Benzinledning lækker tusindvis af liter i minuttet

En stor benzinledning, som fører benzin fra Kalundborg til Hedehusene, er lækket ved en grusgrav.

Opdatering klokken 16:45: Beredskabsstyrelsen er færdig med sit arbejde ved benzin-lækket, og alle rester er nu suget op fra slamsluger.

En benzinledning i Vestsjælland er sprunget læk, og tusindvis af liter benzin strømmede ud hvert minut.

Det oplyste beredskabschef Lasse Hansen ved Vestsjællands Brandvæsen onsdag formiddag.

Alarmen om lækket lød kort efter klokken 10, og allerede en time efter, var udslippet stoppede, oplyste Midt- og Vestsjællands Politi.

- Det er en olieberedskabsledning, som løber fra raffinaderiet i Kalundborg til tankterminalen i Hedehusene, der er sprunget læk ved en grusgrav ved Svebølle, fortæller Lasse Hansen fra Brandvæsnet.

- Vi har kontrol over situationen, men vi har et større oprydningsarbejde foran os, siger Lasse Hansen til Ekstra Bladet, og uddyber, at det er en gravko, der har revet hul på ledningen. 

- Situationen er den lige nu, at vi sikrer området, så der ikke er noget der eksploderer. Og så skal vi have samlet de flere tusinde liter benzin op.

- Er der fare på færde?

- Der kan altid gå ild i det, når det handler om benzin i åbent landskab, men der er ikke den store fare for omgivelserne, fordi vi er i en grusgrav. Men der er miljøfare forbundet med det, fordi det kan sive ned i jorden, forklarer Lasse Hansen.

Ifølge beredskabschefen ligger almindelig beboelse omkring en kilometer fra grusgraven, men der er bygninger i området.

Benzinledningen er en del af det danske olieberedskab, som blandt andet har til formål at garantere forsyningssikkerheden.

Ledningen mellem Kalundborg og Hedehusene forsyner hele hovedstadsområdet med brændstof.

Det er ikke første gang, at ledningen springer læk. Det skete også tilbage i 2014, hvor 10.000 liter benzin lækkede nær Tølløse, da en gravemaskine kom til at grave ledningen over.

Et område på 15.000 kvadratmeter blev i den forbindelse forurenet.

Slamsuger rensede overfladen
Efter brandvæsnet har FDO, danske Olieberedskabslagre, været ude på stedet, som de har renset for benzin.

De har suget benzinen væk fra overfladen med en slamsluger, og så er næste skridt at få miljørådgivningen der ud, som skal undersøge, hvor omfattende forureningen er.

- Der er ikke mere at gøre i dag. Vi har renset overfladen, så nu skal miljørådgivningen tjekke området for forureningsskader, og så starter de deres arbejde, fortæller Martin Ankerstjerne, kommunikationsansvarlig fra FDO.

Det arbejde kan tage lang tid, men det vil højst sandsynligt ikke gå ud over trafikken i området, da lækket skete i en grusgrav.