Se video: Betjent tog halsgreb - nu er den anholdte død

Vrede og protester efter anholdelse i New York, hvor mand døde under anholdelse. Se videoen her

Tryk for at se videoen, hvor Eric Garner mister livet til politimandens halsgreb (Video: Getty Images / redigering: Ejder Akbal)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): - Jeg kan ikke få luft. Jeg kan ikke få luft.

Ordene har ikke kun været det rungende motto under protest-vandringer i New York de seneste dage, men stammer først og fremmest fra den 43-årige mand, der torsdag krængede ordene ud som det allersidste, inden han døde, under en anholdelse.

Episoden fandt sted torsdag på Staten Island, hvor den 43-årige Eric Garner angiveligt netop havde stoppet et slagsmål på gaden mellem to mænd. Men da politiet ankom beskyldte de Garner for at have solgt smugler-cigaretter og endte i en diskussion med den fysisk store familiefar.

Brugte forbudt halsgreb
- Jeg har ikke solgt cigaretter. Hvorfor skal I altid være efter mig. I skal ikke røre ved mig. Det stopper i dag, er nogle af de argumenter den ophidsede Garner bruger overfor to betjente, der står foran ham.

Hele episoden, der endte med Garners død, blev filmet på video af en ven til Garner, hvilket nu har skabt opstandelse - ikke kun i den pågældende bydel - men særligt blandt den sorte befolkning med kritik af politivolden i byen. 

Da flere betjente ankom til stedet, blev Garner taget bagfra i et halsgreb af en betjent, tvunget til jorden og holdt nede af op mod fem betjente på en gang. En trykkede hans hoved fast mod jorden, mens andre forsøgte at lægge ham i håndjern.

Halsgreb har i mange år været forbudt i NYPD, men visse eksperter har allerede ud fra videoen bekræftet magtanvendelses-midlet. På videoen kan man høre, hvordan Garner fra jorden besværet fremstammer ordene: - Jeg kan ikke få luft, jeg kan ikke få luft.

 

Betjent vinkede glad til kamera
Da familiefaderen, som var astmatiker, er pacificeret, lader betjentene ham ligge på fortovet mere eller mindre bevidstløs. Videomaterialet afslører, at han ligger stille i ca. syv minutter, uden at betjentene kommer ham til hjælp.

I stedet står den betjent, der tog halsgreb, Daniel Pantaleo, og vinker glad til Garners ven, der filmer hele episoden.

En af tilskuerne til anholdelsen spørger også, om betjentene ikke skal yde førstehjælp, inden ambulancen når frem, men betjentene reagerer ikke.

Da ambulancefolkene ankommer til stedet tager de den livløse Garners puls, får ham lagt på en båre og kører afsted med ham uden at foretage behandling af den bevidstløse mand på fortovet først.

Eric Garner, der har 13 anholdelser bag sig, døde af hjertestop mindre end en time efter sin anholdelse. 

- De slog ham ihjel, har konen til Garner udtalt efter episoden.

Betjente fjernet fra tjeneste
Den pågældende betjent Daniel Pantaleo er nu blevet frataget sit politiskilt og sit våben. Det er kommet frem, at han har tidligere civile klagesager på samvittigheden.

En anden betjent er blevet fjernet fra gaden, mens de fire reddere, der ankom til stedet, er blevet midlertidigt suspenderet.

Siden den dødelige anholdelse har vrede borgere afholdt protestvandringer på Staten Island. Tirsdag aften blev der holdt en højtidelighed for den døde - afsluttet af en protestmarch til og foran politistationen.

Den 43-årige Eric Garner, hvis obduktion ikke kunne fastslå den endelige dødsårsag, begraves i dag onsdag i Brooklyn, og familien har skaffet en advokat for at lægge sag an mod New York City og NYPD.