Asger Jorn-maleri udsat for hærværk med tusch og lim

Konservator arbejder på at begrænse skaderne på Jorn-maleri. En person er anholdt af politiet

Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Følg Krimi

Der er fredag blevet begået hærværk med tusch og kontaktlim mod Asger Jorn-maleriet 'Den Foruroligende Ælling' på Museum Jorn i Silkeborg, oplyser museet i en pressemeddelelse.

Museet beskriver selv billedet som 'et nationalt klenodie'.

Jacob Thage, der er direktør på museet, kalder det 'vel et af hans (Jorns, red.) fem mest betydelige kunstværker'.

- Det er et billede, som Jorn maler som en protest mod en truende tredje verdenskrig. Måske er det derfor, at 'hærværk' er det eneste rette ord at bruge om det, der er sket.

- Det er ikke en kunstnerisk handling, det er ren ødelæggelse, og det er forfærdeligt. Det vil gøre ondt på rigtig mange mennesker, der holder meget af det her billede, siger han.

I et opslag på Facebook melder sig en gerningsmand, der anser hærværket for en kunstnerisk handling. Provokunstneren Ibi-Pippi skriver i opslaget, at hun er personen bag hærværket.

Hun skriver, at hun har besøgt Jorn-museet og lavet en dobbelt modifikation af Asger Jorn-maleriet 'Den Foruroligende Ælling'.

- Jeg har monteret et billede af mig selv, oven på den berømte ælling. Det er limet fast. Desuden har jeg signeret værket, da det jo nu er et Ibi-Pippi værk og ikke en Asger Jorn.

Desuden kalder hun nu maleriet for 'Den Foruroligende Kælling.'

Det passer med museets forklaring om, at en person har skrevet med permanent tusch på billedet, og der er overhældt med 'en meget kraftig og stærkt opløselig' kontaktlim.

Museet oplyser, at personen er anholdt, og det bekræfter Midt- og Vestjyllands Politi over for Ritzau.

Der er tale om en 44-årig kvinde. Hun vil blive løsladt efter endt afhøring, idet anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke er grundlag for at kræve hende varetægtsfængslet.

Jacob Thage forklarer, at konservatorerne hurtigt kom til maleriet og gik i gang med at redde det.

- De prøvede på stedet at fjerne limen, mens den stadig var fugtig og kunne fjernes uden at skade det underliggende farvelag for meget. Det samme prøvede de med den sorte tusch.

- Nu er maleriet taget med tilbage til værkstedet, hvor de arbejder videre, siger han.

Maleriet 'Den Foruroligende Ælling' er fra 1959. Det forestiller en stor abstrakt farvestrålende ælling, som er malet oven på et lærred med et eksisterende ældre maleri af et bondehus.

Maleren Asger Oluf Jørgensen, som er kendt under kunstnernavnet Asger Jorn, regnes som en af de mest betydningsfulde inden for moderne dansk malerkunst.

Jorn er blandt andet kendt for at være medstifter af den internationale kunstnersammenslutning Cobra.

Mange af hans værker er udstillet på Museum Jorn i Silkeborg - det hed tidligere Silkeborg Kunstmuseum. Jorn boede i sin ungdom i netop Silkeborg.

Han døde i 1973 i en alder af 59 år.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+