Annonce:
Annonce:

Kriminelles fede fidus: Sådan undgår de at betale bøder

Kriminelle slipper for at betale deres bøder ved at udnytte et hul i lovgivningen. Frustrerende, mener politiet

(Foto: Ole Frederiksen)
(Foto: Ole Frederiksen)
Annonce:
Følg Krimi

Politiet har været hårdt ramt af besparelser de seneste år, og nu er der dukket et nyt alvorligt problem op for ordensmagten.

Kriminelle har fundet et smuthul i loven, der gør det muligt at slippe for at betale de bøder, som ellers er en vigtig sanktionsmulighed for landets betjente.

Ekstra Bladet kan fortælle, at Fyns Politi ofte bliver mødt af grin og hånende kommentarer fra kriminelle om, at de aldrig kommer til at betale bøderne. Især i området omkring bydelen Vollsmose.

Politiet tog ikke kommentarerne alvorligt i begyndelsen, men da de undersøgte sagen, viste det sig, at man kan slippe for at betale en bøde, hvis den pågældende persons indkomst og formue er tilpas lav.

'Dybt frustrerende'
Og det ses ofte blandt kriminelle, fordi deres indkomst sjældent fremgår af de officielle papirer.

Frustrerende, mener chefpolitiinspektør ved Fyns Politi, John Jakobsen.

Annonce:

- Det er til stor frustration for de medarbejdere, der blandt andet arbejder i Vollsmose, når eksempelvis bandemedlemmer ligger og kører råddent, eller hvad de ellers kan finde på. Så giver vi dem en bøde, og de siger direkte, at de er ligeglade med det, siger han.

Chefpolitiinspektør John Jakobsen (th) opfordrer til handling fra politikerne (Foto: Ole Frederiksen)
Chefpolitiinspektør John Jakobsen (th) opfordrer til handling fra politikerne (Foto: Ole Frederiksen)

Han bakkes op af sin kollega Johnny Schou, der er liniechef for lokalpolitiet hos Fyns Politi. Ifølge ham er det et alvorligt problem for politiets arbejde, at de kriminelle ved, at de kan slippe af sted uden at betale.

- Problemet er, at de er bevidste om, at der ikke er en konsekvens. Vi har ikke en reel sanktionsmulighed. De kan slippe af sted med lovovertrædelser, fordi det ikke har en konsekvens, siger Johnny Schou.

Ifølge Johnny Schou kan man blive ved med at slippe for at betale bøder for mindre forseelser, som ikke kan udløse en frihedsstraf.

SKAT: Intet at gøre
Hvis politiet udsteder en bøde og den ikke betales, så sendes sagen til SKAT, der har til opgave at få inddrevet pengene. Men med den nuværende lovgivning kan det være lidt af en udfordring ifølge Kirsten Otbo, der er underdirektør i Inddrivelse i SKAT.

Annonce:

- Bøder skal som udgangspunkt betales. Har skyldner ingen formue og er på lavindkomst, så længe bøden er under inddrivelse, kan SKAT lovmæssigt intet gøre for at inddrive pengene ud over at foretage modregning, for eksempel i overskydende SKAT, forklarer hun i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Under normale omstændigheder vil man modtage en forvandlingsstraf, hvis ikke en bøde betales.

Det betyder eksempelvis, at en bøde på mellem 500-999 kroner vil blive vekslet til fire dage bag tremmer, men det gælder ikke for folk med en indtægt og formue, der ligger under den grænse, der er fastsat.

- Har skyldner ingen betalingsevne, kan bøden ikke sendes til afsoning, uddyber Kirsten Otbo fra SKAT.

SKAT oplyser desuden, at bøder på op til 10.000 kroner har en forældelsesfrist på fem år, hvorefter sagen bliver henlagt. For større bøder gælder der en frist på ti år.

Politiinspektør Johnny Schou understreger, at han har hørt fra flere politikredse, der oplever de samme problemer, men han ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvilke kredse der er tale om.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: