Annonce:
Annonce:

Døde fiskere: Derfor kunne det gå så galt

To fiskere opdagede formentlig aldrig, at de blev udsat for svovlbrintedampe under losning af brislinge

Annonce:
Følg Krimi

En 24-årig mands tilstand er nu stabil, efter han sent i aftes forsøgte at redde to fiskere på havnen i Strandby nord for Frederikshavn.

Fiskerne var i gang med at losse brislinge op fra fiskekutterens tank, da fiskekutterens 58-årige ejer og hans 21-årige nevø mistede bevidstheden.

Se mere video på localeyes

Den 24-årige mand opdagede de to bevidstløse mænd nede i tanken og sprang resolut ned, hvor han også selv mistede bevidstheden.

Da redningsmandskabet kom til havnen var de to fiskere afgået ved døden, mens den 24-årige mand blev kørt til Aalborg Universitetshospital, hvor hans tilstand tirsdag formiddag beskrives som stabil.

Ulykken skete angiveligt, da de tre mænd blev udsat for giftige svovlbrintedampe.

Ifølge direktør i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Flemming Nygaard Christensen opstår dampene, når fiskene går i forrådnelse.

Annonce:

- Med de varmegrader vi har haft, går det hurtigt, når man hopper ned i et lukket rum. Det er lidt det samme der sker, når landmand falder i gylletanken, siger Flemming Nygaard Christensen til Ekstra Bladet.

Mænd fundet døde i fisketank  

Ifølge arbejdsstyrelsens vejledning til losning af bl.a. brislinge, er det sandsynligt, at de to fiskere slet ikke opdagede faren, da de gik ned i tanken.

Annonce:

Ifølge vejledningen går fiskene allerede i delvis forrådnelse, når temperaturen er over nul grader.

Ved forrådnelsen dannes kuldioxid (kulsyre), svovlbrinte og andre giftige og ildelugtende luftarter, som alle fortrænger den lettere almindelige luft, hvilket medfører risiko for kvælning som følge af iltmangel.

Kuldioxiden er lugtløs og kan i store mængder medføre bevidstløshed og dødsfald, hvis der ikke tilføres ilt.

Svovlbrinte er en ildelugtende, meget giftig luftart, som er dødbringende ved høje koncentrationer. Dog er svovlbrinte i høje koncentrationer  også lugtfri. Ligeledes kan tilvænning øge lugttærsklen hos de udsatte personer, så lugtadvarslen om fare udebliver.

Ifølge Nordjyllands Politi måtte redningsarbejdere, iført iltapparater, hive de tre mænd op, da de flød rundt i ca. en meters dybt vand. De to døde fiskere blev erklæret døde på stedet kl. 23.15.

Redningsarbejdet besværliggøres af den sikkerhedsrisiko, som også redningsarbejderne udsættes for, og Arbejdstilsynet, der er blevet underrettet om sagen, kan heller ikke komme til at undersøge stedet.

- Hverken vi eller Arbejdstilsynet kan komme om bord, for de giftige dampe bliver ved, så længe der er fisk i. Så det skal først losses på behørig vis af nogen med specialudstyr, siger vagtchef Carsten Kjær til Ekstra Bladet.

De pårørende til de tre mænd er underrettet, oplyser politiet.

Annonce:

Har du oplysninger i sagen eller kender du de involverede? Så vil vi meget gerne høre fra dig. Send os dit tip i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send os en mail til 1224@eb.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: