Belice fandt sin søn død efter koncert: 'Jeg løb rundt og skreg'

Efter en vild koncertaften tog 20-årige Samuel hjem og sov. Han vågnede aldrig igen

Samuel Pollas var i gang med at læse til pædagog. Foto: Privat
Samuel Pollas var i gang med at læse til pædagog. Foto: Privat

Når Belice Pollas ser de glade studenter køre rundt i gaderne og fejre deres huer og eksaminer, kan hun ikke lade være med at blive berørt. For et år siden var det hendes søn, der jublende fik studenterhue på hovedet. For få uger siden mistede han livet – 20 år gammel.

- Det er så uvirkeligt at se alle studenterne køre rundt med huer på og vide, at han fik sin på sidste år. Det er mærkeligt at tænke på, at når mine nevøer og niecer bliver voksne, så er Samuel stadigvæk kun 20 år. Han bliver aldrig ældre. Det er meget svært at leve med, siger Belice.

Hun har valgt at stå frem for første gang og fortælle historien om Samuel for at advare andre unge mod det, der kostede hendes søn livet.

En mors mareridt
Torsdag den 16. juni bliver Belice ringet op af en af Samuels venner, der er bekymret for ham. Vennen har banket på døren og ringet til Samuel flere gange, men han har ikke givet den mindste lyd fra sig, og det ligner ham ikke. Belice får straks bange anelser. Sammen med Samuels far beslutter hun sig for at tage ud til hans lejlighed i Tingbjerg.

- Jeg får en fornemmelse af, at den er helt gal, så vi tager derud med en låsesmed. Jeg kan ikke lade være med at håbe, at han bare står derinde og siger: 'Hey, hvad laver I her?', når vi kommer ind, siger Belice.

Da Belice kommer ind i lejligheden, bliver hendes værste mareridt til virkelighed.

- Jeg havde tænkt tanken, at han kunne være død. Og det var han så. Han lå lige så fint i sin seng med tæppet trukket op om sig, men han var stendød. Jeg løb rundt og skreg, fortæller hun.

Hvad var der sket med hendes søn?

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Samuel var lykkelig og stolt, da han fik sin studenterhue på hovedet sidste år. Foto: Privat
Samuel var lykkelig og stolt, da han fik sin studenterhue på hovedet sidste år. Foto: Privat
 

Samuels sidste aften
Aftenen før er Samuel til koncert med sit yndlingsband, punkbandet NOFX i Den Grå Hal på Christiania. En bekendt til Samuel har forklaret til Københavns Politi, at Samuel på et tidspunkt falder under selve koncerten under en af de såkaldte 'mosh pits', hvor koncertgængere med vilje støder ind i hinanden.

Han bliver dog hjulpet op og danser og fester videre. Den Grå Hal vil ikke udelukke, at Samuel kan være faldet under koncerten, men de har ikke selv set det.

Da koncerten er slut, står Samuel på et tidspunkt alene ude i gaderoben. Pludselig mister han bevidstheden og falder om.

- Det virker som om, at det hele tager lang tid, men i virkeligheden er det jo bare et kort øjeblik. Der bliver foretaget et alarmopkald mens personalet er om ham, men så kommer Samuel til sig selv og frisker op. Han siger, at han har det fint, og at han bare lige vil sidde lidt, forklarer Klavs Dideriksen, der er daglig leder af Den Grå Hal.

Samuel afviser, at han har brug for hjælp, og der er ingen synlige skader at se på hans hoved. Han vil hverken på skadestuen eller med ambulancen, men vil bare gerne hjem og sove. Han virker lidt træt og 'som om, at han måske har fået lidt indenfor vesten'.

- Han har jo okset af sted i halvanden time til koncerten, så det virkede som om, at han bare var gået sukkerkold og havde brug for at slappe lidt af. Han fik en sodavand og noget frisk luft, og så ville han bare gerne hjem, siger Klavs Dideriksen.

Samuel afviser igen at modtage hjælp, og til sidst bliver han fulgt op til busstoppestedet og tager herefter hjem og lægger sig til at sove. Han vågner aldrig igen.

Blødninger i hjernen
Hvad ingen kunne se med det blotte øje var, at Samuels hoved havde taget voldsomt skade efter, at han var faldet – enten efter første, andet eller begge fald. Obduktionen af Samuel viste, at der var blødninger i begge hjernehalvdele.

