Kender du til sagen - eller er det dig, der er den omtalte mor i sagen - så kontakt os på 1224@eb.dk eller sms til 1224 (alm. takst)
Hvis det er rigtigt, at tre læger i fællesskab har forsøgt at begå bedrageri ved at fuske med dna-beviserne i en faderskabssag, er det 'en bombe under systemet'.
Det mener Torben Goldin, som er retspræsident ved Retten på Frederiksberg. Det er ham, der anmeldte den hovedtiltalte i sagen til politiet for falsk forklaring. Det gjorde han blandt andet, fordi lægens forklaringer i retten ikke stemte overens. Først nægtede manden alt kendskab til, at han skulle være far til barnet, men senere erkendte han.
Tre læger tiltalt: Fuppede med hvem der var far
- Jeg vurderede, at der var en stor sandsynlighed for, at han havde afgivet falsk forklaring, og hvis jeg mener, der er begået en forbrydelse, er det min pligt at anmelde det til politiet, siger Torben Goldin til Ekstra Bladet og tilføjer:
- Hvis det er rigtigt, at det er foregået som beskrevet, så er det en bombe under systemet med dna-beviser. Det må simpelthen ikke ske, vi skal kunne stole på dna-beviser, og vi skal kunne stole på lægerne.
Måtte tage ny test
Sagen, som metroxpress løftede sløret for i dagens avis, omhandler i korte træk tre læger fra Rigshospitalet og Herlev Hospital, som ifølge anklageskriftet sammen har bidraget til fusk med en faderskabstest tilbage i 2011.
Her havde den hovedtiltalte, en 39-årig læge, ifølge anklagerne fået en af de andre læger til at skrive en falsk lægeerklæring, hvori der stod, at han var for syg til at møde op på Rigshospitalets Genetiske Afdeling til en dna-test. Testen var krævet af byretten og skulle afgøre, om manden var far til barnet, som kvinden påstod.
I stedet fik den 39-årige læge taget dna-prøven på Herlev Hospital, hvor den tredje tiltalte læge arbejdede. Da prøven blev sendt ind, viste de, at han ikke var far til barnet. Men den købte moren ikke og ankede straks afgørelsen til landsretten, som besluttede, at der skulle laves en ny test.
Denne test viste, at han rent faktisk var barnets far.
Bedrageri for 743.000
Den 38-årige læge nægter sig skyldig i anklagerne om bedrageri, som løber op i 743.000 kroner. Det er det beløb, det cirka ville koste ham at vedkende sig faderskabet til barnet. Hans advokat Peter Trudsø ønsker ikke at komme nærmere ind på detaljerne i sagen, før den kommer for retten i oktober, men siger:
- At metroxpress omtaler det som en korrutionsskandale er ganske enkelt det rene sludder. Endelig er jeg også lidt ked at kunne læse citater i avisen fra en retspræsident om, hvad han mener om sagen. Sagen må som alle andre straffesager gå sin gang i retssystemet. På nuværende tidspunkt er hovedforhandlingen end ikke startet, lyder det fra Trudsø.
Som svar derpå lyder det fra retspræsident Torben Goldin:
- Jeg har lidt svært ved at forstå, at det skulle komme som en overraskelse for advokaten, at jeg på forespørgsel fra pressen udtaler, hvad jeg 'mener om sagen'. Jeg ville nok næppe anmelde noget til politiet, hvis jeg ikke fandt, at der efter de for mig foreliggende oplysninger forelå et muligt strafbart forhold, der skulle efterforskes, siger han og understreger, at han nu er part i sagen, som ikke vil blive ført ved Retten på Frederiksberg, men i Lyngby.
- Og ingen er selvfølgelig skyldig, førend der foreligger en endelig domfældelse, fastslår han.
Hospital vil ikke udtale sig
Hospitalet, hvor den hovedtiltalte læge er ansat, ønsker ikke at kommentere sagen.
- Vi kommenterer ikke på personalesager, siger personalechef Mette Risak, der derfor ikke vil udtale sig om, hvorvidt manden er suspenderet, mens sagen står på, eller om han fortsat passer sit arbejde på hospitalet.
Den 39-årige læge og hans to kolleger skal i retten 1. oktober. Bliver de dømt, risikerer de fængselsstraffe, mens to af lægerne - ikke den hovedtiltalte - risikerer at miste retten til at arbejde som læge i et af retten fastsat tidsrum.