Rockere rådvilde efter ny bandepakke

Ny lov er uklar om, hvem rocker- og bandemedlemmer må omgås under deres prøveløsladelse - og det er umuligt for dem at få aktindsigt i

Advokat Peter Secher Schmidt sammen med HA'erne Jørgen 'Fehår' Nielsen og Christian Firlings.
(Foto: Jonas Olufson)
Advokat Peter Secher Schmidt sammen med HA'erne Jørgen 'Fehår' Nielsen og Christian Firlings. (Foto: Jonas Olufson)
Følg Krimi

Den nye bandepakke er langt mere Kafka end logisk lovgivning - det mener de to HA’ere, Christian Firlings og Jørgen ’Fehår’ Nielsen.

Firlings er netop prøveløsladt i august måned, mens Nielsen blev løsladt på prøve i december sidste år.

Og siden Nielsens prøveløsladelse har politikerne strammet lovgivningen med endnu en bandepakke, der inkluderer såkaldt skærpede vilkår for rockere og bandemedlemmer.

De nye regler indebærer blandt andet, at de prøveløsladte ikke må komme i klubhuse eller have kontakt med personer, der ifølge politiet er relateret til egen klub eller gruppering.

-Jeg klynker ikke. Til gengæld er jeg rådvild, for selvom jeg gerne vil overholde reglerne, ved jeg ikke hvornår og om, jeg bryder dem, siger Firlings til Ekstra Bladet.

Mens de i fængslerne kun må være sammen med andre rockermedlemmer, er al kontakt uden for murerne forbudt under prøveløsladelse.

Overtrædelse kan straffes med genindsættelse i fængslet.

- Men herfra er reglerne uklare i sådan en grad, at det er meningsløst, siger advokat Peter Secher Schmidt, der har medvirket ved begge HA’eres prøveløsladelser.

For reglerne angiver ikke hvornår, man er, eller hvem, der er kategoriseret som, ’relaterede personer’.

- Det er ene og alene op til politiets skøn, siger advokaten.

Advokat: Bandepakke er totalteater med skatteborgernes penge

- Det mest sindssyge er dog ikke, at lave regler, som man ikke kan vide om man overtræder. Det mest sindssyge er, at systemet bruger ufattelige resurser på sørge for, at rockere kun er sammen med rockere under afsoningen. Bagefter bruger systemet så en masse penge på, at sikre at de samme mennesker ikke taler sammen.

Det mener advokat Peter Secher Schmidt om bandepakken.

- Jeg ved ikke om nogen af delene virker. Det har man glemt at undersøge. Men hvis det virker, at holde rockerne fra andre, burde man også holde sig til den strategi under prøveløsladelse. Hvis det er bedre for samfundet at skille rockerne ad, hvorfor afsoner de så sammen? spørger advokaten.

- Men måske er det allermest groteske spild af skatteborgernes penge, at HA og Bandidos nu afsoner sammen i lykkeligt fællesskab. Når en rocker så bliver løsladt må han gerne snakke med dem fra den anden klub, men ikke dem fra sin egen. Der er simpelthen ingen logik i de regler.

Og et nærliggende spørgsmål er ifølge advokaten derfor, hvornår en given person retteligt kan kategoriseres som tilknyttet en given rockerklub eller gruppering.

- Det giver selvfølgelig sig selv at fuldgyldige medlemmer tilhører kategorien. Men situationen kan også være den, at gamle venner til en rocker kan være kategoriseret som relaterede i kraft af venskabet til den pågældende. Hvad med Sass Larsens relation til Suzuki-Torben. Er det nok, spørger advokaten.

Forsvarsadvokat:- Sass Larsen kunne selv ryge med i den nye bandepakke

- Vi ved ikke, hvem de prøveløsladte ikke må tale med, og vi kan heller ikke få det at vide. Det er nemlig umuligt for en given person at få aktindsigt i, om vedkommende selv er registreret som en såkaldt relateret person. Altså kan en person gå rundt i uvidenhed omkring påstået tilhørsforhold til en rockerklub, siger advokaten.

Dømt for drab og hash

Jørgen 'Fehår' Nielsen er tidligere livstidsfange og dømt for deltagelse i drabet på en Bandidos-rocker i Københavns Lufthavn Kastrup 10. marts 1996. Han blev prøveløsladt i december 2013.

Christian Firlings fik i juni 2012 fem års fængsel i en hashsag, hvor politiet mente, Firlings var bagmanden. Her er nu prøveløsladt efter de nye regler, hvor han ikke må omgås såkaldt relaterede personer.

- Så hverken den prøveløsladte eller ham, han snakker med, kan vide, om det er et problem, at de taler sammen.

Derfor sagde Østre Landsret i et høringssvar i forbindelse med lovprocessen, at det var nødvendigt med en mere præcis opgørelse over, hvem den prøveløsladte ikke må snakke med. Men det lyttede ministeren ikke til.

- Hvad nytter regler, hvis man ikke har mulighed for at vide, om man overtræder dem, spørger advokaten.

Den nye lov gælder også tredjehånds-tilkendegivelser. Det betyder, at en given person ikke må videregive en oplysning eller andet via en tredjeperson til en ’relateret’.

Må gerne feste med Bandidos

Reglerne om omgang med relaterede personer gælder kun for egen klub.

Hells Angels og Bandidos-folk løsladt på prøve må gerne omgås hinanden - ligesom de også er begyndt er at afsone på samme fængselsafdelinger.

Kontaktforbuddet gælder også elektronisk kommunikation som telefon, mail og sociale medier.

- Facebook, twitter, instagram og så videre. Det er jo ikke til at holde styr på hvem, der kommenterer på hvad. Det er fuldstændigt uoverskueligt. Og det ved alle, der gør sig på de platforme, siger Jørgen Nielsen.

Jeg vil gerne overholde mine vilkår, siger Firlings. Men når jeg ikke ved hvem af mine venner, jeg ikke må snakke med, er det næsten umuligt. Jeg kan for eksempel ikke søge arbejde, og jeg kan ikke tage til forældremøder på mine børns skole. For tænk hvis politiet mener, at dem, jeg møder, er relaterede, enten fordi de kender mine børn eller kender andre, der kommer i min klub.

- Reglerne i bandepakken er umulige at overholde for selv den største duks, mener advokaten.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.