Radio 24syv dropper provo-kunstudstilling

Ville skabe debat - og det er sket nu, siger chef på Radio 24syv

Direktør på Radio 24syv aflyser nu kunsthappening med 'forbudte' billeder. (Foto: Carsten Lauridsen)
Direktør på Radio 24syv aflyser nu kunsthappening med 'forbudte' billeder. (Foto: Carsten Lauridsen)

Radio 24syv dropper nu planerne om at lave en kunsthappening med de i Sverige forbudte billeder af provokunstneren Dan Park.

Det skriver radiostationen i en pressemeddelelse.

- Radio24syv har i kølvandet på debatten om den svenske kunstner Dan Parks fængsling og rammerne for ytringsfrihed ønsket at rejse en debat om, hvordan vi forvalter ytringsfriheden i Danmark.

Det skriver stationens direktør, Jørgen Ramskov.

- Vi fandt det interessant, at en række markante danske debattører kastede sig ind i debatten om det nødvendige i at udstille billederne uden at have set dem.

Frygter terror efter radiohappening

- Det var baggrunden for, at Radio24syv tog initiativ til at få billederne til Danmark og lade dem indgå i en debat om, hvordan vi anvender ytringsfriheden. Billederne vil næppe være ulovlige at udstille i Danmark – herhjemme vil spørgsmålet i stedet dreje sig om nødvendigheden af at vise dem.

- Vi har ønsket at gøre debatten om ytringsfrihed konkret, fordi den bliver rigtig interessant, når de pågældende debattører personligt skal tage stilling til, om en ytring eller en handling nu også er nødvendig og tjener andet formål end selve krænkelsen i sig selv.

Svensk gadekunstner blev dømt: Er det kunst eller racistisk hetz?

- Vi har fra starten gjort det klart, at Radio24syv IKKE selv udstiller Dan Parks billeder. Radio24syv har som et public service-medie ikke til opgave at advokere for eller markedsføre bestemte politiske eller holdningsmæssige værdier.

- Vi har ønsket at rejse debatten og skabe rammerne for, at en eller flere af debattørerne kunne beslutte, at de ønsker at udstille.

- Det er i et vist omfang allerede sket i en række radioudsendelser på Radio24syv.

- Men på baggrund af det sidste døgns debat om radioens initiativ, må vi desværre også konstatere, at udstillingen ikke kan gennemføres.

- Efter en nærmere juridisk vurdering står det klart, at Radio24syv under alle omstændigheder vil have et medansvar for udstillingen. Samtidig viser reaktionerne også, at radioen i offentligheden vil fremstå med et ansvar/medansvar for udstillingen. Det ønsker vi under ingen omstændigheder.

- Vi må også med stor beklagelse konstatere, at en væsentlig debat om, hvordan vi i Danmark forvalter vores grundlovssikrede ytringsfrihed lynhurtigt ender i en ophedet diskussion om krænkelse af muslimer og Islam.

- Dan Parks billeder vil af de fleste mennesker blive opfattet som en dyb krænkelse af jøder, kristne, sorte, muslimer, indvandrere, ofre for forbrydelser – stort set alle. Det var netop derfor, vi fandt dem egnede som udgangspunkt for en debat om, hvad vi bruger ytringsfriheden til – fordi de ikke hetzer mod en bestemt gruppe – men blot hetzer.

- Alligevel er vi i Danmark havnet i en debat om hetz og krænkelse af muslimer.Begge forhold fjerner fuldstændig fokus fra den debat, vi ønskede at rejse.

- På den baggrund har vi beslutte at stoppe projektet. Debatten om ytringsfriheden og hvordan vi bruger den fortsætter naturligvis – på Radio24syv og i offentligheden – men udstillingen af Dan Parks billeder bliver ikke gennemført med Radio24syvs medvirken.

Sådan lyder det i pressemeddelelsen.