Bandefolk bag serie af overfald på fængselsbetjente

12 fængselsbetjente røg på skadestuen efter flere overfald i sidste uge. Formanden vil have ministeren på banen

Efter overfaldet i Storstrøms Fængsel blev fire ansatte kørt på skadestuen. En enkelt af de ansatte havde fået knækket flere tænder under overfaldet. Foto: Per Rasmussen.
Efter overfaldet i Storstrøms Fængsel blev fire ansatte kørt på skadestuen. En enkelt af de ansatte havde fået knækket flere tænder under overfaldet. Foto: Per Rasmussen.

Ved du noget om sagen eller kender du til overfald i de danske fængsler, så skriv til os her

En serie voldsomme overfald i danske fængsler knyttes nu til den forbudte bande Loyal to Familia (LTF). Og dermed ser det ud til at bandens medlemmer ikke har lagt deres løbende konfrontationer med fængselspersonalet på hylden.

Den forgangne uge bød på tre voldelige overfald i de danske fængsler. De tre episoder sendte 12 ansatte, heriblandt 10 fængselsbetjente, på skadestuen. Formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, er chokeret over de voldelige episoder.

- Vi ved endnu ikke, om overfaldene er koordineret, men det er små banaliteter, der har ført til overfaldene, siger Bo Yde til Ekstra Bladet.

Han oplyser desuden, at to af overfaldsmændene har tilknytning til LTF, som domstolene har dømt ulovlig. Der bliver ikke registreret, hvor ofte det er et LTF-medlem, der står bag overfald på fængselspersonalet, men Bo Yde kalder det 'et udbredt problem'. Han oplyser dog, at episoden fra Jyderup Fængsel ikke har tilknytning til LTF.

Et nyt sæt regler
Formanden efterlyser handling fra ministeren.

- De her mennesker har vi brug for at kunne håndtere på en anden måde, så længe de kun vil i konflikt.

Han foreslår blandt andet, at det skal være nemmere at udelukke bandemedlemmerne fra fællesskabet i fængslet, og at bandemedlemmerne skal have lidt eller ingen kontakt med deres kriminelle netværk uden for fængslets mure.

- Det kan ikke nytte noget, at de indsattes rettigheder vægter højere end de ansatte i fængslets sikkerhed, siger Bo Yde, men slår samtidig fast, at forslaget langt fra skal gælde alle indsatte.

Flere problemer i kriminalforsorgen
Kriminalforsorgen er i forvejen ramt af massive udfordringer. Det står specielt slemt til med at rekruttere medarbejdere. Fængselsforbundet mener, at man mangler omkring 500 fængselsbetjente, imens at ministeriet selv anslår, at man mangler 250 fængslesbetjente.

Under et samråd i september 2020 kaldte justitsminister Nick Hækkerup, problemerne for alvorlige.

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med justitsminister Nick Hækkerup. Det har ikke været muligt, men Nick Hækkerup skriver i en mail, at de ansattes sikkerhed har fuldt fokus i de kommende forhandlinger for kriminalforsorgen. Ministeren kalder også Bo Ydes forslag om udelukke bandemedlemmerne fra fællesskabet for 'interessant'.

Nick Hækkerup skriver i en mail til Ekstra Bladet

Det er dybt foruroligende, at vi skal være vidne til brutale overfald på vores fængselsbetjente. Jeg kan ikke tage nok afstand fra, at hærdede kriminelle på den måde overfalder personalet, blot fordi de passer deres arbejde. Vi skylder som samfund vores fængselsbetjente en stor tak for, at de hver dag bidrager til et trygt Danmark.

Jeg ved, at kriminalforsorgen har igangsat en række tiltag, som skal styrke sikkerheden og medarbejdernes tryghed. Det drejer sig bl.a. om tiltag, der skal forebygge de her situationer, ligesom den konkrete håndtering af indsatte, der overfalder personalet, er skærpet, så det får mærkbare konsekvenser for de indsatte, der går over stregen.

Overfaldene minder os endnu engang om behovet for fuld fokus på sikkerheden i landets fængsler og arresthuse. Det kommer vi også til at se på i de kommende forhandlinger om en ny flerårsaftale for kriminalforsorgen.

Vi vil desuden også se på, hvordan vi fremover kan stramme yderligere op på vilkårene for bandemedlemmer, der fortsætter deres uacceptable voldelige adfærd i fængslerne. Her synes jeg, forslaget om at udelukke bandemedlemmer fra fællesskabet lyder meget interessant.