Annonce:
Annonce:

Luksusbutikker anklaget for brud på udlændingeloven

Tre af Strøgets absolut dyreste butikker har brugt ulovlig udenlandsk arbejdskraft for at lokke kinesere i butikkerne, mener anklager

Birger Christensen på Strøget er en af de tre butikker, der er anklaget for brud på udlændingeloven (Linda Johansen)
Birger Christensen på Strøget er en af de tre butikker, der er anklaget for brud på udlændingeloven (Linda Johansen)
Annonce:
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Ole Mathiesen, Birger Christensen og Hvelplund er tre af de absolut dyreste butikker på Strøget i København, og de lever blandt andet af at sælge dyre ure, smykker og pelse.

Men de dyre varer er ikke det eneste, de har til fælles.

Mandag stod luksusbutikkerne således tiltalt i Københavns Byret for i 2012 og 2013 at have betalt en 34-årig kinesisk mand for at lokke rige kinesere ind i de tre butikker med henblik på at opnå en fortjeneste.

Det er i sig selv ikke ulovligt, men da mandens arbejdstilladelse kun tillod ham at arbejde som kok på en kinesisk restaurant, så er det ifølge anklager Rikke Kuhlmann i strid med udlændingeloven, at de tre firmaer har betalt ham for at udføre arbejdet.

Annonce:

De tre forsvarer var derimod ganske enige om, at der ikke er tale om et reelt ansættelsesforhold, fordi den 34-årige udelukkende blev betalt en provision for at sende turisterne ind i butikken.

Risikerer bødestraf
Forsvarerne lagde vægt på, at deres klienter har gjort sig umage for at kontakte Skat med henblik på at indberette den kinesiske mands provision korrekt.

Anklageren mener til gengæld, at forretningerne burde have undersøgt mandens arbejdstilladelse, der ifølge hende tydeligt indikerede, at det er i strid med loven at aflønne ham for det pågældende arbejde.

Forretningerne er tiltalt efter udlændingelovens paragraf 59 stk. 4, der giver op til to års fængsel, men anklageren krævede ’blot’ forholdsvis alvorlige bødestraffe. I alle tre retsmøder påstod forsvarerne frifindelse.

Værst er risikoen for Hvelplund, der sælger ure og smykker fra to adresser på Strøget i København. Her kræver anklageren en bøde på 180.000 kroner samt en tillægsbøde på 675.000 kroner.

Hvelplund risikerer en kæmpe bøde, hvis de kendes skyldige i brud på udlændingeloven (Foto: Linda Johansen)
Hvelplund risikerer en kæmpe bøde, hvis de kendes skyldige i brud på udlændingeloven (Foto: Linda Johansen)
 

Annonce:

Indbringende bijob
Tillægsbøden er beregnet på den måde, at man har taget den kinesiske mands provision og ganget den med to.

Han har således fået udbetalt i omegnen af 340.000 kroner i provision, og det svarer til, at han har hjulpet Hvelplund til en øget omsætning på cirka 3,4 millioner kroner, da han ifølge ejeren har fået en provision på ti procent.

Ole Mathiesen risikerer en samlet bøde på 365.000 kroner, mens Birger Christensen slipper med 70.000, hvis de kendes skyldige.

De lavere beløb skyldes, at anvisningerne fra manden fandt sted i en kortere periode, samt at hans samlede provision i begge tilfælde var lavere end hos Hvelplund.

Begge butikker bryster sig af at være kongelige hofleverandører.

Der falder dom i alle tre sager mandag den 24. november klokken 13.00, og de afgøres af tre forskellige dommere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: