Betjente under mistanke: Fuskede med oplysninger i sag om juleterror

Beskyldes for at dække over egne fejl og i den forbindelse at have forfalsket officielle rapporter

Her ses lastbilen drøne mod julemarkedet i Berlin (Video: BILD)

Betjente fra delstaten Berlins kriminalpoliti - Landeskriminalamt - er nu under mistanke for at have fusket med dokumenter og oplysninger i sagen om Anis Amri - manden, der i december kaprede en lastbil og kørte den ind i et julemarked på Breitscheidplatz lige rundt om hjørnet fra Bahnhof Zoo.

Det skriver flere tyske medier, blandt andet Berliner Zeitung.

En delstatspolitiker, Andreas Geisel (SPD), har nu meldt betjentene til myndighederne, skriver flere medier.

Det var om eftermiddagen 18. december, at tuneseren Amri kaprede den polske lastbil og kort efter brugte den som våben i et islamistisk terrorangreb rettet mod julemarkedet. Her blev 12 personer dræbt, mens 55 blev såret.

Nogle dage senere - 23. december - blev Anis Amri dræbt ved en skudveksling med politiet i Milano.

Brugte falske navne
De tyske medier tøver ikke med at kalde sagen en skandale. Og medierne stiller spørgsmålet, om ikke Anis Amri kunne have været stoppet før.

Det er kommet frem, hvordan han opholdt sig i Tyskland, selvom han var nægtet asyl. Det er også beskrevet, hvordan han havde gjort brug af mindst 14 forskellige falske identiteter, ligesom han han også er sat i forbindelse med narkokriminalitet.

Tuneseren Anis Amri, der i december brugte en lastbil som terrorvåben rettet modet julemarked.
Tuneseren Anis Amri, der i december brugte en lastbil som terrorvåben rettet modet julemarked.

Og det er i den forbindelse, at kriminalbetjentene nu er under mistanke. Tidligere har det været beskrevet, hvordan Anis Amri gjorde sig i narkohandel i mindre grad.

Men nu er et politidokument dukket op, der påviser, at tuneseren i november gjorde sig i organiseret handel med narko, og i den forbindelse muligvis kunne have været anholdt og fængslet. Og dermed ikke kunne have udført terrorangrebet mod julemarkedet.

Denne kvinde var en blandt mange, der mødte op for at vise medfølelse i forbindelse med ofrene for gårsdagens lastbilsangreb.
Foto: Anthon Unger Krimi Sorgens dag i Berlin

Her beskyldes betjente for at dække over egne fejl og i den forbindelse at have forfalsket officielle rapporter. Her er der tale om en rapport, der blev udfærdiget 17. januar, men som tilsyneladende er forsøgt tilbagedateret til november i fjor.

Slettede passager og ændrede dato
Samtidig skal flere passager og navne på mulige medskyldige narkohandlere i rapporten være blevet fjernet, sådan at Anis Amri ikke fremstår som central figur i narkohandlen, men blot fremstår som 'Kleindealer' - en lille fisk.

Allerede i 2015 blev de tyske myndigheder opmærksomme på Anis Amri, der var kommet til Tyskland under falsk navn i juli samme år.

Nogle måneder senere befandt han sig i kredsen omkring en berygtet islamistprædikant i delstaten Nordrhein Westfahlen, og i marts 2016 blev han fra politiet i omtalte delstat vurderet til at udgøre en terror-risiko, hvorfor han burde udvises. Og det gjorde man opmærksom på i en skrivelse til indenrigsministeriet i Nordrhein Westfahlen.

Samme måned blev overvågningen af Amri overdraget til LKA i Berlin, der igangsatte en telefonaflytning på Anis Amri. Et halvt år senere lukkede man efterforskningen med henvisning til, at Amri kun var en lille fisk i forbindelse med narkokriminalitet, og at han desuden ikke længere var en del af det islamistiske miljø i hovedstaden.

Kriminalpolitiet i Nordrhein-Westfalen betegner deres berlinske kollegers beslutning om at droppe overvågningen af Amri som en stor fejl, skriver Süddeutsche Zeitung.