Bagmandspolitiet ramt af ny skandale-sag

Kun en uge før, der falder dom i stor hvidvask sag, er Særlig Økonomisk og International Kriminalitet ramt af en ny sag om ulovlige aflytninger af klientsamtaler. Professor frygter alvorlig systemfejl i SØIK, mens forsvarsadvokat hiver sagen i retten

Forsvarsadvokat Ulrik Sjølin raser mod Bagmandspolitiet, efter ny aflytningsskandale er blevet afsløret. Foto: Anthon Unger
Forsvarsadvokat Ulrik Sjølin raser mod Bagmandspolitiet, efter ny aflytningsskandale er blevet afsløret. Foto: Anthon Unger

Det er ikke kun de kriminelle, som Bagmandspolitiet indædt jagter, der har svært ved at holde sig på den rigtige side af loven.

Samme problem ser efterforskerne hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet populært kaldet Bagmandspolitiet ud til at have.

For anden gang indenfor få uger kan Ekstra Bladet nu afsløre, at Bagmandspolitiet har foretaget og gemt aflytninger af klientsamtaler mellem forsvarsadvokater og deres klienter.

- Jeg er dybt rystet, siger forsvarsadvokat Ulrik Sjølin hvis klientsamtaler blandt andet er blevet aflyttet.

Torsdag eftermiddag modtog forsvarsadvokaten en skrivelse fra chefkonsulent i Bagmandspolitiet Jakob Gøtze Pedersen, hvor det fremgår, at Bagmandspolitiet har gemt aflytninger af klientsamtaler, Ulrik Sjølin har haft med en 47-årig kvinde.

Foto: Discovery Networks Danmark Krimi Nye ulovlige aflytninger afsløret: SØIK anmeldt til DUP

Hvidvask sag i centrum
Af skrivelsen fremgår det, at Bagmandspolitiet har gemt et ukendt antal klientsamtaler i en højt profileret sag om hvidvask, der i disse uger finder sin afslutning i Retten på Frederiksberg.

Ifølge skrivelsen er samtalerne efterfølgende blevet delt med sagens parter herunder anklagere, skønt de ifølge retsplejeloven burde være blevet slettet, straks efterforskerne blev opmærksomme på, at der var tale om ulovlige aflytninger.

I hvidvasksagen risikerer en 57-årig litauisk kvinde op til seks års fængsel for at have fabrikeret firmaer og hjulpet russere med at hvidvaske op til 166 millioner kroner gennem Danmark.

Foruden den 57-årige kvinde sidder hendes søn og en bogholder også på anklagebænken i sagen. De nægter sig alle skyldige.

Sagen har direkte forbindelse til hvidvasken af flere milliarder gennem Danske Banks estiske filial, som Berlingske indgående har beskrevet.

Derfor er klientsamtaler fortrolige

Det er i strid med retsplejelovens §791 stk 3 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 6, hvis anklagemyndigheden eller efterforskere i politiet ikke omgående sletter aflytninger af mistænkte, der indeholder samtaler med de mistænktes forsvarsadvokater.

Optages samtalerne som en bifangst i politiets efterforskning af mistænkte skal samtalerne straks slettes og må ikke bruges i sagens videre forløb.

Ifølge juraprofessor ved Aarhus Universitet Jørn Vestergaard, er det et grundlæggende princip i retssamfundet, at forsvarer og mistænkte har et fortroligt rum, hvor de kan tale om processen i forhold til en eventuel straffesag. Han forklarer, at der skal være lige muligheder for anklagemyndighed og forsvarer til at forberede sig.

Derfor er det vigtigt, at anklagemyndigheden i hemmelighed ikke aflytter forsvarsadvokaternes samtaler med deres klienter.

Ifølge juraprofessoren kan ulovlig aflytning af klientsamtaler få vidtrækkende konsekvenser for de straffesager, hvor aflytningerne har fundet sted.

- Betydningen for sagerne mod de aflyttede vil bl.a. afhænge af, hvad det er for oplysninger, politi og anklagemyndighed kan have fået kendskab til. Det kan jo tænkes, at fejlen slet ikke har betydning for bevisførelsen. I modsat fald kan hele sagen måske falde til jorden, har professor Jørn Vestergaard tidligere forklaret til Ekstra Bladet.

Kilder: Retsplejeloven, Institut for Menneskerettigheder

Krimi Eksperter i chok over skandaleaflytninger

Forsvarsadvokat tordner: Kræver erstatning
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er mindst tre forsvarsadvokaters klientsamtaler blevet aflyttet og gemt i Bagmandspolitiets seneste brøler. Tallet kan dog være højere.

