Barnebarn til afdøde Arne: Det er mærkeligt det hele

Simon Lerking-Herskov føler ikke had til den tiltalte, selv hvis hun er skyldig i at have dræbt hans farfar

Hør dagens seneste opdatering fra retssalen her

FØLG RITZAUS LIVE-BLOG FRA RETSSAGEN NEDERST I ARTIKLEN FRA KL. 9.30

------

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): I flere år har 29-årige Simon Lerking-Herskov troet, at hans farfar, Arne Herskov, døde en naturlig død. Han fandt faktisk først ud af, at farfaren var et af de formodede ofre i af en af de mest opsigtsvækkende danske drabssager, da han så sagen omtalt på TV 2.

Arne Herskov er et af de tre ældre mennesker, som den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen er tiltalt for at have dræbt på Nykøbing Falster Sygehus i årene 2012 og 2015.

Den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falsters Sygehus er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. (Foto: Privat) Krimi LIVE: Kolleger: Sygeplejersken var dygtig - men mistænkelig

­- Det er mærkeligt det hele. Lidt urealistisk. Særligt når man først finder ud af efter fire år, at det måske er drab, siger barnebarnet, der i går var i retten for at følge drabssagen for at få en fornemmelse af, hvad der skete op til hans farfars død.

Den 31-årige sygeplejerske, der er mor til en pige på otte år, har siddet varetægtsfængslet i over et år, siden hun blev anholdt 1. marts 2015. Privatfoto Plus Sygeplejerske tiltalt for tre drab: ’Jeg er uskyldig’

Politi-efterforskningen af Arne Herskovs død blev henlagt i 2012, men genoptaget, efter sygeplejersken blev anholdt efter en dramatisk nattevagt i marts 2015, hvor hun er tiltalt for at have dræbt to og forsøgt at dræbe en tredje.

Føler ikke had
- Jeg har nok bare brug for en afklaring på, om der er sket noget kriminelt, noget som ikke burde være sket, hvis vi antager, at anklageren har ret i, at det var hendes hensigt, at han skulle dø, siger Simon Lerking-Herskov.

Her ses Arne Herskov, som hans barnebarn Simon Lerking-Herskov husker fra sin barndom som en festlig fyr. Da han mistede sin søn, Simons far, mistede han livslysten. Foto: Per Rasmussen
Her ses Arne Herskov, som hans barnebarn Simon Lerking-Herskov husker fra sin barndom som en festlig fyr. Da han mistede sin søn, Simons far, mistede han livslysten. Foto: Per Rasmussen

  Sagen mod den drabssigtede 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falsters sygehus fortsætter i dag ved Retten i Nykøbing. (Foto: Privat) Krimi LIVE: Sygeplejerskes kollega til leder: 'Jeg tror, Christina slår patienterne ihjel'

Han understreger, at han slet ikke føler had, når han ser på sygeplejersken, der er tiltalt for drabet på hans farfar.

- Jeg synes egentlig, at det mest tragiske var at se hendes familie sidde der. Min farfar var 72 og var formentlig ikke i live i dag under alle omstændigheder. Hun er bare et par år ældre end mig, og det her har formentlig ødelagt hendes familie og også hendes lille datter, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det er mere tragisk at tænke på, hvad de går igennem, og hvad hun har udsat dem for, end hvad hun udsat mig for, hvis altså anklageren har ret.

Krimi Drabstiltalt sygeplejerske: Fjendskab på sygehus efter 'fjolleri' med venindes kæreste

Han har ikke så meget kontakt med sin fars del af familie, og så måske sin farfar en gang om året, fordi Simons far også boede på Falster.

Simons far døde få måneder før Arne Herskov, og det gjorde, at farfaren mistede sin livsgnist.

- Det falder lidt sammen, når ens egne børn dør, forklarede Arnes bror, Kenny, der afgav forklaring i retten i går.

Var en festlig mand
Simon Lerking-Herskov mødte sin farfar til begravelsen, hvor han hæftede sig ved, at farfaren ved den lejlighed tog sig sammen af respekt for sin søn, men det er Simons indtryk, at han derefter faldt sammen i sorg over tabet.

Her ses Arne Herskov yderst til venstre sammen med sine brødre Vagn og Kenny. Privatfoto
Her ses Arne Herskov yderst til venstre sammen med sine brødre Vagn og Kenny. Privatfoto
 

I sin barndom husker han farfaren som en festlig mand.

- Han havde altid højt humør og virkede altid glad. En af sygeplejerskerne sagde i dag under sin forklaring, at han kom med en vaks bemærkning, og det lød meget som ham, som han var før min fars død. Han kom tit med halvflabede bemærkninger, der var lige på kanten, fortæller han.

Den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen har været beskyttet af et navneforbud siden grundlovsforhøret i marts 2015. Men nu har Østre Landsret stadfæstet Byretten kendelse om at ophæve navneforbuddet. Privatfoto Krimi Drabstiltalt sygeplejerske: Der kunne være uger, hvor der døde 3-4

Simon arvede efterfølgende farfarens sommerhus på Falster, som han fortæller bar præg af det forfald, der også prægede farfaren den sidste tid.

Her har Simon, hans kæreste og deres barn været nede på ferie, men de valgte at sælge det sidste år, fordi det kniber med tiden.

Men Simon har gemt ting fra farfaren, som han kan huske fra sin barndom.

- Han havde et ur stående i en kommode, et guldfarvet ur med en glaskuppel med kugler, der drejer frem og tilbage, fortæller han.

- Jeg fik at vide som lille, at jeg ikke måtte røre ved det. Og efter han døde rørte jeg ved det, og så gik det selvfølgelig ud af synkronisering. Men nu står det i min vindueskarm og er oppe og køre igen, fortæller han med en lille grin.

Retssagen mod sygeplejersken fortsætter i dag, hvor blandt andre en videoafhøring af Christina Hansens datter afspilles. Hun er også tiltalt for at have givet sin dengang syvårige datter stærk sovemedicin, som der er fundet spor af i datterens hår. Det nægter hun sig ligeledes skyldig i.

Ekstra Bladet er til stede i retten i dag.

Følg med live via Ritzaus live-blog fra retsmødet  herunder: