Beredskabschef: Derfor kunne vi ikke redde hotellet

Det historiske Svinkløv Badehotel er totalt nedbrændt natten til mandag. Brandfolkene var chanceløse over for flammerne, og gæsterne kunne bare se til, mens hotellet brændte ned

Video: René Schütze
Følg Krimi

Var du på hotellet, da det brændte, eller har du en særlig god historie tilknyttet hotellet? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en sms/mms på 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Det ikoniske Svinkløv Badehotel, der har prydet klitterne i Fjerritslev siden 1925, er natten til mandag brændt ned til grunden efter en voldsom brand.

På trods af en ihærdig indsats fra brandfolkene stod det dog relativt hurtigt klart, at hotellet ikke var til at redde.

Det fortæller Tommy Rise, der er beredskabschef hos Nordjyllands Beredskab Nord, til Ekstra Bladet.

Han har ikke selv været ude på stedet, men han har løbende fået meldinger fra holdet på stedet.

- Branden er opstået i kælderen, og det er et gammelt træhotel bygget i 1925. Så det vil sige, at alle etageadskillelser er bygget i træ, siger han til Ekstra Bladet.

I nat brændte deres hotel: - Alle vores papirer og arkiver er væk

Umulig at styre
Selve brandårsagen er endnu ukendt, men det formodes, at den er opstået i køkkenet af fortsat uvisse grunde. Men da først branden havde fået fat, var den umulig at stoppe.

- I sådan et gammelt hus er der utroligt mange hulrum, hvor ilden kan bevæge sig op igennem, og det er helt ukontrollabelt sådan noget.

- Så der er ikke noget at stille op, for ilden springer frem alle steder, fordi det løber i hulrummene, siger Tommy Rise.

Han forklarer, at brandfolkene kun kunne prøve at følge med og slukke branden der, hvor den dukkede op.

- I moderne byggerier er der betonadskillelser mellem etagerne. Så hvis branden var opstået i kælderen, og der havde været betonadskillelse, kunne vi typisk stoppe branden i kælderen, og så var den ikke kommet videre, fortæller beredskabschefen.

 

50 mand kæmpede
Han fortæller, at det lokale beredskab fik hjælp fra Beredsskabsstyrelsen, og at der var omkring 50 mand til at kæmpe mod flammerne. Men efter at have kæmpet mod flammerne i godt en time, måtte de se i øjnene, at kampen var tabt.

- I den første time kæmpede vi med at begrænse ilden i bygningen, men den poppede op alle steder. Den sprang ud alle steder, og efter cirka en times tid gik den igennem overetagen, og så gik det stærkt, siger Tommy Rise.

Han fortæller, at der ikke var synderligt meget vind, så det har ikke haft indvirkning på ildens spredning, som altså mest af alt blev spredt på grund af, at det var en gammel bygning.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Så godt som nedbrændt
Mandag morgen arbejder brandvæsnet stadig på stedet med efterslukning og oprydning, men der er ikke noget tilbage af det historiske hotel. Til gengæld er der heller ikke fare for, at der går ild i den omkransende natur.

- Der var en stor strålevarme, i og med at det var så overtændt, og de nærliggende klitter er da også afsvedet, men det fik de styr på i nat, fortæller Tommy Rise.

Nordjyllands Politi fortalte tidligt mandag morgen, at omkring 70 gæster havde befundet sig på hotellet. De blev alle evakueret, da branden opstod klokken 00:48, og ingen kom til skade i branden. En gravid kvinde blev dog indlagt på skadestuen til observation.

Af de 70 gæster valgte 40-50 at takke ja til et tilbud om at fortsætte opholdet på Rønnes Hotel.

Fakta: Svinkløv Badehotel

* Badehotellet er opført i 1925 af danskamerikaneren Carl Brix Kronborg, der vendte hjem til Danmark efter Første Verdenskrig.

* Det ligger 200 meter fra havet ti kilometer nordøst for Fjerritslev i bunden af Jammerbugt i Nordvestjylland.

* Hotellet blev tegnet af den kongelige bygningsinspektør Ejnar Packness og er opført næsten udelukkende i træ.

* I begyndelsen havde hotellet kun plads til 14 gæster. Den oprindelige bygning viste sig dog hurtigt at være for lille.

* Hotellet er blevet bygget ad tre omgange. I 1933 kom der et anneks til den oprindelige bygning, og i 1934 stod det badehotel, som vi kender i dag med 36 værelser, færdigt.

* I 1970 overtog Else og Ebbe Sørensen hotellet, som de drev frem til 1987, hvor Bjørn og Nete Bilgram overtog.

* Den hotel- og kokkeuddannede Lise Emborg overtog stedet i 1994. Det var Emborg, der satte fokus på køkkenet.

* I 2009 ankom Kenneth Hansen til Svinkløv som køkkenchef.

* Efter 2015-sæsonen overtog Louise og Kenneth Toft-Hansen Svinkløv Badehotel fra Lise Emborg.

/ritzau/

Var du på hotellet, da det brændte, eller har du en særlig god historie tilknyttet hotellet? Så vil vi gerne høre fra dig. Send os en sms/mms på 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU