Kørte Alexander ihjel: Spritbilist fik to års fængsel

Spritbilisten, der kørte 13-årige Alexander ihjel i Frederiksværk, havde anket byretsdommen til formildelse. I dag faldt dommen i Østre Landsret

Kørte Alexander ihjel: Spritbilist fik to års fængsel

(Foto: Klavs Bo Christensen)

ØSTRE LANDSRET, KØBENHAVN (Ekstra Bladet): 13-årige Alexander Pedersen var på vej hen til sin mormor på cykel lige omkring spisetid, da han blev torpederet af en bil.

Bag rattet sad Henrik Trans Pedersen, der var både spirituspåvirket og kørte for stærkt. Og på ét sekund havde han stjålet livet fra den glade skoledreng - og ødelagt det for de mange, der elskede Alexander.

Alexanders mor: Mit liv er ødelagt for altid

Ulykken skete 18. november sidste år på Hillerødvej ved Frederiksværk, og knap en måned senere blev Henrik Trans Pedersen i Retten i Hillerød idømt to års fængsel og ti års frakendelse af kørekortet.

I dag faldt så den endelige dom i Østre Landsret, hvor retten valgte at stadfæste dommen. Østre Landsret lagde især vægt på de skærpende omstændigheder om, at den 43-årige var spirituspåvirket, kørte for stærkt og uden kørekort.

Henrik Trans Pedersen havde anket dommen til formildelse, fordi straffen, ifølge hans forsvarers opfattelse, lå i den hårde ende af retspraksis, mens anklagemyndigheden ankede til en skærpelse af straffen.

Tidligere dømt
En meter fra Henrik Trans Pedersen, sad Alexanders mor, far, stedfar og stedmor, farmor, farbror, moster og øvrige familiemedlemmer på tilhørerpladserne. Gennem hele ankesagen hørtes tydelig gråd fra familien, der har været hårdt ramt af Alexanders tragiske død.

Henrik Trans Pedersen, der bar en sort skjorte, havde dog valgt at vende ryggen til familin, som flere gange måtte pudse næse og tørre øjne.

Den 43-årige har i forvejen en dom for spritkørsel, en frakendelse af kørekortet og flere domme for at køre uden kørekort.

Desværre afholdt det ham ikke fra at sætte sig beruset bag rattet den fatale novemberdag omkring kl. 18, hvor han pludselig mistede herredømmet over sin bil.

Bilen rullede rundt og fortsatte tværs over vejen, hvor den ramte den 13-årige dreng, der kom kørende på cykelstien.

Undskyld
I retten sagde Henrik Trans Pedersen grædende:

- Jeg har et problem med alkohol, men jeg arbejder på at komme af med det. Og jeg ved, at hvis jeg fremover sætter en flaske til munden, så vil jeg tænke på den dreng. Jeg vil aldrig kunne gøre det igen, sagde den 43-årige mand, mens familien også lod tårene falde lydt.

Den 43-årige fortalte grædende om, hvordan hans familie også lider over ulykken.

- Jeg er dybt ulykkelig over det, der er sket. Og jeg er meget ked af det og siger undskyld af hele mit hjerte. Jeg kommer til at lide resten af mit liv. Han har også et plads i mit hjerte, og jeg er frygtelig ked af det, der er sket, sagde Henrik Trans Pedersen.

Det var dog ikke en tale, der gjorde indtryk på familien, som fortæller til Ekstra Bladet, at han skulle have tænkt over det noget før.

- Han havde domme i forvejen, så hans ord betyder intet, siger Alexanders farmor.

Alexanders begravelse: Alle græd

Siden har livet ikke været det samme for Alexanders mor, Cecilie Pedersen, der dog har haft overskud til at komme frem med sit budskab om, at Alexanders død ikke skulle være forgæves.

- Jeg synes bare, det er så forfærdeligt. Det er så urimeligt. Jeg håber, der bliver gjort noget ved, at spritbilister bare kan køre og køre.

- Hvis det her kan gøre en forskel, så har hans død ikke været forgæves, har Cecilie Pedersen tidligere sagt til Ekstra Bladet.