Bare et døgn efter: Ny storbrand hærger i Faxe

50 brandfolk kæmper nu på at slukke branden

Se optagelser fra den voldsomme brand her. Video: Per Rasmussen

Ved du noget? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (Alm. takst)

En ny brand er blusset op på genbrugspladsen på Præstøvej 105a nær Faxe.

Det sker bare dagen efter, at en voldsom affaldsbrand brød ud i 6000 tons genbrugstræ på samme genbrugsplads, hvor over 100 brandfolk og 21 køretøjer måtte arbejde på højtryk for at slukke branden.

Det bekræfter Carsten Hansen, vagtcentralssupervisor ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, over for Ekstra Bladet.

Foto: Beredskabsstyrelsen.
Foto: Beredskabsstyrelsen.
 

Lørdagens brand brød ud sidst på eftermiddagen, og man ved derfor endnu ikke, om det skyldes, at fredagens brand har bredt sig, eller om der nærmere er tale om en gnist, der ar antændt en bunke med småt brandbart materiale.

Brandvæsenet dropper slukningen: Rekordbrand fortsætter hele weekenden

Fredag aften opgav de fremmødte brandfolk at slukke branden, der ifølge Ekstra Bladets mand på stedet brændte på et areal, der svarer til to fodboldbaner, og stod i flammer, der var over 40 meter høje.

Billedet er fra gårsdagens brand (Foto: Per Rasmussen).
Billedet er fra gårsdagens brand (Foto: Per Rasmussen).
 

Brandvæsnet besluttede sig for at lade branden fortsætte, indtil den forhåbentlig brændte ud i løbet af søndagen. Man havde derfor sat ti mand til at kontrollere branden, men da lørdagens nye brand blev større, var de nødt til at tilkalde forstærkning.

- Vi har fået hjælp fra seks andre brandstationer, så der er nu omkring 50 mand på stedet. Vi forventer ikke, at vi får brug for yderligere forstærkning, fortæller Carsten Hansen.

Over 100 brandfolk og 21 køretøjer indsat: - Største brand nogensinde

Ifølge vagtcentralssupervisoren ved man endnu ikke, hvad der har forårsaget de to brande. Det vil i stedet være miljøteknikere, der skal undersøge sagen, og Carsten Hansen vurderer, at det først vil være muligt at gå i gang med arbejdet mandag eller tirsdag.

Billedet er fra gårsdagens brand (Foto: Per Rasmussen).
Billedet er fra gårsdagens brand (Foto: Per Rasmussen).
 

Giv plads til brandbiler

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har efterfølgende skrevet på Twitter, at tilskuere skal holde sig på afstand, så de mange brandfolk kan komme til.

Ifølge Ehm Christensen, vagtchef ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, skyldes det, at man tidligere på aftenen fik et opkald fra brandvæsnet, der bad politiet om hjælp til at nå ud til de mange tilskuere, der stod i vejen for brandbilerne.

- De brandbiler, der var tilkaldt, havde svært ved at køre ind til stedet. Vi kørte derop, men det løste sig selv, da vi først nåede frem. Det er selvfølgelig vigtigt, at man ikke hindrer brandvæsenet i at arbejde, fortæller Ehm Christiensen til Ekstra Bladet.

- Man kan se branden rigtig langt fra selve området, for den har brændt i mange dage nu. Man må selvfølgelig gerne komme og kigge, men man skal sørge for, at brandvæsnet har mulighed for at komme frem.

Kontrolleret nedbrænding

Fredagens brand brød ud omkring klokken 10, men på grund af vind og vejrforhold udviklede den sig til en enorm brand, der truede bygninger på genbrugspladsen.

Billedet er fra gårsdagens brand (Foto: Per Rasmussen).
Billedet er fra gårsdagens brand (Foto: Per Rasmussen).
 

Brandvæsen fra Faxe, Næstved, Præstø, Haslev, Ringsted og Lellinge deltog i slukningsarbejdet, og brandvæsnet indkaldte assistance fra Beredskabsstyrelsen Sjælland.

Fredag aften bekræftede Carsten Hansen, at man havde droppet at slukke branden.

- Vi er nået til en fase, hvor der ikke længere er risiko for, at den breder sig. Så man er gået over til en kontrolleret nedbrænding, sagde han.

Beslutningen om at droppe slukningen var ifølge vagtcentralssupervisoren truffet på baggrund af flere faktorer. Dels en vurdering af branden, som var meget voldsom og svær at stoppe og så en vurdering af, hvad man ville bruge af ressourcer i et eventuelt forsøg.

- Og det er simpelthen ikke rimeligt at bruge den mængde vand på en slukning. Det vigtigste er, at man har sikret, at den ikke breder sig. Nu kan den så brænde ud under kontrollerede forhold, sagde Carsten Hansen og fortsatte:

Man skal også kigge på, hvad det er, der brænder, og det er affald. Og det udvikler ingen farlig røg eller er sundhedsfarlig på anden vis. Vi vil ikke bruge mange tusind liter af vores grundvand på at slukke affald.