Betjente med rørende gestus

New Yorks guvernør deler en video af politibetjente, der sætter sig på det ene knæ for at vise medfølelse med blandt andre den afdøde George Floyd

Betjente med rørende gestus

Betjente i bydelen Queens knæler sammen med demonstranter. Video: Reuters/Aleeia Abraham

USA gennemlever disse dage nogle af de mest omfattende protester og optøjer i landets historie.

Byer, biler og butikker står i flammer, mens mange amerikanere samtidig har vendt deres vrede og frustrationer mod politistyrken, som de mener er skyld i afroamerikaneren George Floyds død for en uge siden.

I storbyen Boston er mindst syv betjente indlagt efter sammenstød med vrede demonstranter, mens 21 politibiler er blevet brændt af. Nationalgarden er sat ind for at opretholde lov og orden i flere stater, hvor politiet har mistet kontrollen.

Men ikke alle steder kæmper politi og demonstranter mod hinanden.

Knæler på gaden
I New York har man de seneste fire dage oplevet voldsomme uroligheder. Men en forsonende video spreder sig nu på de sociale medier. Videoen viser politibetjente, der søndag slutter sig til demonstranterne i New York-bydelen Queens.

Her knæler de, mens navnene på sorte, der er døde i politiets varetægt, bliver læst op. Videoen er gået viralt på nettet og er blevet delt af hundredvis af brugere. New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, har også delt den på Twitter med teksten:

'Det er sådan her forandringer begynder,' skriver guvernøren.

Artiklen fortsætter under tweetet ...

4000 anholdte
Ikke siden videoen af afroamerikaneren Rodney King, der i 1992 brutalt blev tæsket og sparket af en gruppe hvide betjente, gik verden rundt, har USA oplevet så voldsomme uroligheder.

Omkring 4000 mennesker er blevet anholdt i forbindelse med de demonstrationer, der har præget landet, siden George Floyd døde under en anholdelse i sidste uge.

Det viser en opgørelse foretaget af CNN.

De første anholdelser fandt sted tirsdag 26. maj, dagen efter at George Floyd døde. Mange steder har der været sammenstød mellem politi og demonstranter, blandt andet i Washington, D.C., New York City og Philadelphia.

Myndighederne har indført udgangsforbud i over 40 byer. Nationalgarden er indkaldt for at hjælpe politiet i omkring 15 byer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I den amerikanske storby Minneapolis stormede vrede demonstranter en politistation torsdag, som gik op i flammer. Foto: Carlos Barria/Ritzau Scanpix
I den amerikanske storby Minneapolis stormede vrede demonstranter en politistation torsdag, som gik op i flammer. Foto: Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Skudt mod politiet
I Oakland, der ligger uden for San Francisco i Californien, blev der natten til mandag affyret skud mod en af politiets bygninger. Tre personer er anholdt i forbindelse med skyderiet, oplyser politiet til CNN.

46-årige George Floyd blev tirsdag erklæret død på et hospital, efter den hvide betjent Derek Chauvin havde presset sit knæ mod Floyds hals i flere minutter i forbindelse med en anholdelse.

Episoden blev filmet af andre tilstedeværende. Floyd sagde gentagne gange, at han ikke kunne få luft, hvorpå han tilsyneladende mistede bevidstheden.

Han er en af adskillige sorte mænd, der har mistet livet i forbindelse med en anholdelse eller skyderi fra politiets side i USA.

Vrede demonstranter stormer politistation

 

Dansk radiovært lagt for had: - Brænd flere politistationer af

'Ren og skær ondskab'

Trump tvunget i sikkerhed

Atlanta fyrer to betjente for voldelig anholdelse af ungt par