Bandekrigens besværlige mæglingsforsøg

Et netværk af fædre, onkler og religiøse forsøger at få lagt låg på bandekonflikten

De seneste par måneder har været plaget af en voldsom bandekonflikt i København.
Foto: Kenneth Meyer
De seneste par måneder har været plaget af en voldsom bandekonflikt i København. Foto: Kenneth Meyer

Ved du noget, så tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Selvom der ikke har været skyderier de seneste dage, så er bandekonflikten langtfra slut, fortæller kilder med indsigt i miljøet.

Og mens bandefigurerne lurerpasser på hinanden, så er der forsøg i gang på at mægle fred mellem de stridende bander.

Her er der tale om et net af fædre, onkler og imamer, der på forskellig vis forsøger at påvirke konfliktens parter til at lægge stridighederne på hylden.

En af dem er 50-årige Farid Chahade, der selv bor i området tæt på Mjølnerparken. Han kender en en del af bandefigurerne i både Mjølnerparken og LTF-bandemedlemmerne fra Blågårds Plads, fordi han har trænet dem i Kickboxing, da de var børn.

Han har palæstinensiske rødder og har selv en blakket fortid, der dog ligger en del år tilbage.

Han er en respekteret person, der kærligt kaldes 'onkel' af forskellige på Nørrebro.

- Vi forsøger at få parterne i tale. Blandt andet via deres forældre, der skal lægge pres på dem, fortæller han.

Farid Chahade fortæller, at han del af den gruppe, der forsøger at mægle i bandekonflikten.
Farid Chahade fortæller, at han del af den gruppe, der forsøger at mægle i bandekonflikten.

- Det, der sker, er skidt for alle. For dem selv, for deres familier, for butikkerne i området, der mister kunder, fordi folk er bange for at gå ud, fortæller han.

Et større netværk
Han vil ikke gå i detaljer, og han vil heller ikke nævne navne på personer i de forskellige grupper, der måtte deltage i konflikten.

Men han fortæller, at der har været indkaldt møder, der inkluderer blandt andet Imamer fra moskeen på Dortheavej, forældre og pårørende og også en dansk præst, der virker ved en kirke i området.

Hans beskrivelse bakkes op af andre kilder med indsigt i konflikten, der uddyber at netværket er indviklet for udenforstående at forstå, og at de alle spiller forskellige roller i det interne indvandrermiljø på især Nørrebro, hvor også de enkelte parters etniske baggrund er væsentlig.

En arabisk far eller onkel kan måske snakke med sine egne familiemedlemmer - og kan, hvis han er respekteret - måske nå ud til andre i sit lokalområde.

LTF-boss skal forblive bag tremmer

Til gengæld kan han måske have svært ved at trænge igennem til unge, der måske har en anden etnisk baggrund. Og en person fra indre Nørrebro have svært ved at trænge igennem i Mjølnerparken - og omvendt.

Kilder med indsigt i miljøet fortæller, hvordan bandefigurerne i de forskellige grupperinger også stiller sig forskelligt til atter at få fred i gaderne.

Dødsvold skabte LTF-bossens ry
Mens flere toneangivende bandefigurer er ved at være kørt trætte og derfor gerne ser, der kommer fred, så ønsker en lille kerne at der fortsat skal være konflikt, erfarer Ekstra Bladet.

Fængslede LTF'ere

Oven i dette kludetæppe er der også LTF-bandens præsident, Shuaib 'Shebi' Khan, der for tiden er fængslet og sigtet i forbindelse med en sag om trusler mod en politimand.

Hans holdning kendes ikke, men den vejer ifølge kilderne tungt i forhold til, om konflikten skal fortsætte eller ej, forlyder det.

Kilder fortæller også, hvordan en anholdelsesaktion 18. august i Rovsinggade, kan spille en rolle i forhold til, at der nu har været roligt den seneste uges tid.

Stor aktion mod bandefolk: Ni anholdt for våben

Kilderne fortæller, hvordan de ni anholdte er næsten den samlede LTF-afdeling i Aldersrogade.

Hos Københavns Politi vil man ikke kommentere de angivelige mæglingsforsøg.

- Vi ser med tilfredshed på, at der nu er gået en uges tid uden skyderier i denne bandekonflikt i vores politikreds. Vi er bevidst om, at bandemedlemmer stadigvæk er synlige, og vi fortsætter vores intensive både hvad angår tryghed og efterforskning af skyderier og anden begået kriminalitet, siger Torben Svarrer, chef for afdelingen for organiseret kriminalitet, Københavns Politi