Auditørkorps efterforsker hærchef for nepotisme

Hærchef skal nu undersøges af Forsvarets auditører for mulig særbehandling af konen

Forsvarsministeriets Auditørkorps vurderer, at der er grundlag for åbne en strafferetlig efterforskning i forbindelse med anklagerne mod hærchef Hans-Christian Mathiesen om nepotisme.

Det oplyser korpset i en pressemeddelelse.

Auditørerne indledte en undersøgelse af sagen 19. oktober.

- I forbindelse med denne undersøgelse har Forsvarsministeriets Auditørkorps modtaget en række oplysninger til belysning af sagen, står der i pressemeddelelsen.

- På baggrund af disse oplysninger har Forsvarsministeriets Auditørkorps nu vurderet, at der er grundlag for at indlede en strafferetlig efterforskning og herunder afhøre relevante personer.

- Efterforskningen har til formål at afdække, om der er grundlag for at rejse sigtelser i sagen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ingen kommentar, oplyser Forsvarsministeriet.

- Forsvarsministeriet tager til efterretning, at Forsvarsministeriets Auditørkorps har indledt en efterforskning i sagen vedrørende chefen for Hærstaben, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, skriver ministeriet i en meddelelse.

- Det er en sag, hvor også forsvarschefen som tidligere oplyst arbejder på en redegørelse til Forsvarsministeriet.

Offentligheden blev gjort opmærksom på anklagerne, da forsvarsmediet Olfi i sidste beskrev dem. I den forbindelse var professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Støn Bønsing ikke i tvivl.

- Der er ingen tvivl om, at der er foregået noget ulovligt, lød vurderingen fra Sten Bønsing.

Ekspert: Hærchef har uden tvivl gjort noget ulovligt

De anonyme anklager går på, at hærchefen har fremmet sin kones karriere gennem magtmisbrug.

Hærchefen har ifølge de anklager, der fremføres i Olfi, blandt andet ændret på kriterierne til to af Forsvarets mest eftertragtede uddannelser, så konens kunne optages.

FAKTA: Det er den hjemsendte hærchef mistænkt for

Specialmediet Olfi, der dækker det danske forsvar, har afdækket, hvordan hærchef Hans-Christian Mathiesen muligvis har brudt loven ved at fremme sin egen først kæreste og siden kones karriere.

Forsvarschef Bjørn Bisserup sagde først til Olfi, at han ikke ville se på sagen, og udtrykte fuld tillid til hærchefen. Forsvarets Auditørkorps indledte dog en undersøgelse, og hærchefen blev hjemsendt.

Der bliver nu udført en undersøgelse.

Læs her om mistankerne mod Hans-Christian Mathiesen ifølge Olfi:

* I 2014 skulle hærchefen have ændret kriterierne for optagelse på Master i Militære Studier uden at fortælle det til andre end sin egen kæreste. Ændringerne gjorde det muligt for hende at komme ind på uddannelsen.

* Han skulle derefter have flyttet hende op ad listen af kandidater, så hun på trods af mere kvalificerede ansøgere kom ind på uddannelsen. Den optog 13 ud af 97 ansøgere.

* Hans-Christian Mathiesen undlod at orientere sine chefer om sin inhabilitet.

* Hans-Christian Mathiesen oprettede projektkontoret Hærens Soldater 2025, ansatte sin kæreste og udnævnte hende til major.

* Igen oplyste han ikke sine chefer om sin egen inhabilitet.

* I 2016 ændrede han reglerne for optagelse på Operations- og Føringsuddannelsen, så hans kæreste kunne blive optaget, på trods af at hun manglede kvalifikationer. På denne uddannelse blev 14 ud af 60 ansøgere optaget.

* Igen oplyste han ikke sine chefer om sin egen inhabilitet.

Kilder: Olfi