Baggers boss jagtes af myndighederne: Skat kræver 300 mio. kr.

Den tidligere bestyrelsesformand i IT Factory, Asger Jensby, skylder Skat 300 millioner kroner. Hovedpersonen forsøger lige nu at slippe ud af kattepinen

Asger Jensby er havnet i en dyb skattegæld, efter han flyttede til Norge i 2007. Foto: Mogens Flindt
Asger Jensby er havnet i en dyb skattegæld, efter han flyttede til Norge i 2007. Foto: Mogens Flindt
Følg Krimi

Nok har Ekstra Bladet gennem de seneste dage afsløret, hvordan Asger Jensby, tidligere bestyrelsesformand i IT Factory, allerede halvandet år inden IT Factorys konkurs var advaret om dokumentfalsk, og at han bevidst havde lavet en finte, så han undgik at betale skat. Men her stopper det ikke.

Afsløring: Sådan tørrede Baggers boss Skat for millioner

I dag kan Ekstra Bladet nemlig afsløre, at Asger Jensby lige nu jagtes af de danske skattemyndigheder, der har et krav mod forretningsmanden på 300 millioner kroner.

Sagen kort

Sagen kort

- Asger Jensby var bestyrelsesformand i IT Factory.

- Da Stein Bagger i december 2008 forsvinder, indkalder Asger Jensby til pressemøde, hvor han fortæller, at direktøren er væk, og at der er svindlet for enorme summer i IT Factory.

- Asger Jensby er aldrig dømt for noget, men i 2009 bliver han og daværende bestyrelsesmedlem Henning Børgesen stævnet for 30 millioner kroner, ligesom revisionsselskabet KPMG stævnes for knap en milliard kroner. KPMG ender med at indgå forlig og betaler 333 millioner kroner.

- Asger Jensby bliver ved skifteretten i erklæret personlig konkurs i 2010.

- Tirsdag i denne uge kan Ekstra Bladet afsløre, at Asger Jensby blev advaret om dokumentfalsk i IT Factory halvandet år inden kollapset.

- I går kunne Ekstra Bladet så afsløre, at Asger Jensby havde lavet en låne-finte, så han slap for at betale Skat.

Jensby bekræfter
I slutningen af 2007 - året inden IT Factory’s kollaps - flyttede Asger Jensby og hans kone til Norge. På det tidspunkt var IT Factory en særdeles lukrativ forretning, og Stein Bagger samt Asger Jensby gik i cirka samme periode med store planer om at sælge IT Factory til det amerikanske selskab General Atlantic for et milliardbeløb.

Men når en dansker flytter til udlandet, indtræder den såkaldte havelågebeskatning, og den blev daværende bestyrelsesformand ramt af. Det bekræfter Asger Jensby over for Ekstra Bladet.

Bagger knækket i løgnedetektor: Undskyld

- Jeg skylder i dag Skat Danmark 300 millioner kroner, siger Asger Jensby til Ekstra Bladet.

Tidligere var finten at flytte til udlandet, hvis aktier skulle sælges. Derfor blev den såkaldte havelågebeskatning indført, forklarer Torben Bagge, ekstern lektor i skatteret og skatteadvokat.

- Hvis du boede i et land, hvor beskatningen var lav, så sparede du en masse penge i skat. Derfor har man indført denne havelågebeskatning, som betyder, at hvis man forlader Danmark, så bliver du beskattet, som hvis du har solgt aktierne. Værdien bliver så beregnet ud fra kursværdien på fraflytningstidspunktet, siger Torben Bagge.

Det så du ikke på TV: Bagger afslører hvordan han flygtede til Dubai

Men selv om reglerne er lavet om, kan det stadig godt være en god forretning at flytte, hvis der udsigt til en stigning i værdien eksempelvis ved et forestående salg.

Ramt af konkursen
- Det er så ærgerligt, hvis aktierne bliver mindre værd bagefter. Omvendt har du så fordelen, hvis de bliver mere værd, fordi du bliver kun beskattet i forhold til værdien, da du flyttede, siger Torben Bagge.

Da IT Factory i december 2008 går konkurs, kommer Skat så med kravet på de mange penge.

