Mistænkt attentatmand hyrede IS-krigere

Peter Skaarup kræver svar fra regeringen efter Ekstra Bladets afsløring

Ekstra Bladet beskriver i dag, hvordan den formodede attentatmand til drabsforsøget på Hedegaard spiller en central rolle i islamistisk netværk. (Foto: Joachim Adrian)
Ekstra Bladet beskriver i dag, hvordan den formodede attentatmand til drabsforsøget på Hedegaard spiller en central rolle i islamistisk netværk. (Foto: Joachim Adrian)

Den formodede gerningsmand bag attentatet på Lars Hedegaard, den 27-årige danske statsborger BH, var igennem to år ifølge Ekstra Bladets oplysninger headhunter og en central person for det, der siden juni i år har heddet Islamisk Stat (IS). BH arbejdede med at sende hellige krigere - rekrutteret på dansk jord - det sidste stykke vej ind over grænsen til Syrien og Irak.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af oplysninger fra flere af hinanden uafhængige, heriblandt organisatoriske kilder med kendskab til sagen.

Grundet sagens karakter ønsker ingen af kilderne at stå frem med navn.

BH’s ekspedition af krigerne foregik via en bolig i byen Antakya, der er hovedby i regionen Hatay beliggende i det sydlige Tyrkiet, tæt på grænsen til det borgerkrigshærgede Syrien.

 

Attentatet på Hedegaard fandt sted i februar sidste år, men BH har endnu ikke fået sin sag prøvet i en dansk domstol. Efter et år på flugt blev han anholdt i Tyrkiet i april, men blev højst overraskende løsladt igen, selv om tyrkerne var i kontakt med de danske myndigheder om en mulig udlevering. BH blev sandsynligvis sat fri 20. september i en handel mellem Tyrkiet og IS, hvor op mod 180 fanger blev sat fri til gengæld for 49 IS-gidsler.

Pres på regeringen
Presset på regeringen vokser med Ekstra Bladets afsløring. Det siger retspolitisk ordfører hos Dansk Folkeparti Peter Skaarup, der også vil tage sagen op over for regeringen.

– Det er afgørende, om Tyrkiet har været klar over disse forbindelser, når landet har udleveret ham. For så har Tyrkiet i endnu højere grad handlet i ondt sind, siger Peter Skaarup til Ekstra Bladet.

– Såfremt det er korrekt, så er der nogle brikker der begynder at falde på plads i forhold til rygterne om, at han er udleveret til IS. Det er formentlig ikke nogen uvenlig handling over for ham eller IS – fordi de jo så har et skæbnefællesskab og fælles interesser, siger han til Ekstra Bladet.

Netop her til formiddag er der møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, og her vil Dansk Folkeparti tage sagen op. Skaarup mener, at det nu er nødvendigt, at regeringen endegyldigt afskriver Tyrkiet som en mulig EU-kandidat.

– Nævnsmødet må nå frem til, at regeringen afstår fra, at Tyrkiet kan være kandidat-land til EU. Hvis Tyrkiet har udleveret en mand til IS, må det i sig selv afskrive landet som medlem, siger Peter Skaarup.

– Vi ved fra PET, at man leger med ilden, hvis man sender hellige krigere til Syrien, fordi de vender endnu mere radikaliserede hjem og kan bruge større våben. Og hvis han har fungeret som Ekstra Bladet beskriver, er han i virkeligheden endnu farligere end krigerne.

Tyrkiet har løsladt den formodede gerningsmand til attentatet mod islam-kritikeren Lars Hedegaard. (Foto: Joachim Adrian) Krimi Hele historien: Så vigtig er Hedegaards attentatmand for IS