Betjente har før været kritiseret for brug af peberspray

For nogle år siden blev betjente i København kritiseret for at bruge peberspray mod knallertkørere i fart

Voldssigtelsen mod en københavnsk politibetjent, der har anvendt peberspray i forbindelse med en anholdelse, er langt fra den første kontrovers om peberspray som magtmiddel.

Da peberspray blev indført ved politiet i 2008, blev det ifølge Institut for Menneskerettigheder anvendt 1457 gange.

Siden er brugen af peberspray i politiet faldet - i 2014 til 810 gange - men ind i mellem dukker der sager op, hvor betjente har anvendt sprayen på en overdreven måde.

I tre kendte tilfælde fra 2012 brugte betjente i hovedstaden eksempelvis peberspray mod knallertkørere i fuld fart.

Knallertkørerne ville ikke stoppe, så betjentene kørte op på siden af dem og sprøjtede peberspray mod dem.

Det medførte kritik fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der dengang beskrev hændelsen som "forbundet med stor fare".

Efterfølgende indskærpede Københavns Politi over for kredsens betjente, at de skulle være varsomme med at bruge det effektive, men farlige magtmiddel.

Også Institut for Menneskerettigheder har advaret mod overdreven brug af peberspray. I en rapport fra sidste år efterlyser instituttet mere præcise retningslinjer for politiets brug af peberspray.

I den forbindelse udtalte Lisbeth Garly Andersen, som er specialkonsulent på Institut for Menneskerettigheder og medforfatter til rapporten:

- Hvis det ikke præciseres nærmere, hvornår peberspray må anvendes, er der en risiko for, at peberspray bliver anvendt i situationer, hvor det ikke burde have været anvendt.

Peberspray består af en væske med høj koncentration af chilipulver. Sprayen kan anvendes fra en afstand på op til syv meter.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder påfører peberspray den ramte person akut øjenkrampe, stærk smerte i øjnene og midlertidig blindhed i cirka 30-45 minutter.

Debatten om betjentes brug af peberspray er blusset op på ny, efter at en politibetjent fra Københavns Politi er blevet sigtet for vold, efter at han brugte en peberspray mod en anholdt på Christiania i oktober sidste år.

På baggrund af videomateriale oplyser Den Uafhængige Politiklagemyndighed, at betjenten brugte pebersprayen mod den anholdte, da denne var ved at blive ført bort fra området af nogle andre betjente.