Betjent tog penge fra flaskesamler uden mandens tilståelse

Københavns Politi agerede både udøvende og dømmende magt mod flaskesamlere, der opholdt sig i skolegård

Følg Krimi

En gruppe betjente fra Københavns Politi gjorde kort proces, da de i august sidste år mødte op ved Nørrebro Park Skole og fandt omtrent 40 hjemløse flaskesamlere, der havde søgt ly for et voldsomt regnvejr under et halvtag.

Nogle af mændene, der lå i deres soveposer, stak af, men de resterende ni blev sigtet for uberettiget at have skaffet sig adgang til skolegården og fik på stationen hver frataget et beløb som betaling for en bøde.

- Jeg spørger ikke ind til, om de havde viden om, at man ikke måtte gå derind. Det er jo normalt kendt i Danmark, at man ikke må gå ind på andres private område, siger en af betjentene mandag i Københavns Byret.

Sagen er endt i retten, da Statsadvokaten i København har vurderet, at mændene måske slet ikke forstod, at de med bøden havde erkendt sig skyldige - og at de dermed havde fraskrevet sig muligheden for at gå i retten.

Betjentens udtalelser vidner da også netop om, at han undlod at tjekke, om flaskesamlerne havde forsæt til at begå den forbrydelse, de var sigtet for.

En anden betjent, der vidner i retten, kan heller ikke med sikkerhed sige, at de sigtede stod ved deres skyld.

- Jeg udskrev en bøde og fortalte på engelsk, at han var sigtet for at have sovet på skolen. Jeg kan ikke huske, om han erkendte, at han ikke måtte være der, lyder det fra en anden betjent.

I alt er ni flaskesamlere involveret i sagen, men det er kun to af dem, der mandag er mødt op i retten. De fortæller begge, at de havde overnattet på et herberg i Stengade og blot sad og slappede af i skolegården, da de blev anholdt.

At det var strafbart, vidste de ikke.

- De tog alt fra mig. Jeg blev slet ikke afhørt. De tog de penge, de havde lyst til at tage, siger en af de tiltalte.

Mændenes forsvarsadvokat, Christian Dahlager, mener, at politiet skal betale de penge tilbage, som gik til bøderne. Desuden vil han kræve erstatning for uberettiget anholdelse.

Han mener i det hele taget ikke, at Nørrebro Park Skole tæller som et "ikke frit tilgængeligt sted", sådan som det står skrevet i straffelovens paragraf 264 stk. 1, nr. 1, som mændene er tiltalt for at have overtrådt.

Sagen fortsætter 1. oktober.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+