Det så du ikke i TV: Bagger taler ud om hemmelig svensker

- En stor del af mine aktiver bliver rent faktisk realiseret på en trist måde i december 2008, da IT Factory går konkurs. Så meget store værdier forsvinder, og så kommer min konkurs, og så siger jeg til kurator: Skat har anmeldt et krav på 300 millioner kroner, siger Asger Jensby.

Asger Jensby forsøger dog lige nu at komme ud af gælden, og han bekræfter, at der kører en sag ved landsskatteretten:

Svensker tog røven på Bagger: Jeg ville have pengene tilbage

- Det er altid en god ting at få en gældspost på 300 millioner kroner slettet. Specielt når man tænker på, at hvis det havde været fordi, at jeg havde fået udbetalt 500 millioner, så havde det været en anden sag, men jeg har aldrig fået udbetalt en krone. Så det er noget rigtig lort, siger Asger Jensby.

- Hvor er sagen henne nu?

- Det er på brevudvekslingsniveau. Imellem advokater.

- Så der er ingen forventning om, hvornår der er en afgørelse?

- Nej, jeg har ikke nogen dato for det.

Jensby må intet eje: Jeg kan så lave det i min kones navn


Gennem tiden har adskillige fallenter benyttet sig af den såkaldte konefinte, hvor penge tjent af den konkursramte går ind på konens konto, så kreditorerne ikke får pengene.

Således også Asger Jensby, lader han forstå.

- Typisk kan jeg så lave det i min kones navn. Og risikoen er så, at du går hen og bliver skilt.

- Men det er jo sådan en klassisk ting at gøre – at sætte det i konens navn...

- Ja, men det er fuldstændig rigtigt. Det er en klassisk måde; at man gør det i en kones eller en af dine børns navn, siger Asger Jensby.

Skattefinte har kostet dyrt
Efter IT Factory blev Asger Jensby erklæret personlig konkurs. Som Ekstra Bladet har fortalt lånte han nemlig 12 millioner kroner i Stein Baggers selskab Agios, som Asger Jensby var særdeles involveret i. På den måde kunne bestyrelsesformanden komme udenom Skat. Men finten kostede ham dyrt:

- Det er de skide 12 millioner, som jeg havde lånt af Agios, som skulle betales tilbage ultimo 2012. Og så mener Boris Frederiksen på et tidspunkt i 2010, at det kunne jeg sandsynligvis ikke.

- Han indgav en konkursbegæring, og den blev gennemført i september 2010, og fordi jeg bor i Norge, syntes han, at det skulle sagsbehandles i det norske retssystem, siger Asger Jensby.

Han ville imidlertid hellere have haft den behandlet i Danmark:

- I Danmark kan du lave en akkordordning med dine kreditorer, og sige: ’jeg skylder jer X, og I kan få 20 procent, og dem kan I få over de næste tre år’.

- Men den ordning findes ikke i Norge. Det findes ikke i det norske retssystem. Så hvis jeg på en eller anden vis skulle komme til nogle midler igen, og de står i mit eget navn, ja, så kunne en kreditor, som jeg havde fra tidernes morgen – en Agios eller Boris Frederiksen – banke om i det norske retssystem og bede dem indbetale nogle penge, siger Asger Jensby og fortsætter:

- Så fordi den er anlagt i Norge, og den er afsluttet i Norge, så bliver jeg nødt til - de ting jeg laver, kan jeg ikke lave i eget navn. Det er skide åndssvagt, men sådan er det.

Involveret i hemmeligt projekt
Nok må Asger Jensby ikke eje noget, men ifølge hovedpersonen selv er han involveret i et projekt, der kan blive særdeles stort.

- Jeg er involveret i nogle projekter af international karakter men ikke i en voldsom aktiv rolle. Mere som rådgiver og det får jeg så nogle penge for eller forskellige ting.

- Kan du sige mere om, hvad det går ud på?

- Det ene projekt vil jeg helst ikke frem med på nuværende tidspunkt, fordi det bliver materialiseret i september, og det ser ud til, at vi på nuværende tidspunkt er alene med den tanke.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.