I skrivelsen til forsvarsadvokaterne forklarer Statsadvokaten, at der er tale om en fejl i kommunikationen mellem Bagmandspolitiet og Rigspolitiets Telecenter, der opbevarer aflytningsmaterialet.

Forsvarsadvokat Ulrik Sjølin er målløs over Bagmandspolitiet.

- Når du er politimand og slår op på side et i lærebøgerne, så ved du, at en klient skal have uhindret adgang til sin forsvarer. Det, der bliver sagt her, er fortroligt og vedkommer ingen, tordner Ulrik Sjølin.

Ulrik Sjølin vil nu rejse en erstatningssag om uberettiget aflytning for at tvinge Bagmandspolitiet til at fremlægge sagen for en dommer.

- Jeg har ikke den store tiltro til, at SØIK selv er i stand til at undersøge den her sag. Nu må retten gøre det, siger Ulrik Sjølin, der vil donere en eventuel erstatning til Danske Hospitalsklovne.

I 2015 var både Mette Frederiksen (S) og Søren Pind (V) justitsministre. Ingen fra ministeriet vil svare på spørgsmål om den hidtil ukendte adgang til politiets mest følsomme it-systemer. Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix Dansk politik Ministerium kunne snage i personfølsomme oplysninger

Bagmandspolitiet: Hvidvasksagen er ikke blevet påvirket

Ekstra Bladet har fredags forgæves forsøgt at få et interview med Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

I en skriftlig kommentar afviser SØIK, at den seneste aflytningsskandale har haft indvirkning på den store hvidvasksag, hvor der falder dom på fredag.

'SØIK kan oplyse, at anklagerne i sagen ikke har haft adgang til klientsamtalerne, der derfor hverken er indgået i sagens dokumenter eller i anklagemyndighedens forberedelse af sagen,' lyder det blandt andet i en mail fra Bagmandspolitiet.

'Samtalerne har derfor ikke haft betydning for behandlingen af straffesagen,' forsætter svaret.

'Samtalerne er nu slettet. Retningslinjerne for håndtering af sletning af klientsamtaler ved aflytninger er blevet indskærpet over for efterforskerne i SØIK i forbindelse med kontrollen,' skriver Bagmandspolitiet.

Professor frygter systematiske fejl i Bagmandspolitiet
Også juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller ser med stor alvor på sagen.

- Hvis noget forekommer en gang, kan man med rette tænke, det er en fejl. Men når der kommer flere tilfælde, så begynder det at ligne en systemisk fejl i SØIK, også begynder det at være et alvorligt problem, siger Sten Schaumburg-Müller.

- Det er dybt problematisk, hvis anklagemyndigheden overvåger og lytter til forsvarsadvokaternes klientsamtaler. Det er et klokkeklart brud på bestemmelser i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og retsplejeloven, tilføjer Sten Schaumburg-Müller.

Den nye skandale-sag kommer frem kun en uge, før der falder dom i den massive hvidvasksag.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Nadia Samina Hayat (TV) og Karina Jamilla Hayat (th) sidder i disse dage på anklagebænken ved retten i Glostrup, hvor de sammen med deres bror er tiltalt for samlet set at have modtaget mere end 50 millioner kroner fra Britta Nielsens svindel. Foto: Discovery Networks Danmark
Nadia Samina Hayat (TV) og Karina Jamilla Hayat (th) sidder i disse dage på anklagebænken ved retten i Glostrup, hvor de sammen med deres bror er tiltalt for samlet set at have modtaget mere end 50 millioner kroner fra Britta Nielsens svindel. Foto: Discovery Networks Danmark
 

Skeletterne vælter ud af skabet

Dermed fortsætter skeletterne med at vælte ud af skabet hos Bagmandspolitiet, der for få uger siden blev afsløret i en lignende skandale.

Her blev det afdækket, at Bagmandspolitiet systematisk har aflyttet, gennemgået og i mindst et tilfælde noteret fra fortrolige klientsamtaler mellem Britta Nielsens døtre og deres respektive forsvarsadvokater.

- Det er en grov overtrædelse af de regler, der er, lød vurderingen efterfølgende fra juraprofessor Eva Smith, da Ekstra Bladet forelagde hende sagen om de ulovlige aflytninger i sagen mod Britta Nielsens børn.

- Det burde være en selvfølge, at efterforskerne i SØIK kender reglerne for aflytning af klientsamtaler, tilføjede Eva Smith.

Forsvarsadvokaterne for Britta Nielsens børn har indbragt aflytningssagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed.