Avisledere: Terror er blevet vores hæslige følgesvend

Mandag er første dag, hvor aviserne kan skrive ledere om angreb i København på et nogenlunde oplyst grundlag

Mange har lagt blomster i sympati med de dræbte og sårede. Her foran Krudttønden på Østerbro
Følg Krimi

De danske aviser bruger mandag meget spalteplads på skyderierne i København lørdag og natten til søndag. Herunder er et udpluk af avisernes ledere og kommentarer mandag:

* Berlingske:

- Terroren vil forstærke debatten om, hvilke redskaber efterretningstjenesten skal udstyres med for at kunne bekæmpe terroren. Men også om, hvor stram en udlændingepolitik, man må føre. Hvad man skal stille op med de enorme, udestående integrationsproblemer i nogle områder af Danmark, hvor parallelle samfundsstrukturer i alt for mange år har fået lov at vokse, uden at den effektivt har kunnet bekæmpes.

* Jyllands-Posten:

- Det mest chokerende ved terrorattentaterne i København i weekenden var næsten, at de var så ventede, som de viste sig at være. Terroren er blevet en af det frie og åbne samfunds faste, hæslige følgesvende. I mange år har vi vænnet os til, at det nok også kunne ske hos os en dag, og nu skete det.

* Politiken:

- Desværre eksisterer der parallelsamfund herhjemme, hvor især unge med anden etnisk baggrund skaber sig en identitet gennem en perverteret fortolkning af islam og fascination af terror. Det er der flere forklaringer på, hvor en mislykket integration kun er én.

* Information (fra artikel skrevet af redaktør Niels Ivar Larsen, der var til stede ved debatmødet i Krudttønden):

- Terroren er ikke længere en abstrakt term, ikke en teoretisk fare i mit liv, ikke noget, man læser om i nyhederne og diskuterer i debatselskaber. Den er blodig virkelighed, den er angstsved og panisk, hovedkulds flugt mod alle nødudgange, den er skræmmende fysisk, påtrængende som et kvalmeanfald, et materialiseret mareridt, og den kan gøre det af med mig og de andre her. Om lidt kan det hele være slut, og var det virkelig dét værd.

* Ekstra Bladet:

- Det uhyggelige er, at den terror, der nu har ramt os, er næret hos os selv. Omar Abdel Hamid El-Hussein (formodet gerningsmand, red.) er født og opvokset her i landet, og intet tyder på, at han har været styret af en eller anden radikal islamisk gruppe. Han er bare en gemen voldsmand, der har siddet i fængslet indtil for 14 dage siden. Det store ubesvarede spørgsmål er, hvorfor han pludseligt er begyndt at nære så stort had til det danske samfund, at han slår landsmænd ihjel.

* B.T.:

- Vi er ikke upåvirkede. Vi er ramt. Det påvirker os, og det kan få os til at træffe beslutninger, der er baseret på frygt. Fordi det kan ske igen, og fordi det næsten er umuligt at dæmme op for den ensomme ulv, der møder op med en halvautomatisk maskinpistol i et dansk forsamlingshus. Alligevel er der kun ét svar: Til evig tid at fortsætte kampen for frihed og demokrati. Alternativet findes ikke.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.