Beboere efter sprængning: Det regnede med sten

Klager over sprængning i forbindelse med stort byggeprojekt - fik sten i haven efter detonation

Beboere efter sprængning: Det regnede med sten

(Foto: Læservideo)

En række beboere fik noget af en voldsom overraskelse, da de i denne uge var vidner til en planlagt sprængning på Østerbro.

- Der lød de sædvanlige advarsler i form hyletoner, men noget må være gået galt. For øjeblikket efter regnede det med sten og skærver ovre hos os, fortæller Bendt Skov, der er beboer på Strandvænget og nabo til byggeriet, hvor sprængningen foregik tirsdag eftermiddag.

Her er Københavns Kommune i gang med det såkaldte Nordhavnsvejs-projekt, hvor en trafikforbindelse til Helsingørmotorvejen udbygges.

Det inkluderer en tunnel og en vejrampe. Begge er allerede bygget for kort tid siden. Men i det daværende byggeprojekt indgik ikke planer om en

udvidelse af tunnellen, og derfor skal rampen fjernes og erstattes af en ny.

Sprængning fremfor nedrivning
I stedet for en langvarig nedrivning med støjgener for naboerne, har projektledelsen i stedet valgt at en dyrere model, hvor man i små bidder sprænger rampen væk fortæller Københavns Kommune:

- Den specifikke metode, vi bruger kaldes mørprængning. Selve sprængningen dækkes til med først sand, derefter en fibertextdug, fortæller Anne Kongsfelt, ansat ved Københavns Kommune og projektchef på byggeprojektet.

- Det er en metode, vi har rigtigt gode erfaringer med, siger Jascha Vejlgaard, ansat ved Züblin, entreprenør på projektet.

- Efterfølgende har jeg sat mig ned med holdet bag sprængningen. Det har vist sig, at en af måtterne har lavet, det vi kalder et svirp, hvor måtten har løftet sig lidt, fortæller han.

Her nogle af de sten, som naboerne samlede op efter detonationen.
Her nogle af de sten, som naboerne samlede op efter detonationen.

- Bagefter gik vores folk en runde. Noget af rallet har ramt et et træhegn, der står 15 meter væk. Ellers er der fundet noget ral indenfor på byggepladsen. Vi har ikke fundet yderligere udenfor pladsen. Jeg mener, at det i kraft har svaret til, når en voksen mand kaster en håndfuld ral, siger han.

- Selvfølgelig tager vi det alvorligt, når naboerne henvender sig, men jeg har svært ved at tro på, at noget fra detonationen kan være røget helt derover. Der er tale om 40-50 meter, siger Anne Kongsfeldt.

- Det har ramt den indvendige side af byggepladsen ned mod Helgoland, i modsat retning af strandvænget, siger Anne Kongsfelt.

Naboer undrer sig
Hos naboerne undrer man sig over byggeprojektets forklaring.

- Bagefter har vores børn opsamlet sten og betonstykker rundt omkring i området udenfor byggepladsen. Blandt andet i vores have. Her er der tale om stykker på to til fem-seks centimeter i diameter, fortæller Kim Borgstrøm, der også er beboer på Strandvænget.

Som dokumentation viser har han sendt billeder af det opsamlede stykker.

- Det er da godt, at ingen blev ramt og kom til skade, tilføjer han.

Hos Københavns Politi bekræftes det, at der er modtaget en anmeldelse i forbindelse med sprængningen.

- Ifølge døgnrapporten har en anmelder prajet en patruljevogn i området. Og efterfølgende er der taget kontakt til entreprenøren, siger Henrik Stormer, central vagtleder, Københavns Politi onsdag til Ekstra Bladet.

- Der er tale om en enkeltstående anmeldelse. Vi har ikke modtaget anmeldelser om person- eller materielskader i den forbindelse, siger han.