Bander presser svage unge til at styre hashklubber

Kriminelle tjener styrtende på at sælge hash fra lejligheder omdannet til hashklubber i forstæderne

Kilder med indsigt i miljøet beskriver over for Ekstra Bladet, hvordan der i en lang række sociale bebyggelser rundt om i Danmark findes lejligheder, som er omdannet til hashklubber.
Foto: Thomad Lekfeldt
Kilder med indsigt i miljøet beskriver over for Ekstra Bladet, hvordan der i en lang række sociale bebyggelser rundt om i Danmark findes lejligheder, som er omdannet til hashklubber. Foto: Thomad Lekfeldt
Følg Krimi

Har du indsigt i hashmiljøet eller på anden måde kender til, hvordan kriminelle scorer kassen på hash, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Der står ikke noget navn på dørtelefonen, og døren ind til lejligheden har et stort slagmærke lige over dørhåndtaget. Døren bliver ikke åbnet på trods af gentagne forsøg på dørtelefonen.

Efter cirka fem minutters ventetid kommer en fyr ud ad opgangen. Han er i 20’erne, har lyst hår, tjavset skæg og er iført et par store bukser med lommer på siden. Hans øjne er røde, og i den ene hånd slæber han på et par affaldssække med noget, der synes at være tomme flasker og skrald.

Guldrandet milliardforretning: Hash er de kriminelles største pengestrøm

Han bekræfter, at han kommer fra lejligheden, men da Ekstra Bladet konfronterer ham med oplysningerne om hashsalg, nægter han at have noget med det at gøre. Hans svar på alle spørgsmål – blandt andet om han er presset til at sælge hash mod sin vilje – er stort set enslydende:

- Jeg kender ikke noget til det.

Findes overalt
Pusher Street er langt fra det eneste sted, hvor der sælges hash. Hashklubber rundt omkring i København, på Vestegnen og resten af oplandet er fortsat en givtig forretning. Billedet går igen i resten af landet - hvad enten det er Århus, Vollsmose i Odense, Næstved eller andre steder i landet.  Det fortæller kilder med indsigt i miljøet.

Ekstra Bladet har besøgt en lejlighed, der huser en hashklub. Den ligger et sted på den Københavnske Vestegn, og lejligheden er ikke svær at spotte på afstand. I det ene vindue er et hul i glasset dækket med gaffatape, og i et andet vindue er ruden helt væk og erstattet med et tæppe. Ingen steder er det muligt at kigge ind i lejligheden.

Men hvor hashklubberne tidligere var at finde i nedlagte forretnings– eller kælderlokaler, ofte med caféindretning, så ligger de nu oftere i små, anonyme lejligheder – typisk i sociale boligbyggerier.

En kilde med indsigt i bandemiljøet fortæller til Ekstra Bladet, at især helt unge bliver presset til at sælge hash fra deres lejligheder, der omdannes til interimistiske hashklubber. Ofte sker det på grund af dummebøder og uoverskuelig hashgæld til personer med bandetilknytning, og på den måde får banderne både betalingen og en indbringende hashklub.

Sælger hash pr sms: Se hash-beskederne her

Genererer mange penge
En velfungerende hashklub kan omsætte for 10.000 til 15.000 kroner om dagen. I en bydel med bandeaktivitet er det altid banden, der styrer salget fra hashklubberne, mens det andre steder er bandemedlemmer, der står bag leveringen af hash til klubberne eller opkræver beskyttelsespenge.

Hos Vestegnens Politi bekræfter Søren Puggard, politikommissær og leder af den afdeling, som arbejder med politikredsens hashklubber, tendensen til, at klubberne i større grad er flyttet til små, anonyme lejligheder.

- Vi ser ikke de etablerede hashklubber i samme omfang som tidligere. I dag foregår salget højere grad fra små lejligheder, og vi har set eksempler på, at dem, der bor i lejlighederne, er blevet presset til det, siger han.

Ofte bliver politiet opmærksom på hashklubberne på grund af et heftigt rend til lejlighederne. Søren Puggard vil ikke afsløre, hvor mange hashklubber, der findes på Vestegnen, men fortæller, at hans afdeling for tiden har fokus på området.

De kriminelles guldæg

Indsmugling og salg af hash i Danmark er en milliardforretning, hvor kriminelle bander kæmper med vold og drab som redskaber.

Alene sidste år beslaglagde dansk politi samlet set 3,8 tons hash fordelt på 15.364 beslaglæggelser, hvilket er den største mængde siden 2003 og det højeste antal beslaglæggelser siden 2000.

Ekstra Bladet afdækker i en række artikler med udgangspunkt i bandebossen, pusher-datteren, den efterladte, hvidvaskeren og hjemmedyrkeren baggrunden og konsekvenserne af forretningen, der er de kriminelles guldæg – og sætter vores andres liv på spil.

Hvis du har input eller viden om hashmarkedet i Danmark, så kontakt journalisterne bag serien på mail.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU