsmål, hvor offeret forsvarede sig. Han forsøgte ikke at flygte, sagde Erik Hjelm, anklager ved grundlovsforhøret, hvor den 24-årige blev fremstillet.

Da de første politifolk ankom til forhallen var bataljen allerede ophørt, og Yahya Hassan var på vej væk.

- Han bad politifolkene om at forsvinde, forklarede anklageren.

I første omgang var det derfor digterens kæreste, der forklarede om overfaldet.

Hun og digteren havde stået og krammet, da en mand pludselig var dukket op bagfra og begyndt at slå med både flad hånd og knyttede næver.

Senere valgte Hassan også - om end vrangvilligt - at forklare sig. Til politiet sagde digteren, at han havde stået ved billetautomaten med sin kæreste.

Her så han en mand gå forbi sammen med en kvinde. Manden sendte onde øjne til digteren.

Øjeblikket efter kom manden springende tilbage og overfaldt digteren. Ifølge politirapporten var det her, at overfaldsmanden råbte ' vantro' og ' dø'.

I rapporten noterede politiet i øvrigt, at digteren ikke havde været synderlig samarbejdsvillig.

Efterfølgende sagde digteren følgende om overfaldet:

- Det er jo aldrig nogensinde rart eller behageligt at blive overfaldet bagfra på gaden, men én på hovedet er én på hovedet. Om den kommer fra en terrorist eller om den kommer fra en psykisk syg eller den kommer fra en røver. Det er ikke noget, jeg får traumer over, sagde han til TV 2.

- Det er jo sådan, de reagerer. Jeg kommer med ord, og de kommer med vold. Det er som om, du prøver at få en håndboldspiller og en fodboldspiller til at spille efter de samme regler. Det kan du ikke, sagde Yahya Hassan.

- De er ligeglade med poesi og litteratur. Det, de bekymrer sig om, er det, der bliver sagt om deres gud og deres hykleriske liv, siger Yahya Hassan, der ikke har tænkt sig at lade truslerne påvirke hans fremtid som digter.

- Det er jo sådan, det er. Det er præmissen, sagde han til TV2.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.