Betjente vogter over terror-arrangementer

I løbet af weekenden vil flere arrangementer markere årsdagen for terror-angrebene i København. Politiet vil være massivt til stede rundt om i byen

Betjente vogter over terror-arrangementer

Danskerne strømmede til synagogen sidste år for lægge blomster, da Dan Uzan blev dræbt. Siden har synagogen været bevogtet. (Foto: Kenneth Meyer)

På søndag er det præcis et år siden, at Omar El-Hussein skød og dræbte først Finn Nørgaard ved Krudttønden på Østerbro og senere Dan Uzan foran Københavns Synagoge i Krystalgade.

Det vil blive markeret ved flere arrangementer rundt om i København i løbet af den kommende weekend, og her vil politiet være massivt til stede.

- Generelt vil der være flere politifolk på gaden i weekenden. Det skyldes de arrangementer, der er anmeldt, fortæller Peter Dahl, beredskabschef i Københavns Politi, til Ekstra Bladet.

På lørdag deltager den svenske kunstner og Muhammed-tegner, Lars Vilks, i en international konference om kunst og ytringsfrihed på Christiansborg. Lars Vilks holdt foredrag i Krudttønden sidste år, da Omar El-Hussein gik til angreb.

- Lars Vilks kræver en særlig bemanding, hver gang han er i landet. Det er ikke et ekstraordinært set-up, fordi det er årsdag, lyder det fra Peter Dahl.

- Frygter I, at der vil ske noget i forbindelse med årsdagen for terror-angrebene i København?

- Vi har ingen konkrete efterretninger om, at der skulle ske noget, men terrortruslen i Danmark er stadig af PET vurderet som 'alvorlig', og det indgår selvfølgelig i vores planlægning, siger Peter Dall, der af princip ikke vil røbe hvor mange ressourcer politiet har sat ind i weekenden.

- Men vi bruger flere betjente end normalt, siger han. 

På selve årsdagen vil statsminister Lars Løkke Rasmussen lægge en krans ved både Krudttønden og synagogen til minde om Finn Nørgaard og Dan Uzan.

Finn Nørgaard Foreningen, som har til formål at uddele midler til projekter og initiativer, der støtter udsatte børn og unge, vil afholde en konference og mindehøjtidelighed på Christiansborg. Her vil Finn Nørgaard Prisen blive uddelt for første gang og en række projekter vil modtage støtte fra foreningen.

1800 lys markerer terror-dag
Samme aften vil 1800 lys oplyse vejen fra Krudttønden til synagogen, når pårørende til Dan Uzan og Finn Nørgaard sammen går fra Østerbro, langs Dosseringen og ind over Dronning Louises Bro for at slutte ved Københavns Synagoge. Lysene vil brænde hele natten for at markere, at angrebene fandt sted over to dage.

- Alle, der har lyst, er meget velkommen til at gå med os. Lad lys i mørket være symbolet på, at vi som københavnere og danskere står sammen om at bekæmpe fordomme, had og radikalisering, siger Jonas Karpantschof, politisk chef for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Årsdagen for terrorangrebet

Ekstra Bladet følger dagens begivenheder tæt, når det søndag er årsdagen for terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

- Klokken 11.00 vil statsminister Lars Løkke Rasmussen og overborgmester Frank Jensen lægge en mindekrans foran Krudttønden på Østerbro, hvor Finn Nørgaard mistede livet.

- 11.30 vil de ligeledes lægge en krans ved synagogen i Krystalgade.

- Klokken 13.00 vil der på Christiansborg være et arrangement til ære for de to ofre, Dan Uzan og Finn Nørgaard. Herfra transmitterer Ekstra Bladet taler og interviews med gæster.

- Klokken 17.00 starter et optog langs en kæde af fakler tændt af københavnerne fra Krudttønden hele vejen langs Dosseringen, over Dronning Louises Bro, Israels Plads og videre ind til Krystalgade og Københavns Synagoge.

- Lysene og gåturen er arrangeret af Finn Nørgaard Foreningen, Dan Uzan Fonden og Det Jødiske Samfund.

- Undevejs på ruten vil familie og venner af ofrene også tænde lys. Derudover vil Københavns Kommune slukke for gadebelysningen ved Dosseringen mellem klokken 18 og 21, så de levende lys står alene.