- Det ligger ikke vidnefast, at han er faldet derinde, men på grund af de skader vi har fundet ved obduktionen og hele det hændelsesforløb, så er det meget sandsynligt, at han er faldet inde i mosh-pitten. Vi har ingen indikationer på, at andet skulle være foregået, siger politikommisær Jesper Lotz fra Københavns Politi.

Ønsker ingen forbud
Belice bebrejder ikke nogen for sin søns død, og hun ønsker ikke at placere ansvaret nogen steder. I stedet ønsker hun at minde unge mennesker om at tænke over det en ekstra gang, hvis en kammerat falder og slår hovedet.

- Samuel ville blive rasende, hvis jeg fandt på, at der ikke skulle være ’mosh pits’ mere for eksempel. Det skal slet ikke handle om forbud eller restriktioner. Det handler om, at hvis nogen falder og besvimer, så skal de ikke gå alene hjem.

- Hvis bare Samuels historie kan forhindre et dødsfald, så ville det være fantastisk. Pas på hinanden. Pas på hinanden. Hold øje med hinanden og vær opmærksom. Pas på hinanden, mens I nyder livet i fulde drag, lyder det gentagende fra Belice.

Bandet NOFX sørger også over Samuels død. De hylder ham på de sociale medier med billeder og skriver: 'Hvil i fred, Sammy', ligesom de også viderebringer Belices advarsel. Deres hyldest er delt og 'liket' flere tusinde gange.

Enormt uheldig
Samuels tragiske dødsfald har også gjort stort indtryk på Klavs Dideriksen og de andre medarbejdere fra Den Grå Hal.

- Det er klart, hvis der er en, der slår sit hoved igen, så vil denne her oplevelse komme frem lige på stedet. Og så vil man måske være ligeglad med, om personen ikke vil med ambulance, eller om der er travlt på alarmcentralen. Så har de bare at komme og tilse den tilskadekomne, siger han.

Klavs Dideriksen overvejer efter forslag fra Belice at få noget andet underlag i hallen, så folk ikke falder lige så nemt, men mener generelt, at sikkerhedsniveauet er højt.

- Vi har slået knuder på os selv over, om vi kunne have gjort noget anderledes, men der er ikke noget at udsætte på vores personale. Samuel var bare enormt uheldig.

Tidsler og tuscher på kisten
Samuel var i gang med at uddanne sig til pædagog og var samtidig engageret i et alternativt miljø, hvor han elskede at diskutere og debattere. Det skal bisættelsen også bære præg af, fortæller Belice.

- Han var en selvstændig ung mand, der kæmpede for sin egen mening. Han var engageret, intens og alle kunne huske ham, hvis bare de havde mødt ham en gang. Han var enormt kærlig og ønskede, at der skulle være plads til alle, siger Belice.

Således skal hans kiste kun pyntes med en enkelt buket, med markblomster og tidsler, og deltagerne får mulighed for at skrive en sidste hilsen til Samuel på kisten med en tusch. I stedet for at bruge penge på fornemme blomsterkranse, opfordres gæsterne til at donere penge til Hus Forbi.

- Han ville græmme sig, hvis det blev sådan noget fint noget. Alle de unge mennesker, han kender, skal være med til at gøre det til den livsglade fest, han synes livet var, selvom det også var hårdt, siger Belice.

Slag i hovedet - er det alvorligt?

Hvordan ved man egentlig, om et slag mod hovedet er alvorligt?

Hvis en person har været bevidstløs i bare et øjeblik efter slaget mod hovedet, kan det betyde en let hjernerystelse. Der kan samtidig være kortvarige tab af hukommelsen og forvirring. Personen lider måske samtidig af hovedpine, kvalme og opkastninger.

Hvis en person har været bevidstløs i længere tid og har længerevarende hukommelsestab, så kan der være tale om en svær hjernerystelse. Andre symptomer er hovedpine, kvalme og opkastninger.

Et slag mod hovedet kan også forårsage blodansamlinger inde hovedet, hvilket er en livstruende tilstand, hvis det ikke opdages i tide. Symptomerne viser sig ved hovedpine, problemer med at holde balancen, opkastninger og sløvhed.

Hvis en person har slået sit hoved, så skal vedkommende observeres i 24 timer efter slaget for at opsnappe en eventuel blodansamling. Om natten skal vedkommende vækkes hver anden time for at se, om personens reaktionsevner er naturlige. Viser personen symptomer på en blodansamling, så kontakt med det samme en læge.

Kilde: sygevoksne.dk