BBC: Dansk officer beordrede angreb der dræbte briter

To britiske soldater blev i 2009 dræbt i Afghanistan i en ulykke, hvor dansk løjtnant gav ordre til angreb

De danske soldater, som deltog i operationen, har afvist at være til stede ved den britiske undersøgelse, men er kommet med vidneudsagn i sagen. (Arkivfoto: Kim Agersten/POLFOTO)
De danske soldater, som deltog i operationen, har afvist at være til stede ved den britiske undersøgelse, men er kommet med vidneudsagn i sagen. (Arkivfoto: Kim Agersten/POLFOTO)
Følg Krimi

Det var en dansk officer, som for seks år siden gav ordre til et angreb, der kostede to britiske soldater livet i Afghanistan.

Det står klart efter en efterforskning af ulykken fra 14. januar 2009, der dræbte en korporal og en kaptajn fra den britiske hær, rapporterer britiske BBC på sin hjemmeside.

Selve den raket, der ramte de to soldater og tog livet af dem, blev affyret af britiske soldater, men en dansk løjtnant gav ordre til at affyre våbnet, som det krævede særlig træning at kunne betjene.

De to briter blev dermed ofre for såkaldt egenbeskydning, altså allierede som uforvarende beskyder deres egne kammerater.

Soldaterne, den 26-årige kaptajn Tom Sawyer og den 28-årige korporal Danny Winter, blev dræbt på taget af en bygning tæt ved den britiske militærbase Forward Operating Base Gibraltar, der var omringet af Taliban.

De danske soldater befandt sig i byen Gereshk, som blev betragtet som mere sikker, siger den britiske oberstløjtnant Andrew Muddiman.

Han betegner over for undersøgelseskommissionen forholdet mellem de britiske og danske soldater som 'et godt arbejdsforhold', selv om der var 'forskellige kulturer og forventninger', skriver BBC.

Den britiske undersøgelse har foreløbig stået på i to uger og fortsætter tirsdag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter