Avis: Politi tiltaler ingen for færge-brand

Der er ikke fundet beviser for, at besætningen stod bag dødsbrand på Scandinavian Star, skriver norsk avis

Følg Krimi

Norsk politi har ikke fundet beviser for, at det var besætningsmedlemmer på færgen Scandinavian Star, der stod bag den brand på skibet, som 7. april 1990 kostede 159 personer livet.

Det erfarer den norske avis VG, der ifølge nyhedsbureauet NTB har fået indsigt i den rapport, som politiet i Oslo fremlægger tirsdag klokken 13.00.

Den seneste efterforskning har stået på i to år, og den afsluttes nu, uden at der rejses nye tiltaler i sagen.

Pårørende til flere af ofrene for branden har krævet en ny efterforskning af tragedien, og centrale personer fra den daværende efterforskning har også rejst tvivl om politiets hidtidige konklusioner.

Men i politiets rapport tilbagebeviser brandsagkyndige, at dele af mandskabet skulle have stået bag branden. Noget, som er blevet fremført, fordi der angiveligt blev fundet flere arnesteder til branden.

Efterforskerne slår fast, at den første brand førte til, at intens varme bredte sig i færgens stålkonstruktion og antændte brandbare materialer og gasser andre steder på færgen, skriver VG.

Efter at pårørende til de omkomne havde kæmpet en årelang kamp, blev det i 2014 besluttet, at en begrænset efterforskning skulle genoptages.

Efterforskningen har primært beskæftiget sig med skibets uafklarede økonomiske forhold, og om hvorvidt branden var påsat.

Tirsdag vil politiet i den norske hovedstad gennemgå resultaterne af efterforskningen.

Der har tidligere været mange spekulationer om, at branden var påsat, og at hele katastrofen drejede sig om forsikringssvindel.

Blandt andet har Flemming Thue Jensen, den danske forhenværende hovedundersøger, offentligt påstået, at besætningsmedlemmer antændte branden på skibet.

Den pensionerede skibsinspektør forklarede i februar blandt andet, hvordan sengebunde af jern forhindrede en branddør i at lukke.

Både danske og norske pårørende har kritiseret myndighedernes behandling af sagen.

Kun tre personer blev i sin tid idømt et halvt års fængsel for manglende sikkerhed om bord på skibet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind