Beboere trætte af svineri: Nomader har indtaget hovedstadsområdet

Flere beboere i hovedstadsområdet er blevet opmærksomme på, at der begynder at dukke romalejre op rundt omkring. Politiet mener, de gør, hvad de kan

En beboer i området fortæller, at han har set 10-20 personer komme ud fra skoven. FOTO: Rasmus Flindt
En beboer i området fortæller, at han har set 10-20 personer komme ud fra skoven. FOTO: Rasmus Flindt
Følg Krimi

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Henover sommeren har der været en del snak i medierne og blandt folk på sociale medier om de såkaldte romalejre. TV2 Lorry og Lokalavisen i Hvidovre har de seneste uger skrevet om romalejre, der ligger rundt omkring i hovedstadsområdet.

For nylig er endnu en lejr dukket op, og denne gang er i det i en park på Østerbro.

Engang kom der unge mennesker på skateboard-rampen kaldet 'Hullet', der ligger midt i Beavaisgrunden ved Ryparken Station på Ydre Østerbro. Men flere lokale beboere fortæller, at de unge mennesker er stoppet med at komme, efter nomader har indtaget området.

Udefra ligner området et ryddeligt og fredeligt skovområde, men man skal ikke mange meter ind i skoven, før der ligger affald. Helt inde forenden af skovområdet, tæt op ad togskinnerne bærer der tydeligt præg af, at der bor nogen. Der står telte, presenninger henover træerne og liggeunderlag på jorden. Der er affald overalt og indimellem ligger der computere, cykler og bunkevis af tøj.

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt
 

Rejser rundt i autocamper
Lejren ved skinnerne, der umiddelbart ligner en romalejr, ser forladt ud, men i den anden ende af skovområdet er en lidt pænere lejr, hvor seks personer sidder i rundkreds.

Kort forinden var to kvinder gået ind i skovområdet med en stol på nakken. De var i lejren.

De hilser pænt, da vi nærmer os, og den ene kvinde rejser sig fra den netop ankomne stol og tilbyder mig at sidde. Min kollega bliver tilbudt at sidde på en mælkekasse. Men inden han sætter sig, lægger en kvinde en trøje under, han kan sidde på. Der står 'Fakta' på ryggen af trøjen.

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt
 

Vi finder hurtigt ud af, at vi ikke kan kommunikere med dem, så det er ikke meget, de kan fortælle. De får fremstammet på lidt fransk og meget lidt engelsk, at de har været i området i to måneder. Vi forstår også på dem, at de er nomader, da vi spørger, hvor de kommer fra og får at vide, at de ikke kommer nogen steder fra, men rejser rundt i en form for autocamper.

Bag de seks personer, som alle er voksne, står der tre telte. De er i langt bedre stand end det første sted, vi fandt.

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt
 

Da vi siger farvel til dem og forlader området, kommer en mand kørende på en rød damecykel med en flettet kurv. Han virker betænkelig over, at vi er der, og han begynder straks at stille spørgsmål til de andre i lejren.

Der hænger advarselsskilte i opgangene
Beboerne i området er begyndt at lægge mærke til nomaderne, der jævnligt kommer ind og ud af det grønne skovområde. Jonas bor overfor parken, og han skrev i første omgang en besked til os.

- Når man kommer ned på det grønne område, der plejer at være fyldt med glade unge mennesker, der skater, ser man affald, computere og andet elektronik flyde over hele området. Og de unge færdes ikke længere på området, skriver han. Jonas ønsker ikke sit fulde navn frem af hensyn til sin jobposition. Ekstra Bladet er bekendt med han efternavn.

Da vi senere taler med Jonas, fortæller han, at han kontaktede politiet mandag, efter han havde set folk rode i skraldespande i gården og teltlejre i parken.

- Der er begyndt at komme skilte i opgangen, der advarer mod dem, der befinder sig i parken og som roder i skraldespandene, fortæller Jonas.

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt
 

En kvinde, vi møder på den lokale bodega fortæller, at hun fra sin lejlighed overfor parken kan lugte og se, at der bliver lavet bål på Beauvaisgrunden. Hun har også stødt på nomaderne flere gange, da de har spurgt efter tomme flasker. 

- Jeg kan lugte om aftenen, når de begynder at lave bål.

- De kommer forbi indimellem og leder efter tomme flasker, og så roder de rundt i skraldespandene i gårdene., siger kvinden, der ligesom Jonas ikke ønsker sit navn frem, da hun føler sig utryg i området. Ekstra Bladet er bekendt med hendes fulde navn.

Romalejre set flere steder
Det er ikke kun i København, nomaderne huserer. TV2 Lorry kunne for få dage siden fortælle historien om flere romalejre i hovestadsområdet.

- Jeg synes, vi gør det, vi kan gøre og skal gøre. Det er at køre ud, når vi får henvendelser på det, men som alle andre opgaver, er det en prioriteret opgave, siger Brian Toftemann, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, til TV2 Lorry.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi angående lejren på Østerbro.

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt

FOTO: Rasmus Flindt
FOTO: Rasmus Flindt
 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+