Beboere om bombe-aktion: Det bragede overalt på kollegiet

Det var Alberte Lørup og Nikolaj Kappelgaard, som begge sidder i Grønjordskollegiets beboerråd, der i går tilkaldt politiet efter fund af mystiske plamager på kollegiets gulv

Alberte Lørup og Nikolaj Kappelgaard foran blokken, hvor politiet og bomberyddere arbejdede i går aftes (Foto: Rumle Skafte).
Alberte Lørup og Nikolaj Kappelgaard foran blokken, hvor politiet og bomberyddere arbejdede i går aftes (Foto: Rumle Skafte).

Ved du noget? Tip os på mail til 1224@eb.dk eller SMS til 1224 (alm. sms-takst)

Opdatering 14.30: Den 31-årige beboer og hans 30-årige kammeat er netop blevet løsladt under et grundovsforhør i dommervagten i København. Her indrømmede den 31-årige mand, at det var ham, der havde blandet kemikalierne.

---

Det var Alberte Lørup, der sammen med en nabo på Grønjordskollegiet på Vestamager, opdagede de udefinerbare plamager på kollegiets gulv. Sammen med Nikolaj Kappelgaard er hun en del af kollegiets beboerråd, og de aftalte at mødes ude foran kollegiet.

Men også var der spor af de farlige kemikalier.

- Da vi kom udenfor, hørte vi en masse brag, der blev højere og højere. Det lød, som om det kom oppe fra, og vi skyndte os at ringe til politiet, fortæller Alberte Lørup til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet erfarer, at de to eksperimenterede med yderst farlige kemikalier, men at mængderne var af mindre skala. Foto: (Privatfoto) Krimi Sigtelse: Beboer bryggede på farlige kemikalier i kollegieværelse

Politiet, bomberyddere, brandbiler og ambulancer var til stede. Beboere, der befandt sig på kollegiet, blev beordret til at blive indenfor, mens andre beboer blev nægtet adgang til kollegiet blok 1. Politiet forlod først stedet lige før midnat.

Ekstra Bladet erfarer, at de to eksperimenterede med yderst farlige kemikalier, men at mængderne var af mindre skala. Foto: (Privatfoto)
Ekstra Bladet erfarer, at de to eksperimenterede med yderst farlige kemikalier, men at mængderne var af mindre skala. Foto: (Privatfoto)
 

Ifølge Alberte Lørup og Nikolaj Kappelgaard var stoffet spredt på to etager i Blok 1 på Grønjordskollegiet. De fortæller til Ekstra Bladet, at de kender identiteten på den 31-årige beboer, som politiet i går aftes anholdt og sigtede.

Af hensyn til politiets efterforskning og kollegiets beboere besluttet, at man ikke vil uddybe sagen eller komme med oplysninger på den sigtede beboer.

Farlige kemikalier

Politiet anholdt i går aftes en 31-årig mand, der er registreret beboer på kollegiet, og hans 30-årige kammerat.

Ifølge sigtelsen bryggede beboeren og kammeraten på en række kemikalier på et værelse i det syv etager store kollegie, hvor der ifølge kollegiets hjemmeside i alt bor omkring 1000 studerende fordelt på flere bygninger.

- De har eksperimenteret med nogle kemikalier, som de har funder frem til kunne give en eksplosion, fortæller Henrik Vedel, der er central efterforskningsleder ved Københavns politi. 

Politi og brandvæsen er massivt tilstede ved Grønjordskollegiet (Privatfoto). Krimi Grundlovsforhør efter bombe-aktion på kollegium

De to kammerater bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør, og overfor politiet har de bege erkendt, at det er dem, der har fremstillet stoffet og spredt det på kollegiet.

De to anholdte bliver sigtet efter paragraf 252 straffeloven, som omhandler straf for dem, 'der for egen vindings skyld, af grov kådhed eller på lig­nende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.'

- Det er klart, at vi tager det meget alvoligt. Hvis vi ikke var grebet ind, kunne det have bragt andre i alvorlig fare, siger den centrale efterforskningsleder til Ekstra Bladet.

Se kollegiet her.