Berørt skoleleder efter drab på 8-årig: Det værste vi som skole kan komme ud for

Flere børn på Morud Skole efterlyser svar på, hvorfor deres veninde og legekammerat skulle dø. Skolens leder erkender blankt over for børnene, at han ikke kan give dem svaret

(Privatfoto/Google Maps)
(Privatfoto/Google Maps)
Følg Krimi

Ledelsen på Havrehedskolens afdeling Morud gør, hvad den kan, for, at livet og hverdagen skal komme til at gå videre for både skolens personale og for de 530 elever, der på onsdag tager fat på første skoledag efter sommerferien.

Men skoleleder Kim Funk Johannessen indrømmer blankt, at det bestemt ikke er enkelt at håndtere beskeden om, at en otte-årig pige, som sidste år gik i børnehaveklasse på skolen, i torsdags blev fundet dræbt i et badekar i sin fars hjem i en forstad til Odense.

- Det er det værste, vi som skole kan komme ud for. Nu skal vi finde ud af, hvad der giver mening at gøre. Og det ligger os så meget på sinde at gøre tingene ordentligt og rigtigt, selv om det er så svært, siger Kim Funk Johannessen til Ekstra Bladet.

Børn forstår det ikke
Fra skolelederen fik besked om det tragiske dødsfald torsdag klokken 17, har han stort set ikke haft et ledigt øjeblik. I første omgang var han i dialog med ansatte i skolens øvrige ledelse på telefon og sms. Her blev det aftalt, at skolens sorgplan skulle træde i kraft. Og allerede fredag morgen mødte han selv op i skolens sfo, hvor 50 af skolens yngste børn var mødt op for at blive passet, mens de venter på, at skolen skal gå i gang igen i næste uge.

Drabssigtet far nægtede at tale i retten

I sfo'en samlede Kim Funk Johannessen børnene og gav dem en kort orientering om, at den otte-årige pige ikke kommer i skole igen.

- Jeg fortalte dem, at hun er død, og at vi ikke ved, hvordan det er sket. Jeg fortalte dem det uden at gå i detaljer. Det handler om at skabe tryghed fra det uvisse, og derfor er det vigtigt med et fælles budskab, siger skolelederen til Ekstra Bladet.

Den dræbte pige, som her føres væk fra sin fars ejendom, skal obduceres i løbet af den kommende uge, så dødsårsagen kan fastlægges. Foto: Ole Frederiksen
Den dræbte pige, som her føres væk fra sin fars ejendom, skal obduceres i løbet af den kommende uge, så dødsårsagen kan fastlægges. Foto: Ole Frederiksen

Orienteringen fik naturligvis flere af børnene til at stille spørgsmål.

- En sagde rigtignok, at man da først skal dø, når man er gammel. Og en anden indskød, at man da måtte være død af noget. Og det måtte jeg give børnene ret i. Men reelt ved vi ikke noget om det. Børnene er optaget af, at en veninde er væk, fortsætter skolelederen.

Lavede tegninger til pigen
Fredag blev der også afviklet en fodboldskole på Morud Skoles område. Og en ung fodboldtræner henvendte sig ifølge skolelederen også til ham for at høre, hvordan han skulle gribe dagen an.

- Han fortalte mig, at snakken blandt børnene ved fodboldskolen naturligvis gik, forklarer Kim Funk Johannessen.

Politiets teori: Derfor kvalte far sin 8-årige datter

Senere fredag valgte mange børn at mindes deres legekammerat ved at lave tegninger i sfo'en.

Også skolens pædagoger har været samlet for at drøfte den tragiske besked. Flere har haft pigen helt tæt på sig og har derfor haft behov for at bearbejde beskeden i fællesskab med kolleger.

- Når noget så usædvanligt sker, så gælder det om at være sammen. Sådan er vi som mennesker. Det er helt naturligt.

Børnehaveklasselærer har det svært
Alle skolens forældre er blevet orienteret om den otte-åriges død via skoleintra. Og der er møde mandag aften på skolen med kontaktforældrene i den klasse, pigen gik i.

Tirsdag holder skolen møde med de ansatte på skolen, der har haft tættest kontakt med pigen. Herunder en dybt berørt børnehaveklasse-lærerinde, oplyser Kim Funk Johannessen.

Politiets undersøgelse på gerningsstedet har fortsatte det meste af torsdagen. Foto: Ole Frederiksen
Politiets undersøgelse på gerningsstedet har fortsatte det meste af torsdagen. Foto: Ole Frederiksen

Børnehaveklasse-lærerinden har haft pigen i sin klasse i det forgangne skoleår.

- Vi skal også have aftalt, hvordan vi gør onsdag, når skolen går i gang igen. Det er ikke endelig på plads. Men det bliver selvfølgelig med flag på halv stang, siger skolelederen, som forventer, at den tragiske sag vil kræve bearbejdelse på skolen i lang tid frem over.

Skolens ledelse har forgæves forsøgt at få kontakt til pigens mor, så skolen kan være sikker på, at skolens initiativ bliver gjort på den rigtige måde.

- Men omstændigheder har gjort, at det ikke er lykkedes os at komme i kontakt med hende, siger Kim Funk Johannessen.

Døde i løbet af natten
Det var torsdag klokken 12.30, at politiet ankom til gerningsstedet - en villa i en forstad til Odense. Her fandt betjente både den dræbte pige, som lå på ryggen i et badekar uden vand, ligesom pigens far blev fundet et andet sted i huset. Han var i live, men blødte kraftigt fra sine håndled, som var forsøgt skåret op.

En retsteknisk undersøgelse har vist, at pigen formentlig døde omkring 10 timer før, at hun blev fundet. Altså i løbet af natten til torsdag. Det er endnu uvist, om pigen døde som følge af drukning i badekarret, eller om hun blev kvalt.

Manden blev anholdt og fredag fremstillet i grundlovsforhør. Her nægtede han at have dræbt sin datter, men erkendte via sin forsvarer vold med døden til følge. Manden var på anholdelsestidspunktet beruset og havde ifølge en foreløbig undersøgelse af sin udåndingsluft en alkoholpromille på 0,81.

I retten kom det frem, at manden inden anholdelsen havde sat sig i forbindelse med pigens mor, hvor han skulle have fortalt hende, at han havde dræbt deres datter.

For nylig gik parret fra hinanden, og samkvemsretten med pigen har været til vurdering i statsamtet.

Pigens far blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger.

Den 8-årige piges skolekammerater efterlyser et svar på hvorfor hun skulle dø. Skoleleder Kim Funk Johannesen erkender blankt, at han ikke har et svar. Video: Ole Frederiksen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+