Annonce:
Annonce:

Tyrkisk medie: Hedegaard-manden løsladt før IS- gidseludveksling

Løsladt efter fejlslagen retssag i Tyrkiet, skriver tyrkisk medie

Islamkritikeren Lars Hedegaard blev forsøgt likvideret ved sit hjem i fjor.
(Foto: Joachim Adrian)
Islamkritikeren Lars Hedegaard blev forsøgt likvideret ved sit hjem i fjor. (Foto: Joachim Adrian)
Annonce:
Følg Krimi

Lars Hedegaards fomodede attentatmand, 27-årige BH, blev løsladt allerede, to måneder før Tyrkiets omstridte fange-gidsel-udveksling med den selverklærede terrorstat IS.

Det skriver det tyrkiske medie, Hürriyet.

Her beskrives det, hvordan BH blev anholdt 24. april i Istanbuls Atatürk lufthavn på anmodning af de danske myndigheder.

Ifølge Hürriyet skulle den 27-årige møde sine forældre i lufthavnen. En oplysning de danske myndigheder havde givet til de tyrkiske. Samtidig beskriver det tyrkiske medie, hvordan tyrkisk politi efterfølgende skulle have henvendt sig til tyrkisk justitsministerium, for at høre nærmere om, hvordan man skulle forholde sig.

Mistænkt attentatmand hyrede IS-krigere

Svaret fra ministeriet var angiveligt, at BH kunne anholdes og tilbageholdes i maksimalt 40 dage - 'på linje med europæiske konventioner', skriver Hürriyet.

Annonce:

Efter anholdelsen fandt tyrkisk politi angiveligt et falsk, syrisk pas hos BH. Hürriyet beskriver, hvordan det falske pas var af meget dårlig kvalitet.

Derefter blev sagen angiveligt overdraget til en anklagemyndighed i Istanbul, der efterfølgende tiltalte BH for dokumentfalsk - anklagerens juridske mål var angiveligt en fængselsstraf på mellem to og seks års fængsel.

Ved retssagens begyndelse var der indkaldt en ekspertudtalelse, at det falske pas var af en så elendig kvalitet, at det ikke kunne have snøret myndighederne. Ekspertvurderingen endte med tiltalefrafald, og 8. juli i år blev han angiveligt løsladt.

Hürriyet beskriver, hvordan den danske udleveringssag kørte sideløbende med den tyrkiske retssag. Men en appel indgivet fra BH's tyrkiske advokat til tyrkisk Højesteret fik stoppet udleveringsprocessen.

Siden løsladelsen er BH forsvundet, og de tyrkiske myndigheder har angiveligt mistet sporet efter ham, skriver Hürriyet.

Sagen kort om attentatet:

5. februar 2013 lidt efter klokken 11 bliver Lars Hedegaard, daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, forsøgt skudt uden for sit hjem på Frederiksberg.

Lars Hedegaard har forklaret, at der blev affyret et skud, hvorefter pistolen klikkede, og det kom til håndgemæng, før gerningsmanden stak af.

27. april 2014 oplyser politiet, at den mistænkte gerningsmand er tilbageholdt og anholdt i udlandet. Herefter bliver den 27-årige danske statsborger, der har libanesiske rødder, fængslet i Tyrkiet og krævet udleveret til Danmark.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: