Politiet finder krudt-fabrik på Christiania

Under en aktion på Christiania har politiet fundet 63 kilo hjemmelavet fyrværkeri, som svarer til 1,6 kilo dynamit

Her er en del af varelageret af det hjemmelavede fyrværkeri. (politifoto)
Her er en del af varelageret af det hjemmelavede fyrværkeri. (politifoto)

Efter en aktion mod hash-handlen på Christiania i går ransagede politiet en 32-årigs lejlighed i fristaden og fandt en komplet krudt-fabrik, hvor der blev produceret hjemmelavede kanonslag.

Militærets bomberyddere måtte tilkaldes og de fjernede cirka 63 kilo hjemmelavet fyrværkeri fra lejligheden.

Og det var ikke ufarlige sager. Ifølge bomberydderne havde sortkrudtet en sprængkraft, der svarer til cirka 1,6 kilo dynamit, og der skulle være en sikkerhedsafstand på 200 meter.

- Det bekymrer os, at man i den grad udsætter uskyldige mennesker for livsfare, siger politikommissær Steffen Th. Steffensen, Task Force Pusherstreet.

Der ligger fem lejligheder, hvor krudt-fabrikken lå:

- De kunne være blevet jævnet med jorden, siger Steffen Th. Steffensen.

Politiet ved ikke, om kanon-slagene skulle sælges eller bruges mod politiet.

Tog kvælertag på betjent
- Lignende kanonslag er tidligere brugt mod politiet på Christiania, siger Steffen Th. Steffensen.

Den 32-årige fremstilles i dag i grundlovsforhør, hvor han sigtes efter straffelovens paragraf 192a om besiddelse af sprængstoffer.

Han sigtes også for vold mod en betjent, som han tog kvælertag på i forbindelse med anholdelsen i går.

Men grundlovsforhøret endte i dag med, at den 32-årige blev løsladt i dommervagten. Den 32-årige erkendte besiddelsen af det ulovlige fyrværkeri.

Krudt-fabrikken på Christiania blev fundet efter at politiet anholdt syv personer i alderen 21-54 år i Pusher Street. det førte til modstand fra folk i hash-boderne, hvor en ukendt person sprøjtede tåregas mod betjentene. Tre politifolk fik tåregas og to af dem måtte renses, inden de kunne forlade Christiania.

Politiets aktion var rettet mod hash-boderne 1 og 2, der ligger ved siden af hinanden ved 'Bageriet'.

Andre pushere holdt sig i ro
- De anholdte opførte sig i vores øjne meget voldsomt. Vi valgte kun at tage to af de anholdte med ud fra Puster Street, mens vi løslod de fem øvrige på stedet efter sigtelse, fortæller politikommissær Steffen Thaaning Steffensen.

De to anholdte på 27 og 32 blev sigtet for henholdsvis salg af hash og vold mod en betjent.

- Det er værd at hæfte sig ved, at de andre kriminelle pushere og vagter forholdt sig i ro under aktionen, og at der denne gang ikke blev kastet med sten og flasker, hvilket er en positiv udvikling, som vi håber på fortsætter. Vi er glade for lidt og ser frem til at kunne arbejde i fred og ro i fremtiden – også i Pusher Street, siger Steffen Thaaning Steffensen.

Der blev beslaglagt 8,6 kg hashprodukter, 1817 stk joints, 7665 kr. i kontant og 157 hashkager

Da politiet besluttede sig for også at ransage den 32-årige anholdtes lejlighed på Christiania dukkede krudt-fabrikken op.

Foruden 'råvarer' i form af sortkrudt og emballage, var der remedier til at fremstille forskellige former for fyrværkeri.

- Bomberydderne har beskrevet stedet som en krudt-fabrik, og nu skal vi have en vurdering af farligheden. Det hele er kørt til opbevaring hos militæret, siger Steffen Th. Steffensen.

Politiet har gennemført en intensiv indsats i randområdet til Christiania, hvor politiet primært er gået efter hashkøbere og har skærpet færdselskontrollen op til Roskilde Festivalen.

Flittige narkohunde
26 bilister er blevet sigtet for overtrædelse af færdselslovens § 54, kørsel om kørsel i narkotikapåvirket tilstand, og 220 personer er blevet sigtet for at være i besiddelse af hash.

En enkelt person er fundet i besiddelse af 40 gram kokain og 50 gram hash. Den 27-årige mand blev fremstillet i grundlovsforhør den 2. juli og varetægtsfængslet i 13 dage.

- Vi har haft held med at gennemføre en stor del af visitationerne både hurtigere og nemmere, idet vi har et rigtig godt samarbejde med Københavns Politis hundesektion, der stiller med dygtige narkohunde og folk, siger Steffen Thaaning Steffensen.

Aktionerne på og udenfor Christiania bliver nemmere, når politiet bruger vakse narkohunde, der markerer så snart de lugter, at der er hash på en person eller i en bil.

- Hundene er vilde med at arbejde for Task Force Pusherstreet, for hver gang de finder noget hash, får de en godbid. Så nu må vi passe på, at de ikke bliver for fede, siger Steffen Th. Steffensen.