Annonce:
Annonce:

Auditør kræver skærpet straf for hærchefs magtmisbrug

Landsretten skal sende et tydeligt signal til offentligt ansatte, der træder ved siden af, siger auditør

Hans-Christian Mathiesen blev i byretten frifundet for at have løjet for sin chef, forsvarschef Bjørn Bisserup. Men auditør Claus Risbjerg (billedet) vil have den tidligere hærchef dømt for alle fem forhold i anklageskriftet og går efter en skærpelse af straffen i byretten på 60 dages fængsel. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hans-Christian Mathiesen blev i byretten frifundet for at have løjet for sin chef, forsvarschef Bjørn Bisserup. Men auditør Claus Risbjerg (billedet) vil have den tidligere hærchef dømt for alle fem forhold i anklageskriftet og går efter en skærpelse af straffen i byretten på 60 dages fængsel. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

Den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen blev for tre måneder siden idømt 60 dages fængsel for at have misbrugt sin stilling til at fremme sin kærestes karriere.

Men straffen bør skærpes, lyder det fra auditør Claus Risbjerg, Forsvarsministeriets Auditørkorps. Han kommer mandag med sine afsluttende bemærkninger i Vestre Landsret.

- Jeg vil appellere til, at der fastsættes en følelig sanktion, der markerer sagens alvor.

- Det er vigtigt, at der sendes et kraftigt signal - ikke alene til tiltalte, men til alle ansatte i den offentlige forvaltning, at hvis de træder ved siden af, så er det absolut uacceptabelt, siger Claus Risbjerg.

Efter auditørens opfattelse skal der være tale om en ubetinget sanktion, der skal 'udmåles i måneder'.

Hvor mange måneder, han anser for passende, kommer han ikke nærmere ind på.

Annonce:

Hans-Christian Mathiesen blev hjemsendt i oktober 2018. Han anklages for embedsmisbrug ved at have påvirket kriterierne for optagelse på en særligt eftertragtet lederuddannelse.

Hans kæreste stod i første omgang ikke til at blive optaget.

Men hun rykkede frem i køen, efter at hærchefen havde udsendt en e-mail til optagelsesnævnet.

- Tiltalte indtager en af de højeste positioner i Forsvaret. Jo højere position, man bestrider, jo højere krav til korrekt adfærd kan man også stille.

- Det står lige op i himlen, at de dispositioner, tiltalte har foretaget sig, er foretaget med henblik på, at kæresten kunne blive optaget på kurset, siger Claus Risbjerg.

Byretten frifandt Hans-Christian Mathiesen for at have talt usandt over for forsvarschef Bjørn Bisserup.

Men auditøren mener, at den tidligere chef for landstyrkerne også skal dømmes for dette forhold:

- Det er oplagt og lysende klart, at tiltalte godt ved, at han (Mathiesen, red.) taler usandt, når han over for forsvarschefen siger, at alt er gået efter bogen.

Annonce:

Hans-Christian Mathiesen nægter sig skyldig og kræver frifindelse.

Forsvarsadvokat Torben Koch mener, at der højst kan være grundlag for kritik af hærchefen i et enkelt forhold. Det var der, han gav kvinden adgang til sin tjenstlige indbakke i Forsvarets e-mailsystem.

Torben Koch gør også retten opmærksom på, at kvinden, som Mathiesen senere er blevet gift med, ikke er en 'tilfældig bimbo, men en særdeles kompetent og kvalificeret officer'.

Landsretten har brugt tre dage på ankesagen. Ni vidner har afgivet forklaring.

Mandag middag har de tre dommere og tre domsmænd trukket sig tilbage for at votere.

Det ventes, at dommen afsiges mandag ud på eftermiddagen.

OVERBLIK: Hærchef blev hjemsendt da der opstod mistanke om snyd

Tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen er tiltalt for embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger.

Han blev i byretten idømt 60 dages ubetinget fængsel. Mathiesen ankede dommen til landsretten, der nu ser på sagen.

Læs om forløbet her:

* 24. oktober 2018: Hans-Christian Mathiesen fritages for tjeneste og hjemsendes med løn.

Det sker, efter at forsvarsmediet Olfi på baggrund af anonyme kilder har rejst anklager mod chefen for at favorisere sin kæreste, der arbejder i Forsvaret.

* Sagen får Forsvarsministeriets Auditørkorps til at indlede efterforskning.

* 31. januar 2019: Hans-Christian Mathiesen bliver sigtet for stillingsmisbrug, grov pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger.

* 23. august 2019: Forsvarsministeriet meddeler, at Michael Lollesgaard per 1. september erstatter Hans-Christian Mathiesen på posten som chef for Hærkommandoen.

Hans-Christian Mathiesen bliver placeret i et midlertidigt stillingsnummer, indtil sagen mod ham er afsluttet.

* 11. december 2019: Auditørkorpset rejser tiltale mod Hans-Christian Mathiesen for fem forhold vedrørende misbrug af stilling, grov pligtforsømmelse og uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger.

* 4. maj 2020: Retten i Viborg indleder retssagen. 14 vidner, heriblandt forsvarschef Bjørn Bisserup, afgiver forklaring. Hans-Christian Mathiesen nægter sig skyldig i alle anklager.

* 19. maj 2020: Retten i Viborg idømmer Hans-Christian Mathiesen 60 dages fængsel. Han findes skyldig i fire ud af fem anklagepunkter.

* 18. august 2020: Vestre Landsret indleder ankesagen. Der er afsat tre dage til sagens behandling, som ventes afsluttet 24. august.

Kilder: Retten i Viborg, anklageskriftet, Forsvarsministeriet, olfi.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: